Sernik wiedeński to jeden z tych deserów, których nie sposób nie kochać – zwłaszcza w wersji z aksamitną polewą czekoladową. Masz ochotę przyrządzić taki sernik bez spodu? Dobry pomysł! Stanie się hitem każdego rodzinnego spotkania, także tego przy świątecznym stole. Oto kilka wskazówek, dzięki którym poradzisz sobie z jego wykonaniem.
Na początek najważniejsze: czym właściwie wyróżnia się sernik wiedeński? Najczęściej kilkoma kluczowymi elementami:
- kształtem – sernik z czekoladą po wiedeńsku jest okrągły, co sprawia, że z łatwością podzielić go na równe kawałki,
- techniką pieczenia – w tym cieście nie znajdziesz klasycznego spodu, tworzy się je z masy serowej z dodatkami, która na koniec jest okraszona polewą czekoladową,
- smakiem – ten puszysty sernik przypadnie do gustu miłośnikom lekkich, a zarazem treściwych deserów, które rozpuszczają się w ustach.
Składniki na wiedeński sernik czekoladowy
Sernik wiedeński można przygotować na wiele sposobów – każda gospodyni ma swoje sekrety. Niemniej jednak podstawowe zasady przyrządzania tej słodkości są takie same. Na tortownicę o średnicy ok. 26 cm potrzebujesz przede wszystkim.
Jeśli chcesz, aby powstał sernik czekoladowy, potrzebna Ci będzie … czekolada. 1 tabliczka gorzkiej czekolady deserowej starta na tarce może trafić do masy serowej. Alternatywnie (lub dodatkowo) możesz wykonać polewę czekoladową – o tym za chwilę.
Sposób na przygotowanie sernika z czekoladą po wiedeńsku
Utrzyj miękkie masło, aby nabrało puszystości.
Ubijaj je dalej mikserem, dodając powoli żółtka oraz cukier – tak, aby powstała jednolita, kremowa masa.
Do masy dodawaj stopniowo, cały czas miksując, twaróg, a na koniec mąkę, skórkę cytrynową oraz ewentualnie czekoladę
Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę – tak, aby nie straciła puszystości.
Całość wylej do tortownicy o średnicy 26 cm i piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. godzinę. Aby ciasto nie „wyschło”, na sam spód piekarnika możesz włożyć formę-keksówkę wypełnioną do połowy wodą.
Porada
A co, gdy ciasto będzie już gotowe? Daj mu czas na ostygnięcie, a w międzyczasie… przygotuj czekoladową polewę. Najprostsza powstanie z dobrej jakości czekolady (deserowej lub mlecznej) roztopionej w kąpieli wodnej. Na sernik o średnicy 26 cm potrzebujesz ok. 2 tabliczek. Czekoladę możesz również „rozrobić” odrobiną pełnotłustego mleka lub śmietany kremówki. Potem wystarczy schłodzone ciasto polać czekoladą i rozprowadzić ją równomiernie. Gdy zastygnie – Twój wiedeński sernik z czekoladą jest gotowy. Smacznego!
Ingredients
Directions
Utrzyj miękkie masło, aby nabrało puszystości.
Ubijaj je dalej mikserem, dodając powoli żółtka oraz cukier – tak, aby powstała jednolita, kremowa masa.
Do masy dodawaj stopniowo, cały czas miksując, twaróg, a na koniec mąkę, skórkę cytrynową oraz ewentualnie czekoladę
Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę – tak, aby nie straciła puszystości.
Całość wylej do tortownicy o średnicy 26 cm i piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. godzinę. Aby ciasto nie „wyschło”, na sam spód piekarnika możesz włożyć formę-keksówkę wypełnioną do połowy wodą.