Przepis na idealnie puszysty biszkopt czekoladowy

AutorMagda
Ocena

biszkopt czekoladowy

Ilość1 Porcja

Category

Lekki jak chmurka i puszysty – właśnie taki powinien być perfekcyjnie upieczony biszkopt. Oprócz tego niektórzy dodadzą, że najlepiej smakuje wtedy, gdy ma wyrazisty, czekoladowy aromat. Taki biszkopt sam w sobie stanowi pyszny deser, ale można go wykorzystać także jako bazę dla nieco bardziej skomplikowanego tortu. Przygotowaliśmy dla ciebie prosty przepis, dzięki któremu bez problemu przygotujesz idealne pod każdym względem ciasto.

Niektórzy niesłusznie obawiają się, że upieczenie biszkoptu przerasta ich możliwości. Opanowanie tej sztuki otwiera jednak drogę do przygotowywania nieco bardziej wykwintnych deserów. Mimo że sam biszkopt czekoladowy to ciasto, któremu trudno się oprzeć, jeszcze lepiej smakuje on z odpowiednio dobranymi dodatkami. Poza tym wystarczy kierować się kilkoma prostymi zasadami, aby ciasto to zarówno perfekcyjnie wyglądało, jak i smakowało.

Biszkopt czekoladowy doskonale sprawdzi się między innymi wtedy, gdy:

  • zamierzasz przygotować tort z dodatkiem kremu
  • chcesz upiec ciasto przekładane delikatnym serkiem mascarpone
  • masz w zanadrzu owoce sezonowe – na przykład wiśnie i maliny – i myślisz o tym, aby wykorzystać je do przygotowania wypieku
  • jesteś fanem serników, których bazą jest lekki spód.

Zaletą tego ciasta jest także to, że można je mrozić. W tym celu należy pociąć je na blaty i każdy z nich, przed włożeniem do zamrażarki, zapakować w folię spożywczą.

Triki, które warto wykorzystać podczas pieczenia biszkoptu o smaku czekoladowym

Jeżeli przygotowujesz to ciasto po raz pierwszy, musisz najpierw poznać kilka sekretów mistrzów cukiernictwa. Zastosowanie się do tych rad sprawi, że twój biszkopt czekoladowy w niczym nie będzie ustępował temu upieczonemu przez profesjonalistę.

Po pierwsze – zapomnij o dodawaniu proszku do pieczenia – nie działa on korzystnie na smak deseru. Jeśli dobrze odmierzysz proporcje innych składników, to ciasto i tak doskonale wyrośnie. Po drugie używaj jedynie produktów najlepszej jakości. Po trzecie pamiętaj, aby pianę z białek ubić na wyjątkowo sztywną masę.

Kluczem do sukcesu jest też włożenie biszkoptu do piekarnika bezpośrednio po przelaniu go do formy. W innym razie ciasto może się nie udać.

Jak zrobić perfekcyjny biszkopt czekoladowy?

Przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta zgromadź wszystkie niezbędne składniki. Aby upiec biszkopt czekoladowy, potrzebujesz:

  • 6 jaj
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 4 łyżek zimnej wody.
  • tortownicy o średnicy 24 cm.

Jeszcze przed przystąpieniem do łączenia składników, dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do temperatury 165° C. Ustaw opcję pieczenia góra-dół.

Mąkę przesiej z kakao, a żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną, błyszczącą pianę. Następnie dodawaj do nich kolejno cukier oraz wodę. Zmniejsz obroty miksera i małymi partiami wsypuj mąkę wraz z kakao. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przelej masę do tortownicy i wstaw na 45 minut do piekarnika.

Po wyjęciu biszkoptu z pieca ostudź go, a dopiero potem ostrożnie wyjmij z formy.

Ingredients

Directions

Przepis na idealnie puszysty biszkopt czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *