Najlepsza wersja sernika? Według nas jest to taka, która jest zwieńczona aksamitną polewą z czekolady. W takim wydaniu ciasto prezentuje się zjawiskowo i zachęca do degustacji. W dodatku kusi niezwykłym aromatem. Konieczna do jego przygotowania będzie jednak idealna receptura, która pozwoli na odtworzenie dania w każdym detalu. Polewa czekoladowa z poniższego przepisu jest tak uniwersalna, że sprawdzi się też w innych deserach.
Większość osób piecze sernik, korzystając z własnych sprawdzonych receptur. Są też tacy, którzy lubią cukiernicze eksperymenty i chętnie sięgają po nowości. Choć ciasto z polewą czekoladową trudno zaliczyć do wielkich kulinarnych nowości, to jednak dzięki dobrze wykonanym dodatkom można wydobyć z niego jeszcze więcej smaku. Gotowi? Ruszajcie do kuchni, ale wcześniej zaopatrzcie się we wszystkie niezbędne składniki.
SKŁADNIKI NA SERNIK I POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
- 1 kg sera białego (może być to twaróg, który zmielisz samodzielnie lub gotowy ser w wiaderku),
- 8 jajek,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 20 dag cukru drobnego do wypieków,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego,
- ½ kostki masła (niesolonego),
- Szczypta soli,
- 250 ml słodkiej śmietanki kremówki 36%,
- 150 gramów Czekolady gorzkiej E.Wedel (może być pół na pół wymieszana z mleczną – polewa będzie wtedy słodsza),
- 3 łyżki cukru pudru.
PRZYGOTOWANIE SERNIKA
Jeżeli masz tradycyjny twaróg zacznij od bardzo dokładnego zmielenia go. Przygotuj też tortownicę lub prostokątną blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek.
Żółtka zacznij ucierać w misce, dodając do nich stopniowo drobny cukier i cały czas mieszając na małych obrotach. Gdy uzyskasz puszystą pianę, będzie to znak, że możesz dodawać także zmielony ser wraz z proszkiem budyniowym. Dołącz do składników masło i cały czas delikatnie miksuj aż masa połączy się i uzyska jednolitą konsystencję.
W drugiej misce ubij białka – dodaj odrobinę soli i ubijaj do momentu aż uzyskasz sztywną i lśniącą pianę. Przełóż ją ostrożnie do miski z serem i żółtkami i zamieszaj aż się połączą.
Gotową masę serową przelej do przygotowanej tortownicy lub blaszki. Umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza i piecz około godziny. Stopień wypieczenia kontroluj przy pomocy patyczka – po wsunięciu w ciasto i wyciągnięciu powinien być suchy.
PRZYGOTOWANIE CZEKOLADOWEJ POLEWY
W czasie, gdy sernik się piecze, przystąp do robienia polewy czekoladowej. W tym celu pokrusz czekoladę na kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. W drugim garnuszku umieść śmietanę z cukrem i podgrzewaj aż do momentu zagotowania. Połącz ze sobą obydwie masy i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolity kolor i aksamitnie gładką strukturę. Najlepszym pomysłem jest sięgnięcie po trzepaczkę ręczną.
Mieszaj masę do momentu aż polewa czekoladowa z czekolady będzie gładka i lśniąca, pozbawiona jakichkolwiek grudek. Odstaw do ostygnięcia, w tym czasie masa jeszcze zgęstnieje i łatwiej będzie ją umieścić na cieście. Wylewaj ją na sernik po ostudzeniu, najlepiej kiedy będzie jeszcze ciepła. Delikatnie rozprowadź pędzelkiem. Odstaw.
Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/