Szybki i prosty deser – biszkopt czekoladowy z galaretką i kremem śmietankowym

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Szukasz pomysłu na wyrafinowany deser, który posmakuje każdemu? Wybór cukierniczych propozycji jest ogromny, ale do własnoręcznego przygotowania proponujemy biszkopt czekoladowy z galaretką i kremem śmietankowym. Nie tylko świetnie smakuje, ale też efektownie prezentuje się podany na paterze i udekorowany owocami, polewą, kwiatami. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że siła tkwi w prostocie!

Przepis na doskonały biszkopt

Krem i galaretka nie nastręczają aż tylu trudności co popularny biszkopt. Choć jest składnikiem wielu deserów oraz tortów, to jednak jego przygotowanie nie zawsze kończy się sukcesem. Co zrobić, aby nie wyszedł zakalec, a ciasto wyrosło na piękne i puszyste? Przede wszystkim sięgnij po sprawdzony przepis na biszkopt czekoladowy i przygotuj go z wykorzystaniem wyselekcjonowanych składników – gorzkiej czekolady E.Wedel i gorzkiego kakao z Ghany tej samej marki, dobrej mąki, jajek. Zadbaj też o odpowiednie proporcje poszczególnych elementów, a także o to, aby miały one odpowiednią temperaturę.

Co jest ważne na tym etapie przygotowań?

  • przesianie mąki i innych składników suchych, aby były pozbawione grudek,
  • dokładne oddzielenie żółtek od białek i ubijanie ich w suchym naczyniu na puszystą, sztywna pianę,
  • wkładanie ciasta do nagrzanego – nigdy zimnego! – piekarnika,
  • korzystanie ze składników ogrzanych do temperatury pokojowej,
  • mieszkanie składników ręcznie lub z użyciem miksera, ale tylko do momentu aż połączą się w jednolitą masę,
  • unikanie zbyt wczesnego wyciągania biszkoptu z formy (kiedy jest jeszcze ciepły), co prowadzi do kruszenia i łamania się ciasta,
  • ustalenie optymalnej temperatury pieczenia - zbyt wysoka nie przyspiesza procesu, tylko sprawia, że ciasto staje się wysuszone, zbyt mocno przyrumienione,
  • pieczenie z odpowiednim wyprzedzeniem – najlepiej dzień wcześniej, aby biszkopt z masą i galaretką zdążył stężeć i wszystkie elementy połączyły się w harmonijną całość.

Dlaczego warto zrobić biszkopt czekoladowy z dodatkami?

Deser, wbrew pozorom, nie jest wcale bardzo trudny. Przyrządzisz go bez większych problemów, jeżeli tylko opanujesz zrobienie biszkoptu. To także jedyny element, który wymaga pieczenia – na niego nakładasz kremową masę, a całość oblewasz ścinającą się galaretką owocową. Po schłodzeniu w lodówce otrzymujesz efektowne danie – tort, którego nie powstydziłby się żaden cukiernik! Dlatego też z dumą możesz zaserwować go na przyjęciu urodzinowym czy rocznicy ślubu z odpowiednimi dodatkami. Najlepsze będą świeże owoce, ganache czekoladowe jako polewa, posypki z wiórków kokosowych, kruszonych orzeszków czy skórki otartej z pomarańczy.

Tylko trzy kroki dzielą Cię od przygotowania wytwornego deseru lub słodkiego smakołyku na szczególną okazję. To przede wszystkim wybór dobrej jakości składników, odpowiednie ich przygotowanie, aż wreszcie przyrządzenie biszkoptu, kremu i galaretki i połączenie ich w jedną spójną całość. Konstrukcja będzie wysoka, a po rozkrojeniu zaprezentuje się fenomenalnie w towarzystwie dodatków czy lodów.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/tartaletki-z-czekolada-i-marakuja/

Ingredients

Directions

Szybki i prosty deser – biszkopt czekoladowy z galaretką i kremem śmietankowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *