Print Options:

Puszysty sernik wiedeński z czekoladą – sernik bez spodu

Ilość1 PorcjaCzas przygotowania20 minut

Sernik wiedeński to jeden z tych deserów, których nie sposób nie kochać – zwłaszcza w wersji z aksamitną polewą czekoladową. Masz ochotę przyrządzić taki sernik bez spodu? Dobry pomysł! Stanie się hitem każdego rodzinnego spotkania, także tego przy świątecznym stole. Oto kilka wskazówek, dzięki którym poradzisz sobie z jego wykonaniem.

sernik wiedeński z czekoladą

 1 kg dobrej jakości tłustego sera twarogowego – nie polegaj na gotowych masach sernikowych. Kup smaczny ser twarogowy i samodzielnie, trzykrotnie przemiel go w maszynce
 10 szt. jajek, najlepiej z wolnego wybiegu – należy je rozdzielić na białka i żółtka
 250 g masła (83-83% tłuszczu)
 300 g cukru – najlepiej drobno zmielonego lub pudru, aby łatwo było go utrzeć z żółtkami i masłem
 3 łyżki mąki pszennej tortowej
 drobno startej skórki z 1 pomarańczy – przed starciem sparz dokładnie owoc
1

Utrzyj miękkie masło, aby nabrało puszystości.

2

Ubijaj je dalej mikserem, dodając powoli żółtka oraz cukier – tak, aby powstała jednolita, kremowa masa.

3

Do masy dodawaj stopniowo, cały czas miksując, twaróg, a na koniec mąkę, skórkę cytrynową oraz ewentualnie czekoladę

4

Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę – tak, aby nie straciła puszystości.

5

Całość wylej do tortownicy o średnicy 26 cm i piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. godzinę. Aby ciasto nie „wyschło”, na sam spód piekarnika możesz włożyć formę-keksówkę wypełnioną do połowy wodą.