Szybki przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe

AutorMagda
Ocena

mokre ciasto czekoladowe

Ilość1 Porcja

W weekend impreza, a Ty nie wiesz, czym zaskoczyć gości? Muffiny oklepane, szarlotka była tydzień temu u Zośki, a sernik Ci się już znudził? Wertujesz internet w poszukiwaniu inspiracji i wszystko wymaga czasu, dużo pracy i sprzątania? Przed Tobą przepis na szybkie i mokre ciasto czekoladowe, w którym zakochają się wszyscy bez względu na wiek.

Z czekoladą związane są same dobre wspomnienia. Rozpływa się w ustach, przynosi ukojenie po stresującym dniu i co najważniejsze, może być przygotowane na milion sposobów. Dzisiaj przetestuj ją w pysznym deserze. Ciasto jest wilgotne, ale sprężyste i bardzo szybkie. Najwięcej czasu zabiera pieczenie, ale w tym czasie możesz już siedzieć wygodnie w fotelu.

Składniki na mokre ciasto czekoladowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 3 jajka rozmiar L
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przed przystąpieniem do wykonania ciasta należy włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 180 stopni. Keksówkę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia.

Następnie podążaj następującymi krokami:

  1. 1,5 szklanki wrzątku wlej do miski. Wsyp połamaną czekoladę i zacznij mieszać aż do rozpuszczenia się składników.
  2. Do osobnego naczynia przesiej mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną
  3. Wróć do miski z czekoladą. Dodaj do niej olej, ekstrakt z wanilii, maślankę, cukier oraz jajka. Wszystko wymieszaj, ale nie miksuj.
  4. Do mokrej części ciasta należy dodać suche składniki. Następnie kilka razy wymieszaj zawartość, tylko do połączenia się składników. Małe grudki są w porządku. Nie może być widać surowej mąki.
  5. Wstaw ciasto do rozgrzanego pieca na 45 minut aż do suchego patyczka. Nie przetrzymuj za bardzo, bo może spowodować wysuszenie.
  6. Wyciągnij mokre ciasto czekoladowe, dać mu odpocząć 5 minut w formie, następnie go wyjmij z niej i wystudź na kratce.

Przepis na idealną polewę czekoladową

Czymże byłoby czekoladowe ciasto bez polewy? Do jej wykonania potrzebujesz:

  • tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel
  • tabliczki białej czekolady E.Wedel
  • 100 gramów śmietanki 30%

Zagotuj wodę w garnku. Na wierzchu postaw szklaną miskę i dodaj do niej połamane czekolady oraz 10 łyżek śmietanki 30%. Następnie starannie wymieszaj aż do połączenia się składników. Nie gotuj, bo może prowadzić to do rozwarstwienia się czekolady.

Następnie łyżką polewaj ciasto czekoladą aż do uzyskania zadowalającego efektu Pozwól spłynąć czekoladzie na boki i zastygnąć. Przetrzymuj mokre ciasto czekoladowe pod przykryciem.

Ciasto na każdą okazję

Wypróbuj ciasto w formie tortu. Zwiększ odpowiednio składniki i upiecz mokre ciasto czekoladowe w okrągłej formie.

Następnie posmaruj na wierzchu polewą czekoladową i udekoruj gęsto wiśniami lub malinami. Smakosze połączenia owoców z czekoladą zdecydowanie docenią ten pomysł.

Dzięki temu, że ciasto jest wilgotne bardzo polubią je dzieci. Twoje dziecko wróciło ze szkoły z gromadą przyjaciół? Nie zastanawiaj się ani chwili dłużej. Możesz również zaprosić młodzież do wspólnego przygotowania poczęstunku. Wszyscy lubią takie aktywności.

Dzięki pysznemu, domowemu ciastu zdobędziesz dużego plusa u dzieci i ich rodziców. W końcu mokre ciasto czekoladowe jest dużo lepsze od pizzy.

Ingredients

Directions

Szybki przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *