Słodkie i aromatyczne naleśniki kakaowe – przepis

AutorMagda
Ocena

kakowe naleśniki

Ilość1 Porcja

Słodka mieszanka cukru, mleka i mąki. Idealnie sprawdza się zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Świetna przekąska do szkoły i wycieczki. Syci małe brzuchy i zadowala duże. Może być z mnóstwem dodatków, ograniczenia istnieją tylko w Twojej spiżarni. Wiesz, o czym mowa? O idealnych kakaowych naleśnikach.

Do przyrządzenia kakaowych naleśników powinno się wykorzystać najlepsze kakao na rynku. Jednym z najbardziej aromatycznych jest kakao pochodzące wprost z Ghany – kakao ciemne z Ghany E.Wedel. O jego właściwościach zdrowotnych ludzie wiedzieli od dawna, ale stosunkowo niedawno ziarna kakaowca dotarły do Europy. Wśród zalet wymienia się czynniki antyoksydacyjne, zapobieganie procesom miażdżycowym, łagodzenie skutków stresu oraz poprawianie humoru. Poznaj przepis na idealne naleśniki kakaowe.

Kakaowe naleśniki za 5 minut na Twoim talerzu

Do przygotowania 12 sztuk naleśników średniej wielkości potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • cukier wanilinowy
  • olej

Przygotuj mikser. Do naczynia włóż wszystkie składniki oprócz wody gazowanej i starannie zmiksuj, tak żeby nie pozostała żadna grudka. Po tym pozwól ciastu odpocząć przez pół godziny.

Następnie wlej wodę gazowaną, wymieszaj ciasto i zacznij smażyć. Przed każdym nabraniem ciasta, należy je wymieszać.

Nadzienie do kakaowych naleśników kluczem do sukcesu

Same naleśniki to nie wszystko. Ich sercem jest perfekcyjnie przyrządzone nadzienie. Możesz stworzyć:

  • kakaowe naleśniki z waniliowym serkiem i musem truskawkowym

Potrzebujesz:

  • kostki białego sera
  • jogurtu naturalnego
  • łyżki cukru
  • wanilię

Wszystkie produkty należy przez 3 minuty dokładnie blendować, aż do uzyskania gładkiej puszystej masy.

Posmaruj naleśnik na ¼ części następnie złóż go na pół i jeszcze raz na pół. Tak przygotowane danie polej musem truskawkowym stworzonym ze zmiksowanych truskawek.

  • kakaowe naleśniki z kremem karmelowym

Ciekawą alternatywą do owocowych dodatków jest krem karmelowy. Karmelowy smak idealnie współgra z intensywnym kakaowym aromatem naleśnikiem. Dodatkowo możesz uzupełnić danie podając naleśniki z płatkami migdałów.

Kakaowe naleśniki na każdą okazję

Z pewnością słyszałeś o naleśnikowych tortach. Jednak to nie jedyna forma wykorzystania klasycznych naleśników na przyjęciach.

Usmaż kilkanaście sztuk naleśników. Przygotuj waniliowy serek, mascarpone albo puszysty serek kanapkowy.

Posmaruj naleśniki serkiem, a następnie zawiń naleśniki w ciasny rulon. Pokrój go na plasterki i każdy z nich przebij wykałaczką, żeby się nie rozwijał. Na górę wykałaczki dodaj sezonowy owoc.

Idealnie sprawdzą się truskawki lub maliny, ale swoją rolę spełnią również banany czy mrożone wiśnie.

Tak przygotowane naleśniki ułóż na talerzu. W osobnym naczyniu możesz przygotować mus owocowy lub sos czekoladowy.

Składniki sosu czekoladowego

Ważne jest, żeby przygotowany sos zbyt szybko nie zgęstniał. Dlatego poniżej znajduje się przepis na czekoladowy sos, który na początku jest rzadki, ale powoli gęstnieje.

Do przygotowania perfekcyjnego sosu czekoladowego potrzebujesz:

  • pół tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel
  • ¾ szklanki wrzątku
  • 3 łyżki miodu
  • pół szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • szczypta soli

W garnku zagotuj wodę z cukrem. Następnie dodaj miód, sól i kakao. Po połączeniu się składników wsyp połamaną czekoladę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

Ingredients

Directions

Słodkie i aromatyczne naleśniki kakaowe – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *