Puszysty sernik wiedeński z czekoladą – sernik bez spodu

AutorMagda
OcenaTrudnośćŚredni

Sernik wiedeński to jeden z tych deserów, których nie sposób nie kochać – zwłaszcza w wersji z aksamitną polewą czekoladową. Masz ochotę przyrządzić taki sernik bez spodu? Dobry pomysł! Stanie się hitem każdego rodzinnego spotkania, także tego przy świątecznym stole. Oto kilka wskazówek, dzięki którym poradzisz sobie z jego wykonaniem.

sernik wiedeński z czekoladą

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania20 minut

Na początek najważniejsze: czym właściwie wyróżnia się sernik wiedeński? Najczęściej kilkoma kluczowymi elementami:

  • kształtem – sernik z czekoladą po wiedeńsku jest okrągły, co sprawia, że z łatwością podzielić go na równe kawałki,
  • techniką pieczenia – w tym cieście nie znajdziesz klasycznego spodu, tworzy się je z masy serowej z dodatkami, która na koniec jest okraszona polewą czekoladową,
  • smakiem – ten puszysty sernik przypadnie do gustu miłośnikom lekkich, a zarazem treściwych deserów, które rozpuszczają się w ustach.

Składniki na wiedeński sernik czekoladowy

Sernik wiedeński można przygotować na wiele sposobów – każda gospodyni ma swoje sekrety. Niemniej jednak podstawowe zasady przyrządzania tej słodkości są takie same. Na tortownicę o średnicy ok. 26 cm potrzebujesz przede wszystkim.

 1 kg dobrej jakości tłustego sera twarogowego – nie polegaj na gotowych masach sernikowych. Kup smaczny ser twarogowy i samodzielnie, trzykrotnie przemiel go w maszynce
 10 szt. jajek, najlepiej z wolnego wybiegu – należy je rozdzielić na białka i żółtka
 250 g masła (83-83% tłuszczu)
 300 g cukru – najlepiej drobno zmielonego lub pudru, aby łatwo było go utrzeć z żółtkami i masłem
 3 łyżki mąki pszennej tortowej
 drobno startej skórki z 1 pomarańczy – przed starciem sparz dokładnie owoc

Jeśli chcesz, aby powstał sernik czekoladowy, potrzebna Ci będzie … czekolada. 1 tabliczka gorzkiej czekolady deserowej starta na tarce może trafić do masy serowej. Alternatywnie (lub dodatkowo) możesz wykonać polewę czekoladową – o tym za chwilę.

Sposób na przygotowanie sernika z czekoladą po wiedeńsku

1

Utrzyj miękkie masło, aby nabrało puszystości.

2

Ubijaj je dalej mikserem, dodając powoli żółtka oraz cukier – tak, aby powstała jednolita, kremowa masa.

3

Do masy dodawaj stopniowo, cały czas miksując, twaróg, a na koniec mąkę, skórkę cytrynową oraz ewentualnie czekoladę

4

Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę – tak, aby nie straciła puszystości.

5

Całość wylej do tortownicy o średnicy 26 cm i piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. godzinę. Aby ciasto nie „wyschło”, na sam spód piekarnika możesz włożyć formę-keksówkę wypełnioną do połowy wodą.

Porada

A co, gdy ciasto będzie już gotowe? Daj mu czas na ostygnięcie, a w międzyczasie… przygotuj czekoladową polewę. Najprostsza powstanie z dobrej jakości czekolady (deserowej lub mlecznej) roztopionej w kąpieli wodnej. Na sernik o średnicy 26 cm potrzebujesz ok. 2 tabliczek. Czekoladę możesz również „rozrobić” odrobiną pełnotłustego mleka lub śmietany kremówki. Potem wystarczy schłodzone ciasto polać czekoladą i rozprowadzić ją równomiernie. Gdy zastygnie – Twój wiedeński sernik z czekoladą jest gotowy. Smacznego!

Ingredients

 1 kg dobrej jakości tłustego sera twarogowego – nie polegaj na gotowych masach sernikowych. Kup smaczny ser twarogowy i samodzielnie, trzykrotnie przemiel go w maszynce
 10 szt. jajek, najlepiej z wolnego wybiegu – należy je rozdzielić na białka i żółtka
 250 g masła (83-83% tłuszczu)
 300 g cukru – najlepiej drobno zmielonego lub pudru, aby łatwo było go utrzeć z żółtkami i masłem
 3 łyżki mąki pszennej tortowej
 drobno startej skórki z 1 pomarańczy – przed starciem sparz dokładnie owoc

Directions

1

Utrzyj miękkie masło, aby nabrało puszystości.

2

Ubijaj je dalej mikserem, dodając powoli żółtka oraz cukier – tak, aby powstała jednolita, kremowa masa.

3

Do masy dodawaj stopniowo, cały czas miksując, twaróg, a na koniec mąkę, skórkę cytrynową oraz ewentualnie czekoladę

4

Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę – tak, aby nie straciła puszystości.

5

Całość wylej do tortownicy o średnicy 26 cm i piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. godzinę. Aby ciasto nie „wyschło”, na sam spód piekarnika możesz włożyć formę-keksówkę wypełnioną do połowy wodą.

Puszysty sernik wiedeński z czekoladą – sernik bez spodu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *