Słodki napój na upalne dni? Sprawdź przepis na białą czekoladę do picia na zimno

AutorMagda
Ocena

Czekolada do Picia

Ilość1 Porcja

Na zewnątrz panuje prawdziwe, afrykańskie lato? W tak upalne dni włączenie piekarnika nie brzmi zbyt rozsądnie. Masz ochotę na coś słodkiego, coś, co subtelnie rozpieści Twoje kubki smakowe? Co powiesz na pyszną, zimną i pełną smaku białą czekoladę do picia? Sprawdź!

 

Czekolada do picia najczęściej serwowana jest w wersji na ciepło jesienią lub zimą. Wtedy wspaniale rozgrzewa i umila długie wieczory. Jednak nie musisz rezygnować z tego przysmaku nawet latem! Wystarczy, że dobrze schłodzisz napój i zadbasz o kilka dodatków. Dowiedz się, jak się przygotować białą czekoladę do picia na zimno.

 

Sposób na białą czekoladę do picia na zimno

Przed przystąpieniem do przygotowania pitnej czekolady przygotuj w zamrażarce kostki lodu. Przydadzą Ci się do szybkiego schłodzenia napoju. Z podanych składników wychodzą 4 porcje.

 

Składniki:

  • 1,5 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 200 ml mleka,
  • 3 łyżki wody,
  • lody waniliowe
  • kostki lodu.

 

Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Wsyp ją do garnka z grubym dnem, a następnie włącz palnik na średnią moc. Dodaj do naczynia 3 łyżki wody i zacznij mieszać. Gdy czekolada zacznie lekko się rozpuszczać, powoli wlej mleko, a następnie 200 ml śmietanki kremówki. Cały czas mieszaj, aby pozbyć się wszystkich grudek. Pamiętaj o tym, żeby nie gotować składników! W tym celu cały czas kontroluj moc palnika.

Kiedy sos będzie miał kremową konsystencję, zdejmij garnek z palnika i odstaw do wystygnięcia na 10 minut.

 

W tym czasie sięgnij po pozostałe 200 ml śmietanki kremówki. Pamiętaj o tym, że musi być mocno schłodzona. Wlej ją do miski i zmiksuj do uzyskania puszystej bitej śmietany. Nie dodawaj cukru – biała czekolada jest wystarczająco słodka.

 

Następnie wróć do przestygniętej czekolady i przelej ją do misy miksera. Dodaj kilkanaście kostek lodu i dokładnie zmiksuj, aż powstanie prawdziwie zmrożony napój.

 

Jak podawać białą czekoladę do picia na zimno?

Przygotowanie napoju nie wystarczy. Należy go także odpowiednio zaserwować. W tym celu sięgnij po wysokie szklanki.

Na ich dno połóż porcję lodów waniliowych. Następnie wlej zimną białą czekoladę, a na wierzch nałóż porcję bitej śmietany. Aby podkreślić smak czekolady, możesz przygotować pyszny sos czekoladowy do dekoracji.

 

Składniki na sos czekoladowy:

  • pół tabliczki białej czekolady,
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%.

Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Następnie wsyp ją do miski i ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy czekolada zacznie się delikatnie rozpuszczać, wlej śmietankę i mieszaj tak długo, aż składniki się połączą.

Gdy sos będzie gładki, będzie to oznaczało, że jest gotowy. Pozostaw go do przestygnięcia na kilkanaście minut.

Po tym czasie nabierz jeszcze ciepłą polewę na łyżkę i polej finezyjnie bitą śmietanę.

 

Na koniec koniecznie połóż listki mięty. Białą czekoladę do picia na zimno podawaj od razu po przygotowaniu. Aby ochronić zęby przed zimnem, sięgnij po metalowe słomki. Tak przygotowany deser to świetny sposób na ochłodzenie się w naprawdę upalne dni.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/biala-czekolada-do-picia-na-zimno-z-mrozonymi-malinami/

Ingredients

Directions

Słodki napój na upalne dni? Sprawdź przepis na białą czekoladę do picia na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *