Przepis na naleśniki czekoladowe

AutorMagda
Ocena

Naleśniki czekoladowe

Ilość1 Porcja

Lato obfituje w świeże i pełne smaku owoce. Truskawki, maliny, borówki i wiśnie. Wszystkie najlepiej smakują w towarzystwie gorzkiej lub mlecznej czekolady. Co powiesz na wykorzystanie skarbów lata w daniu, które uwielbiają wszystkie dzieci? Naleśniki czekoladowe to pyszna alternatywa do klasycznych placków. Idealna nie tylko na śniadanie, sprawdź oryginalne pomysły na naleśniki.

Przepis na naleśniki czekoladowe jest dziecinnie prosty. Szybko przyrządzisz je w sobotni poranek, sprawiając, że sam zapach obudzi największych śpiochów. Możesz podać je w różnorodnej formie - przekładane serem, posmarowane domowymi powidłami, w towarzystwie owoców i bitej śmietany. Każda opcja brzmi smakowicie. Wypróbuj przepis na najlepsze naleśniki czekoladowe.

Jak przyrządzić naleśniki czekoladowe?

Do przygotowania tego pomysłowego dania potrzebujesz:

  • 1 szklanki mąki,
  • 1 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 50 gramów masła,
  • pół tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • ⅓ szklanki wody gazowanej,
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Przygotuj mikser oraz wysoki garnek. Masło rozpuść w garnuszku, ale nie doprowadź do wrzenia. Dodaj do niego połamaną czekoladę. Zacznij mieszać. Następnie wlej mleko i wsyp cukier z kakao. Podgrzej i mieszaj aż uzyskasz gładką polewę. Zdejmij z ognia. Lekko przestudź i wbij jajko. Zmiksuj. Do masy wsyp mąkę i ponownie zmiksuj, żeby nie było żadnych grudek. Odstaw ciasto na 30 minut. Po tym czasie dodaj wodę gazowaną, wymieszaj i zacznij smażyć naleśniki czekoladowe.

Rada: Im dłużej zwlekasz z rozpoczęciem smażenia, tym więcej wody gazowanej będziesz musiał dolać. Możesz pozostawić ciasto na naleśniki czekoladowe na noc w lodówce, lecz wtedy wodę należy wlać dopiero przed samym gotowaniem. Ilość potrzebnej wody może się zwiększyć, więc dolej taką ilość wody, aby uzyskać lejące się ciasto. Nie przesadź, nie może być rzadkie.

Tort z naleśników czekoladowych

W Internecie istnieje mnóstwo pomysłów na przygotowanie tortu urodzinowego. Co powiesz na stworzenie go z kilku warstw naleśników? Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.

  • Podczas smażenia zadbaj o regularny kształt.
  • Na przygotowanie tortu potrzebujesz 8 sztuk naleśników.
  • Masa do takiego tortu nie może być zbyt lejąca ani tłusta.
  • Najlepiej sprawdzą się serki homogenizowane ze sklepu lub przygotowane samodzielnie.

Składniki na masę serową:

  • biały ser
  • mascarpone
  • wanilia

Produkty umieść w kielichu blendera i miksuj przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy. Do urozmaicenia smaku potrzebujesz świeżych, letnich owoców.

Posmaruj pierwszego naleśnika cienką warstwą serka. Połóż owoce i przykryj kolejnym plackiem. Czynność powtarzaj aż do ostatniej warstwy.

Na górze połóż kawałki truskawek oraz polej wszystko polewą czekoladową.

Przepis na polewę czekoladową:

  • pół tabliczki czekolady
  • śmietana kremówka 30%

Umieść w misce śmietanę oraz pokruszoną czekoladę. Naczynie umieść w mikrofali na kilka minut. Po podgrzaniu zmieszaj składniki i polej przygotowany tort.

Z takiego przysmaku na pewno ucieszą się dzieci. To dobra alternatywa do tradycyjnych biszkoptów przekładanych maślanymi masami. Sprawdzi się również idealnie podczas upałów. Lekkie danie zadowoli brzuchy małych łakomczuchów.

Ingredients

Directions

Przepis na naleśniki czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *