Szybki tort czekoladowy z wiśniami

AutorMagda
Ocena

ciasto z wiśniami

Ilość1 Porcja

Category

Czekolada i owoce to zgrany duet – zwłaszcza wtedy, kiedy przyrządzisz z nich coś na specjalną okazję. Jeżeli chcesz uwieść swoich gości wyjątkowym przysmakiem, nie bój się przygotowania dla nich tortu. Postaw na owoce, które doskonale przełamują słodycz czekolady. Sięgnij po wiśnie – nawet, kiedy sezon na nie dawno już minął, możesz wykorzystać owoce pochodzące z mrożonek.

Od podjęcia wyzwania, jakim jest upieczenie tortu, często odstrasza myśl o długich godzinach spędzonych w kuchni. Są też tacy, którzy obawiają się, że nie sprostają temu zadaniu. Istnieją jednak sposoby na to, aby przygotowanie tortu nie wymagało wiele czasu. Poza tym można znaleźć receptury, które nie sprawią problemu początkującym adeptom pieczenia słodkości.

Tort czekoladowy z wiśniami, czyli połączenie idealne

Nietrudno znaleźć takich, którzy uważają, że czekolady nigdy za wiele. Jeszcze inni wolą owocowe ciasta o odświeżającym aromacie. Dlatego właśnie szybki tort czekoladowy z wiśniami będzie ciastem, które każdemu przypadnie do gustu.

Nieco kwaśne owoce doskonale komponują się ze słodkim i bardzo intensywnym smakiem czekolady. Jednocześnie wiśnie przełamują jej słodycz i podkreślą głęboki, kakaowy aromat. Sam tort – mimo że pozostanie przyjemnie wilgotny - nie będzie sprawiał wrażenia ciężkiego ciasta.

Szybki tort czekoladowy z wiśniami to świetny pomysł na słodki poczęstunek do kawy oraz na deser po wykwintnym obiedzie. Przygotujesz go tak samo szybko, jak błyskawicznie zniknie z talerzy twoich gości.

Krok 1. – przygotuj biszkopt kakaowy

Do upieczenia biszkoptu będziesz potrzebować:

  • 6 dużych jajek
  • ½ szklanki cukru (jeżeli chcesz, aby biszkopt był nieco słodszy, powinieneś dodać ¾ szklanki cukru)
  • ½ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • ⅔ szklanki mąki – najlepiej sprawdzi się mąka tortowa
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • tortownicy o średnicy 25 cm
  • papieru do pieczenia.

Sposób przygotowania

Dno tortownicy dokładnie wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 175° C.

Następnie rozpocznij pracę nad ciastem. Sypkie składniki (kakao, mąkę, mąkę ziemniaczaną) przesiej przez sito i wymieszaj. Białka z 6 jajek ubij z cukrem, a kiedy konsystencja powstałej masy będzie gładka i błyszcząca, stopniowo dodawaj żółtka. Następnie, cały czas ubijając, powoli dosypuj łyżką przesiane sypkie składniki. Kiedy masa będzie jednolita, przelej ją do tortownicy i wstaw do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu delikatnie zdejmij obręcz tortownicy i pozwól, aby biszkopt ostygł.

Krok 2. – zajmij się przygotowaniem wiśni

Tort będzie doskonale smakował zarówno z wiśniami z zalewy, z kompotu, świeżymi, jak i mrożonymi.

Przygotuj około ½ kg tych owoców. Oczywiście, jeśli udało ci się zdobyć świeże wiśnie, musisz pozbyć się z nich pestek, natomiast mrożone owoce trzeba tylko rozmrozić.

Krok 3. – sposób na pyszny krem

Biszkopt będziesz musiał przełożyć kremem. Aby go przygotować, potrzebujesz:

  • ½ l śmietany kremówki – 30% lub 36%
  • ½ kg serka mascarpone
  • 2 tabliczki czekolady o jak największej zawartości kakao, np. czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel
  • 3 łyżki cukru pudru.

Roztopioną i przestudzoną czekoladę wymieszaj z serkiem mascarpone. Natomiast cukier ubij ze śmietaną. Obie masy połącz w puszysty krem, cały czas delikatnie mieszając.

Krok 4. – stwórz swój tort

Biszkopt przekrój na 3 blaty. Kiedy ułożysz pierwszą część na paterze, nasącz ją zalewą z wiśni, wiśniówką, herbatą lub innym ulubionym syropem. Na każdym krążku ułóż wiśnie (zostaw kilka owoców do dekoracji), a następnie umieść na nim krem. Krem możesz nałożyć także na boki tortu, ale nie jest to konieczne.

Ostatni krążek biszkoptu udekoruj według uznania wiśniami. Ciasto powinno przez ok. 1,5 h chłodzić się w lodówce. Po tym czasie szybki tort czekoladowy z wiśniami jest gotowy do podania.

Ingredients

Directions

Szybki tort czekoladowy z wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *