Print Options:

Przepis na “salceson” – ciasto kakaowo-jabłkowe

Ilość1 PorcjaCzas przygotowania15 minutCzas gotowania1 hrCałkowity czas1 hr 15 minut

Jesień przynosi do polskich domów kilogramy jabłek. Jest to najpopularniejszy polski owoc, a na świecie uprawia się blisko 10 000 jego odmian. W naszej rodzimej kuchni zarezerwowano dla jabłek wiele miejsca. Wykorzystujemy he do kompotów, musów, konfitur, soków, jako dodatek do mięs, ale chyba najchętniej pieczemy z jabłkami ciasta. Pierwsza skojarzeniowo jest oczywiście szarlotka, ale czy można wydobyć z jabłek jeszcze więcej smaku, łącząc je z kakao?

 4 szt. jajek
 1 szklankę cukru
 2 szklanki mąki pszennej
 1 szklankę oleju
 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
 3 łyżeczki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
 1 łyżeczkę cynamonu
 3 średniej wielkości jabłka
 cukier puder do posypania
1

Krok 1. Utrzyj jajka z cukrem na gładką masę. Wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon oraz dodaj je do masy jajowej, uprzednio przesiewając.

2

Krok 2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a na koniec, cały czas mieszając, dodaj olej. Obierz jabłka i pokrój w dowolne, niewielkie kształty. To one stworzą później wzory w cieście, które będą przypominały salceson.

3

Krok 3. Dodaj jabłka do masy i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piecz ciasto około godzinę w 180 stopniach – do suchego patyczka, a po wyjęciu i wystudzeniu, oprósz cukrem pudrem. Ciasto kakaowe z jabłkami gotowe!