Sernik wiedeński to jeden z tych deserów, których nie sposób nie kochać – zwłaszcza w wersji z aksamitną polewą czekoladową. Masz ochotę przyrządzić taki sernik bez spodu? Dobry pomysł! Stanie się hitem każdego rodzinnego spotkania, także tego przy świątecznym stole. Oto kilka wskazówek, dzięki którym poradzisz sobie z jego wykonaniem.
Utrzyj miękkie masło, aby nabrało puszystości.
Ubijaj je dalej mikserem, dodając powoli żółtka oraz cukier – tak, aby powstała jednolita, kremowa masa.
Do masy dodawaj stopniowo, cały czas miksując, twaróg, a na koniec mąkę, skórkę cytrynową oraz ewentualnie czekoladę
Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę – tak, aby nie straciła puszystości.
Całość wylej do tortownicy o średnicy 26 cm i piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. godzinę. Aby ciasto nie „wyschło”, na sam spód piekarnika możesz włożyć formę-keksówkę wypełnioną do połowy wodą.