Jesień przynosi do polskich domów kilogramy jabłek. Jest to najpopularniejszy polski owoc, a na świecie uprawia się blisko 10 000 jego odmian. W naszej rodzimej kuchni zarezerwowano dla jabłek wiele miejsca. Wykorzystujemy he do kompotów, musów, konfitur, soków, jako dodatek do mięs, ale chyba najchętniej pieczemy z jabłkami ciasta. Pierwsza skojarzeniowo jest oczywiście szarlotka, ale czy można wydobyć z jabłek jeszcze więcej smaku, łącząc je z kakao?
Krok 1. Utrzyj jajka z cukrem na gładką masę. Wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon oraz dodaj je do masy jajowej, uprzednio przesiewając.
Krok 2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a na koniec, cały czas mieszając, dodaj olej. Obierz jabłka i pokrój w dowolne, niewielkie kształty. To one stworzą później wzory w cieście, które będą przypominały salceson.
Krok 3. Dodaj jabłka do masy i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piecz ciasto około godzinę w 180 stopniach – do suchego patyczka, a po wyjęciu i wystudzeniu, oprósz cukrem pudrem. Ciasto kakaowe z jabłkami gotowe!