Przepis na “salceson” – ciasto kakaowo-jabłkowe

AutorMagda
OcenaTrudnośćŚredni

Jesień przynosi do polskich domów kilogramy jabłek. Jest to najpopularniejszy polski owoc, a na świecie uprawia się blisko 10 000 jego odmian. W naszej rodzimej kuchni zarezerwowano dla jabłek wiele miejsca. Wykorzystujemy he do kompotów, musów, konfitur, soków, jako dodatek do mięs, ale chyba najchętniej pieczemy z jabłkami ciasta. Pierwsza skojarzeniowo jest oczywiście szarlotka, ale czy można wydobyć z jabłek jeszcze więcej smaku, łącząc je z kakao?

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania1 hrCałkowity czas1 hr 15 minut

Ciasto kakaowe z jabłkami

 

W kuchni warto czasem wyjść poza utarte schematy i zaskoczyć nieco swoimi wypiekami. Poniżej przedstawiam Ci przepis na proste, ale nietypowe w wyglądzie ciasto. Na pierwszy rzut oka wygląda ono jak znany doskonale z okresu PRL-u salceson.

 

Jakich składników potrzebujesz na czekoladowo-jabłkowy salceson?

 

Żeby prawidłowo wykonać ciasto kakaowe z jabłkami, przygotuj:

 4 szt. jajek
 1 szklankę cukru
 2 szklanki mąki pszennej
 1 szklankę oleju
 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
 3 łyżeczki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
 1 łyżeczkę cynamonu
 3 średniej wielkości jabłka
 cukier puder do posypania

Dodatkowo pamiętaj też o blasze i papierze do pieczenia. Warto też włączyć wcześniej piekarnik, aby nagrzał się w czasie przygotowywania masy.

 

Jak przygotować ciasto kakaowe z jabłkami?

 

Przygotowanie „salcesonu” kakaowo-jabłkowego nie jest trudne. Wystarczy użyć dobrej jakości składników i trzymać się przedstawionego przepisu.

1

Krok 1. Utrzyj jajka z cukrem na gładką masę. Wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon oraz dodaj je do masy jajowej, uprzednio przesiewając.

2

Krok 2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a na koniec, cały czas mieszając, dodaj olej. Obierz jabłka i pokrój w dowolne, niewielkie kształty. To one stworzą później wzory w cieście, które będą przypominały salceson.

3

Krok 3. Dodaj jabłka do masy i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piecz ciasto około godzinę w 180 stopniach – do suchego patyczka, a po wyjęciu i wystudzeniu, oprósz cukrem pudrem. Ciasto kakaowe z jabłkami gotowe!

Inne warianty – ciasto kakaowe z jabłkami

 

Jeśli „salceson” kakaowo-jabłkowy przypadnie Ci do gustu, nie bój się eksperymentów. Dodaj do ciasta polewę, mieszając mleko z czekoladą gorzką lub mleczną E.Wedel. Zadbaj także o jakość składników. Bez dobrej czekolady z wysoką zawartością kakao czy naturalnych, niepryskanych jabłek trudno wyobrazić sobie smaczne ciasto.

 

Próbuj czekoladowo-jabłkowych połączeń i modyfikuj przepis na ciasto kakaowe z jabłkami. Potrzebujesz podpowiedzi? Dodaj cukru waniliowego zamiast części zwykłego, białego cukru, a jeśli chcesz wypełnić dom pięknym, pełnym ciepła aromatem, dodaj do ciasta przyprawy do piernika.

 

Jeszcze więcej słodkości

 

Chcąc urozmaicić i wzbogacić smak ciasta, nie bój się połamać czekolady na kawałki i dodać jej do masy. Tak urozmaicony „salceson” nabierze jeszcze większej różnorodności barw i będzie to najlepsze ciasto kakaowe z jabłkami i czekoladą. Szukaj jednak również swoich smaków i nie ograniczaj się tylko do tego przepisu. Dzięki temu stworzysz doskonałe ciasto, z którego będziesz dumny. Smacznego!

 

 

Ingredients

 4 szt. jajek
 1 szklankę cukru
 2 szklanki mąki pszennej
 1 szklankę oleju
 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
 3 łyżeczki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
 1 łyżeczkę cynamonu
 3 średniej wielkości jabłka
 cukier puder do posypania

Directions

1

Krok 1. Utrzyj jajka z cukrem na gładką masę. Wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon oraz dodaj je do masy jajowej, uprzednio przesiewając.

2

Krok 2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a na koniec, cały czas mieszając, dodaj olej. Obierz jabłka i pokrój w dowolne, niewielkie kształty. To one stworzą później wzory w cieście, które będą przypominały salceson.

3

Krok 3. Dodaj jabłka do masy i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piecz ciasto około godzinę w 180 stopniach – do suchego patyczka, a po wyjęciu i wystudzeniu, oprósz cukrem pudrem. Ciasto kakaowe z jabłkami gotowe!

Przepis na “salceson” – ciasto kakaowo-jabłkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *