Rurki z kremem czekoladowym

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Lubisz przełamywać tradycyjne przepisy, a do tego jesteś prawdziwym czekoladoholikiem? W takim razie ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Wykorzystaj go i przygotuj chrupiące rurki nadziewane mocno czekoladowym kremem. Takie smakołyki to doskonała propozycja na deser i przekąskę do kawy. Sprawdź, jak zrobić rurki, w których zamiast bitej śmietany znajduje się ciemny, czekoladowy krem!

Jakie gadżety będą Ci potrzebne do przygotowania tego przysmaku?

Jeśli na liście Twoich ulubionych przysmaków znajdują się pancakes czekoladowe lub gofry z polewą z czekolady, musisz skusić się także na upieczenie tych rurek.

Aby móc je przygotować, powinieneś wcześniej kupić specjalne foremki. Są to metalowe – proste lub stożkowate – rurki, na które nawija się ciasto przed włożeniem do piekarnika. Potrzebna będzie Ci też szpryca, za pomocą której nadziejesz swoje wypieki puszystym, czekoladowym kremem!

Rurki z kremem czekoladowym – lista niezbędnych składników

Jeżeli lubisz mocno kakaowe wypieki, to spróbuj zrobić nieco bardziej wykwintny przysmak niż muffinki czekoladowe. Przepis na rurki nie jest skompilowany, a mimo tego smakują one wybornie.

Do przygotowania ciasta na rurki będą Ci potrzebne:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 500 g margaryny do pieczenia,
  • 4 duże jajka,
  • 150 ml śmietany kremówki 36%,
  • pół łyżeczki soli,
  • 30 g cukru.

Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Istnieje wiele przepisów na krem czekoladowy. Jednak ten krem, który wykorzystasz do nadziewania rurek, musi być dosyć gęsty. W przeciwnym razie będzie on wyciekał, co może przeszkadzać podczas jedzenia czekoladowego deseru. Do przygotowania idealnego kremu do rurek wykorzystaj:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietany kremówki 36%,
  • 3 tabliczki czekolady klasycznej mlecznej E.Wedel.

Jak upiec kruche rurki?

  • do miski wsyp mąkę, sól i cukier, a następnie wbij jajka i dodaj śmietanę;
  • ugniataj ciasto, aż będzie miało zwartą, jednolitą konsystencję;
  • z masy uformuj kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na minimum 2 godziny (ciasto można przygotować także dzień przed pieczeniem);
  • po tym czasie rozwałkuj ciasto i potnij je na paski o szerokości ok. 2 cm;
  • metalowe rurki posmaruj margaryną, oprósz bułką tartą, a następnie nawijaj na nie paski z ciasta;
  • włóż rurki do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz je ok. 25 minut – aż ich powierzchnia delikatnie się zarumieni.

Przygotowanie kremu czekoladowego

  • do garnka z grubym dnem wlej śmietankę i wsyp pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę;
  • całość podgrzewaj do czasu, aż czekolada się rozpuści – pamiętaj, aby przez cały czas mieszać masę;
  • kiedy masa przestygnie, umieść ją na ok. 2 godziny w lodówce;
  • po tym czasie dodaj do niej ser mascarpone i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki – rób to delikatnie, za pomocą szpatułki, dzięki czemu krem będzie puszysty;
  • aby krem czekoladowy zgęstniał, ponownie włóż go do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Kiedy kruche rurki ostygną, możesz zacząć nadziewać je kremem. Przysmak przechowuj w lodówce, dzięki czemu krem będzie przyjemnie chłodny i będzie miał odpowiednią konsystencję.

Ingredients

Directions

Rurki z kremem czekoladowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *