Przepis na magiczne ciasto czekoladowe

AutorMagda
Ocena

ciasto czekoladowe

Ilość1 Porcja

Przygotowanie czegoś wyjątkowego często kosztuje dużo pracy. Wiele składników, pieczenie ciast, przygotowywanie mas, a później składanie tego wszystkiego w jedną całość zajmuje mnóstwo czasu. A tego nikt nie ma zbyt wiele. Poszukujesz czegoś zaskakującego, ale jednocześnie z klasyczną nutą? Wypróbuj przepis na magiczne ciasto czekoladowe.

Czekoladowe ciasto już nigdy więcej nie musi być nudne. Dzięki temu przepisowi wprawisz w zachwyt koleżanki, a dzieci będą prosić Cię o dokładkę. Tylko uwaga! Bo bardzo szybko znika ze stołu.

Składniki na magiczne ciasto czekoladowe:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 90 gramów masła 82%
  • 50 gramów mąki
  • 40 gramów kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 375 ml mleka
  • 100 gramów cukru
  • łyżka wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ma to znaczenie ze względu na powstawanie zakalca.

Nagrzej piekarnik do 160 stopni. Kwadratową blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Jak przyrządzić magiczne ciasto czekoladowe - krok po kroku

  1. Przy pomocy miksera utrzyj żółtka z cukrem i wodą.
  2. Do uzyskanej masy dodaj roztopione masło i ponownie zmiksuj
  3. W drugim naczyniu przesiej suche składniki – mąkę i kakao.
  4. Do płynnej części dodawaj po łyżce suchych składników cały czas miksując
  5. Po otrzymaniu gładkiego ciasta zacznij małym strumieniem dolewać mleko
  6. Nie przerywaj miksowania
  7. W osobnym naczyniu ubij białka
  8. Do ciasta dodaj łyżka po łyżce ubitą pianę z białek. Nie miksuj ciasta, bo białka tracą sprężystość.

Jak piec?

Do wcześniej przygotowanej formy wlej powoli magiczne ciasto czekoladowe. Lekko wyrównaj i wstaw do pieca. Ciasto potrzebuje 55 minut w piekarniku.  Wypiek będzie gotowy,  kiedy jego wierzch się zarumieni.

Po wyłączeniu piekarnika pozostaw w nim magiczne ciasto czekoladowe na godzinę. Drzwiczki powinny być zamknięte. Po tym czasie uchyl je i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Następnie schowaj wypiek do lodówki na całą noc. W środku utworzyła się masa budyniowa, która potrzebuje czasu, aby dobrze stężeć.

Ciasto przechowuj w lodówce lub pod przykryciem, w zależności od upodobań.

Dekoracja

Wyjątkowe magiczne ciasto czekoladowe samo w sobie wygląda rewelacyjnie. Warstwy, które są widoczne po przekrojeniu wzbudzają zainteresowanie gości. Jeśli jednak chcesz nadać mu nieco fantazji posyp wierzch ciasta czekoladą startą na tarce.

W zimowym okresie zdecyduj się na posypkę z cukru pudru, jako nawiązanie do śniegu i zimowej aury.

Możesz również polać magiczne ciasto czekoladowe samodzielnie przygotowaną polewą czekoladową.

Do jej wykonania potrzebujesz: śmietanki 30% oraz tabliczki ulubionej czekolady E. Wedel.

W garnku umieść oba składniki i zagrzej, aż do rozpuszczenia się czekolady. Dokładnie wymieszaj i już. Polewa jest gotowa do dekoracji. Po czasie zastygnie na cieście tworząc miły akcent dla oka i podniebienia.

Dlaczego kakao z Ghany?

W składnikach wykorzystano kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Rdzenni mieszkańcy tamtych rejonów dbają o najlepszą jakość ziaren kakaowca, a co za tym idzie, produkowane kakao. Proponowany produkt najlepiej sprawdza się w czekoladowych wypiekach, zapewniając nie tylko aromat, ale również intensywny smak potrawy.

Ingredients

Directions

Przepis na magiczne ciasto czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *