Czekolada i świeże maliny… trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie w wakacyjnym deserze. Jeśli wykorzystasz owoce mrożone przez cały rok możesz cieszyć się smakiem pysznego musu, przysmaków w pucharkach czy ciast czekoladowych z malinami i drożdżówek. Podpowiadamy, w jaki sposób przyrządzać desery, aby wydobyć z nich pełnię smaku, a przy okazji stworzyć wartościową przekąskę dla dzieci i dorosłych.
Kiedy nachodzi smak na pyszny deser warto mieć pod ręką czekoladę. Biała lub ciemna, mleczna lub gorzka, w każdej wersji jest pyszna i doskonale zaspokaja apetyt na słodką przekąskę. Aby przyrządzić z niej wybory przysmak, np. ciasto czekoladowe z malinami wystarczy sięgnąć po świeże lub mrożone maliny, serek mascarpone, wiórki kokosowe lub inne, ulubione składniki. Czekolada stanie się uniwersalnym dodatkiem do każdego z nich, a ciekawie skomponowany i estetycznie podany deser okaże się strzałem w dziesiątkę również podczas wizyty gości.
Ciasto czekoladowe z malinami
To klasyka gatunku i wypiek, który w niejednym domu jest okrzykiwany specjałem szefa kuchni. Ciasto czekoladowe z malinami możesz przyrządzić na wiele sposobów, ale naszym absolutnym faworytem jest tarta z czekoladowym musem udekorowana świeżymi owocami.
Mus czekoladowy z malinami i bitą śmietaną
Wakacyjne smaki w deserowym wydaniu? Nie zawsze ciasto czekoladowe z malinami jest jedyną opcją. Według nas idealną kompozycję stworzysz z czekolady, malin i serka mascarpone. Przyrządzisz w ten sposób trójwarstwowy deser, który zaserwujesz w ozdobnych słoiczkach lub szklaneczkach. Zarówno smak, jak i wygląd tego przysmaku jednoznacznie kojarzą się z letnią beztroską.
Potrzebne będą:
- 100 gram malin,
- 1 szklanka schłodzonej śmietanki 36%,
- 1 opakowanie serka mascarpone,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 25 gramów masła,
- 1 banan.
Śmietankę i mascarpone ubij z pomocą miksera. Dodaj rozgniecionego banana i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. W rondelku rozpuść czekoladę z masłem i zostaw do ostudzenia. Do przygotowanych wcześniej szklaneczek lub pucharków układaj warstwami — czekoladę, maliny, bitą śmietanę. Udekoruj owocami i wiórkami z czekolady, podawaj mocno schłodzone.
Gorąca czekolada z malinami — deser na zimowe wieczory
Długie i chłodne zimowe wieczory są najlepszą okazją, aby się ogrzać i przywołać zapachy i klimaty lata. Gorąca czekolada z malinami doskonale sprawdzi się w tej roli, ponieważ smakuje nieziemsko i równie spektakularnie wygląda. Doskonała przekąska na spotkanie z przyjaciółkami, randkę lub spokojny wieczór z książką.
Potrzebne będą:
- 50 gramów mrożonych malin,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady, pół tabliczki mlecznej,
- 100 gramów śmietanki kremówki,
- łyżka cukru.
Maliny wymieszać z cukrem i podgrzać aż się roztopią. Powstały z nich mus rozlać na dno szklanek. Czekoladę rozpuścić z połową śmietanki i wlać. Pozostałą część śmietanki ubić aż do uzyskania sztywnej piany i przełożyć na wierzch deseru. Posypać wiórkami czekoladowymi i pić od razu.