Sernik ciasteczkowy z polewą czekoladową

AutorMagda
Ocena

Brownie z Bananami Przepis

Ilość1 Porcja

Category

Jeżeli jesteś smakoszem zarówno kruchych ciasteczek, jak i domowych wypieków, mamy dla ciebie dobrą informację - poniżej znajdziesz prosty przepis na niebanalne ciasto. Sernik ciasteczkowy oblany polewą czekoladową zrobi furorę na imprezie rodzinnej oraz na przyjęciu organizowanym dla najmłodszych. Dlatego przygotuj niezbędne składniki i bierz się do dzieła!

Sernik ciasteczkowy z polewą czekoladową równie szybko stanie się głównym bohaterem na stole, jak zniknie z talerzy gości. Aksamitna masa serowa, kakaowe aromaty i nietypowe dodatki skuszą do spróbowania tego ciasta nawet tych, którzy na co dzień dbają o dietę. Ciasteczkowa wariacja na temat sernika będzie znakomitym finałem rodzinnego obiadu lub romantycznej kolacji we dwoje.

Dlaczego właśnie sernik ciasteczkowy z polewą czekoladową?

Sernik to klasyczne ciasto, które obowiązkowo musi pojawić się na stole podczas świąt. Jest to też jeden z najpopularniejszych deserów podawanych w domu oraz w eleganckich restauracjach. Jeżeli jednak znudziła ci się tradycyjna forma tego wypieku, możesz nieco urozmaicić podstawowy przepis. Jednym ze sposobów jest sięgnięcie po kruche ciasteczka.

Sernik ciasteczkowy z polewą czekoladową to ciasto, które przygotujesz bez żadnego problemu. Niewielka modyfikacja tradycyjnej receptury pozwala na stworzenie nowoczesnego – i co ważniejsze – pysznego deseru. Nie obawiaj się też, że jego pieczenie zajmie ci całe wieki. Jeśli przygotujesz wcześniej wszystkie składniki, ciasto będzie gotowe w nieco ponad godzinę.

Ciasteczkowy sernik z polewą czekoladową – co musisz przygotować?

Do przygotowania tej wersji sernika wykorzystaj:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 500 g serka mascarpone
  • 350 g cukru
  • 8 jaj
  • 15 sztuk kruchych, ale twardych ciasteczek – dobrze sprawdzają się na przykład markizy.

Polewę czekoladową przygotujesz z:

  • 2 tabliczek czekolady gorzkiej klasycznej 64% E. Wedel
  • 80 g masła
  • 8 łyżek śmietany kremówki 36%.

Do upieczenia ciasta będzie potrzebna ci też tortownica o średnicy 28 cm oraz papier do pieczenia.

Sernik z ciastkami i polewą z czekolady – instrukcja krok po kroku

Piekarnik rozgrzej do 160 °C, a następnie:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, ser oraz dodaj śmietanę – całość starannie wymieszaj (najlepiej przy pomocy miksera)
  2. Ciągle mieszając ciasto, dodawaj do niego po jednym jajku
  3. Ciasteczka pokrój na ćwiartki
  4. Gotową masę przelej do tortownicy, a na jej wierzchu ułóż kawałki ciastek
  5. Piecz w piekarniku przez 60 minut
  6. Przygotuj polewę – w garnku z grubym dnem rozpuść czekoladę z masłem i dodaj śmietankę. Dopóki polewa czekoladowa nie stanie się jednolita i błyszcząca, nie przestawaj mieszać.

Sernik ciasteczkowy po 60 minutach w piekarniku jest upieczony, ale ciasto powinno odpocząć jeszcze w ciepłym miejscu około 30 minut. Dopiero potem polej je ostudzoną polewą czekoladową. Jeżeli zostało ci trochę ciasteczek, to jest to dobra okazja do tego, aby ozdobić nimi gotowe ciasto.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-zrobic-pierniczki-na-choinke/

Ingredients

Directions

Sernik ciasteczkowy z polewą czekoladową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *