Sprawdź, jak zrobić ciasto czekoladowo-pomarańczowe

AutorMagda
Ocena

ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Ilość1 Porcja

Co pasuje do czekolady? Letnie owoce, takie jak maliny, wiśnie, truskawki, to dość... standardowe połączenie. Szukasz pomysłu na coś oryginalnego, świeżego, aromatycznego, ale niezbyt ciężkiego? Zainspiruj się cytrusowymi smakami i stwórz deser pachnący Hiszpanią, tzn. ciasto czekoladowo-pomarańczowe. Zobacz jak!

Pomarańcze i czekolada – kto by pomyślał! Choć to połączenie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, smakuje równie wybornie o każdej porze roku. Według smakoszy ciasto, które zachwyca mariażem aromatu cytrusów i czekolady, to uczta dla podniebienia. Warto spróbować!

Przepis na miękkie ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Mocna nuta pomarańczy jest wyczuwalna w każdym kęsie tego deseru, a dobra, prawdziwa czekolada wspaniale równoważy kwaskowaty cytrusowy smak. Zatem do dzieła!

Składniki:

  • 200 g masła 82%,
  • 2,5 łyżki syropu golden lub miodu,
  • 220 g cukru muscovado (opcjonalnie trzcinowego),
  • 200 g mąki pszennej,
  • ⅔ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 3 jajka rozmiar M,
  • skórka z 2 pomarańczy,
  • sok z 1 pomarańczy.

Przygotowanie:

Przygotuj foremkę – keksówkę. Natłuść ją masłem, a następnie wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Ustaw piekarnik na 170⁰C.

Do miski przesiej kolejno: mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i kakao. Pomieszaj składniki łyżką.

W drugim naczyniu umieść masło. Utrzyj je z cukrem na puszystą, kremową masę. Następnie dodaj syrop lub miód i ponownie wymieszaj za pomocą miksera. Ciasto ma być zwarte, ale lekkie.

Do masy maślanej zacznij dodawać na przemian mąkę i jajka. Za każdym razem, kiedy dodasz nowy składnik, wymieszaj zawartość naczynia. Kiedy skończy się mąka, wsyp skórkę z pomarańczy i wlej sok. Połącz składniki kilkoma ruchami miksera.

Jeśli wydaje Ci się, że ciasto się zwarzyło, nie bój się. Tak się zdarza i jest to normalne zjawisko w przypadku tego wypieku. Nie wpłynie to na ostateczny efekt.

Wlej ciasto do foremki i wyrównaj je. Wstaw do piekarnika na 45 minut. Ciasto będzie gotowe, kiedy wsunięty w nie patyczek będzie suchy. Po tym czasie nie wyciągaj wypieku z piekarnika – uchyl lekko drzwiczki i pozwól mu powoli wystygnąć. Dopiero kiedy nabierze temperatury pokojowej, będzie można je wyjąć i podawać.

Ciasto możesz udekorować na kilka sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie pysznej czekoladowej polewy, która rewelacyjnie uzupełni smak pomarańczy.

Przepis na polewę czekoladową

Do przygotowania lekkiej polewy czekoladowej potrzebujesz:

  • śmietanki kremówki 30%,
  • tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel.

Czekoladę mleczną E.Wedel pokrój na małe kawałki. Śmietankę kremówkę wlej do metalowej miski i zacznij ogrzewać w kąpieli wodnej. Kiedy zacznie parzyć Cię w palec, dodaj do niej czekoladę. Zdejmij z ognia i zostaw na dwie minuty. Po tym czasie wróć do polewy i kilkoma ruchami trzepaczki połącz składniki.

Ciasto umieść na kratce. Pod spód połóż blaszkę lub ściereczkę. Zacznij wylewać ciepłą polewę czekoladową na wypiek. Pozwól jej delikatnie spłynąć na boki. Na górę deseru wysyp kandyzowaną skórkę pomarańczy. Nie tylko doda koloru, ale również podkreśli smak. Czekoladowo-pomarańczowe ciasto podawaj pokrojone na plastry w towarzystwie lodów, najlepiej do popołudniowej kawy.

Ingredients

Directions

Sprawdź, jak zrobić ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *