Szybkie ciasteczka czekoladowe – zrób w kwadrans i czekaj na efekty!

AutorMagda
OcenaTrudnośćŚredni

Szybki deser, przyjemność sięgnięcia po ciastko już po kilku chwilach od nabrania na nie ochoty, jest prawdziwym luksusem. Ale nic nie smakuje tak dobrze, jak własnoręcznie wykonane ciasteczka z czekoladą, które są kruche i rozpływają się w ustach. Do porannej kawy – bezcenne. Dlatego przed Wami dwa przepisy na szybkie i proste ciasteczka czekoladowe, które można zrobić w kwadrans i cierpliwie (krótko) czekać na smakowanie. Zaczynamy?

Szybkie ciasteczka czekoladowe

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania20 minutCałkowity czas35 minut

Podstawowe składniki na szybkie ciasteczka czekoladowe – przepis pierwszy

 

            Na początek zaczynamy z ciasteczkami prostymi, małymi, eleganckimi i smacznymi. To szybkie ciasteczka czekoladowe bez niespodzianek. Dokładnie takie, jakie być powinny. Czego do nich potrzeba?

 125 g miękkiego masła
 100 g cukru
 1 jajko, umyte, rozmiar L
 125 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
 150 g mąki pszennej, tortowej
 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
 15 g sody oczyszczonej
 szczypta soli
 1 opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie szybkich babeczek czekoladowych

 

            Zaczynamy przygotowanie babeczek od zgromadzenia wszystkich produktów. Powinny być one w temperaturze pokojowej. Przygotuj je sobie blisko siebie, byś później nie musiał tracić czasu na ich szukanie, gdy przepis na szybkie babeczki czekoladowe w 15 minut wejdzie w decydującą fazę.

Przygotowanie
1

Aby szybko przygotować te ciasteczka, potrzebujesz miski. W niej ucierasz masło z cukrem i dodajesz jajko. W kąpieli wodnej rozpuszczasz czekoladę do mniej więcej 40 stopni i dolewasz ją do masy. W drugim naczyniu łączysz suche produkty, a więc mąkę, kakao, sodę, sól oraz cukier wanilinowy (możesz tu użyć cukru z prawdziwą wanilią). Całość łączysz i dodajesz do utartej masy. Teraz starannie wyrabiasz ciasto i rozwałkowujesz je na około pół centymetra. Wycinasz kółka, a ich wielkość, to wielkość Twoich ciasteczek – w tym przepisie ciastka wiele nie rosną.

2

Ciasto już mamy. Czyż nie jest to przepis na szybkie babeczki czekoladowe? Teraz już właściwie pozostaje nam tylko czekać. Jednak wcześniej jeszcze przygotowujemy papilotki w foremkach na babeczki. Do nich wykładamy całą masę. Musimy zapełnić każdą foremkę tak w około ¾ jej objętości. Teraz już tylko pozostaje piec przez około 25 minut w temperaturze 185 stopni Następnie układasz je na blaszce, która już czeka przygotowana, wyłożona papierem do pieczenia. Na niej wykładasz ciastka, zachowując odstęp, by nie posklejały się zanadto. Blaszkę wkładasz do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczesz około 20 minut. Po tym czasie są już one gorące i gotowe. Czekasz, aż wystygną i szybkie ciasteczka czekoladowe możesz już jeść.Celsjusza z funkcją termoobiegu lub około 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu.

Podstawowe składniki na szybkie ciastka czekoladowe – przepis numer dwa

 

            Choć dalej są to proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka, drzemie w nich coś dodatkowego. Sprawdź, jakich produktów potrzebujesz!

  • 170 g mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 140 g masła (miękkiego);
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 1 jajko;
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego;
  • 180 g cukru trzcinowego;
  • 50 g orzechów włoskich;
  • 50 g czekolady białej E.Wedel (posiekanej);
  • 50 g czekolady mlecznej E.Wedel (posiekanej);
  • 100 g suszonej żurawiny;
  • szczypta soli.

 

Przygotowanie szybkich ciasteczek czekoladowych

 

            Zaczynasz od masła. Tu także ucierasz je z cukrem trzcinowym oraz wanilinowym. Następnie musisz dodać przesianą mąkę z sodą i kakao oraz wrzucić do całości jajko i dokładnie wymieszać, aż masa zrobić się dość sztywna. Dodaj teraz posiekane orzechy, czekolady – białą i mleczną – oraz suszoną żurawinę wraz ze szczyptą soli. Ponownie dokładnie wymieszaj całość i ciasto masz gotowe.

 

            Teraz już tylko blaszkę przygotuj tak, jak poprzednio, tylko tu pozostaw większy odstęp między ciastkami. Ciasto nakładaj łyżką i delikatnie spłaszczaj. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180oC. Po tym czasie ciastka będą chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące się w środku. No i ten smak żurawiny z czekoladą… Przepyszne szybkie ciastka czekoladowe już gotowe!

 

 

Category

Ingredients

 125 g miękkiego masła
 100 g cukru
 1 jajko, umyte, rozmiar L
 125 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
 150 g mąki pszennej, tortowej
 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
 15 g sody oczyszczonej
 szczypta soli
 1 opakowanie cukru wanilinowego

Directions

Przygotowanie
1

Aby szybko przygotować te ciasteczka, potrzebujesz miski. W niej ucierasz masło z cukrem i dodajesz jajko. W kąpieli wodnej rozpuszczasz czekoladę do mniej więcej 40 stopni i dolewasz ją do masy. W drugim naczyniu łączysz suche produkty, a więc mąkę, kakao, sodę, sól oraz cukier wanilinowy (możesz tu użyć cukru z prawdziwą wanilią). Całość łączysz i dodajesz do utartej masy. Teraz starannie wyrabiasz ciasto i rozwałkowujesz je na około pół centymetra. Wycinasz kółka, a ich wielkość, to wielkość Twoich ciasteczek – w tym przepisie ciastka wiele nie rosną.

2

Ciasto już mamy. Czyż nie jest to przepis na szybkie babeczki czekoladowe? Teraz już właściwie pozostaje nam tylko czekać. Jednak wcześniej jeszcze przygotowujemy papilotki w foremkach na babeczki. Do nich wykładamy całą masę. Musimy zapełnić każdą foremkę tak w około ¾ jej objętości. Teraz już tylko pozostaje piec przez około 25 minut w temperaturze 185 stopni Następnie układasz je na blaszce, która już czeka przygotowana, wyłożona papierem do pieczenia. Na niej wykładasz ciastka, zachowując odstęp, by nie posklejały się zanadto. Blaszkę wkładasz do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczesz około 20 minut. Po tym czasie są już one gorące i gotowe. Czekasz, aż wystygną i szybkie ciasteczka czekoladowe możesz już jeść.Celsjusza z funkcją termoobiegu lub około 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu.

Szybkie ciasteczka czekoladowe – zrób w kwadrans i czekaj na efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *