Świąteczny blok czekoladowy

AutorMagda
Ocena

tarta czekoladowa

Ilość1 Porcja

Category

Święta to czas, w którym chcesz podzielić się z najbliższymi tym, co najlepsze. Dlatego towarzyszy temu dzielenie się prezentami, kolędowanie i spędzanie wieczoru na rozmowach i śmiechu przy stole. Tak powstają najpiękniejsze wspomnienia. Dodaj do nich świąteczny blok czekoladowy, który znają i kochają chyba wszyscy. To będą piękne święta, prawda?

 

Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia w lodówce

Liczba porcji: 10

Stopień trudności: Łatwy

 

Lista składników:

Blok czekoladowy

  • 200 g mleka w proszku,
  • 200 g pokruszonych herbatników,
  • 250 g masła (m.in. 82% tłuszczu),
  • 100 g cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 5 łyżek Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • migdały,
  • wybrane bakalie.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • łyżka masła,
  • kolorowa posypka cukrowa,
  • herbatniki korzenne w kształcie gwiazdek do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

  1. W małym garnku, na niskiej mocy palnika, rozpuść masło, cukier, mleko i kakao. Mieszaj wszystko, aż do całkowitego połączenia składników, ale pilnuj, by masa się nie zagotowała.
  2. Wyłącz palnik. Cały czas mieszając, dodawaj partiami mleko w proszku. Pamiętaj, że musisz robić to energicznie i bardzo dokładnie, bo czekoladowa masa szybko zastyga, a wszystkie grudki będą później wyczuwalne w smaku.
  3. Na koniec dodaj pokruszone herbatniki, posiekane migdały i wybrane bakalie. Do świątecznego bloku czekoladowego najbardziej pasuje suszona żurawina, rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczy. To idealne połączenie.
  4. Masa zrobi się mocno klejąca i naprawdę gęsta.
  5. Przygotuj keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Szybko przelej masę, wyrównaj wierzch i wstaw blok do lodówki na minimum 2 godziny.
  6. W tym czasie możesz przygotować już polewę.
  7. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę mleczną. Dodaj śmietankę kremówkę i masło, mieszaj za pomocą rózgi lub trzepaczki, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa. Wylej polewę na gotowy blok czekoladowy. Dopóki polewa nie stężeje, posyp wierzch kolorową cukrową posypką (która świetnie sprawdza się też jako dodatek do pancakes czekoladowych).
  8. Przed podaniem udekoruj blok kilkoma korzennymi ciasteczkami i pokrój go nożem na mniejsze kawałki.
  9. Smacznego!

 

Największą zaletą bloku czekoladowego jest to, że możesz przygotować go już nawet kilka dni przed świętami. Blok spokojnie może stać w lodówce przez cały tydzień, możesz go też po prostu zamrozić. Wyciągasz go wtedy kilka godzin przed podaniem, by nieco zmiękł i gotowe.

 

Dzięki temu doskonale sprawdza się jako idealny deser dla najbardziej zabieganych. Świąteczne przygotowania bywają naprawdę intensywne i pomiędzy kolejnymi porcjami karpia, barszczyku i lepieniem uszek, dobrze jest znaleźć coś, co można przygotować już wcześniej.

 

Do bloku czekoladowego, możesz przygotować dodatek, jakim są muffinki czekoladowe. Przepis na nie również jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt wiele czasu, a deser z pewnością umili chwile Twoim bliskim.

Ingredients

Directions

Świąteczny blok czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *