Przepis na czekoladowy mazurek na kruchym spodzie

AutorMagda
Ocena

mazurek czekoladowy

Ilość1 Porcja

Kruche ciasto kojarzy się wszystkim głównie z pachnącą jabłkami i cynamonem szarlotką. Nic bardziej mylnego. To wyjątkowe ciasto ma wiele różnych możliwości. Jest częstym gościem na świątecznym stole w postaci wielkanocnego mazurka. Jako, że możliwości jest bardzo dużo, wypróbuj przepis na czekoladową wersję mazurka.

Kruche ciasto owiane jest złą sławą trudnego w przygotowaniu. Jednak nie zniechęcaj się. Postępując krok po kroku zgodnie z instrukcją unikniesz kulinarnej wpadki i sprawisz, że Twój mazurek będzie prawdziwą ozdobą. Zaopatrz się w potrzebne składniki, zamknij w kuchni i zacznij czarować czekoladowego mazurka.

 Potrzebne składniki:

  • 200 gramów mąki krupczatki
  • 100 gramów zimnego masła 82%
  • 1 jajko
  • 50 gramów cukru pudru

Przygotowanie ciasta

Najłatwiej przygotować kruche ciasto przy użyciu malaksera. Wrzucasz do misy potrzebne składniki, zamykasz i siekasz aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie wysypujesz zawartość na stolnicę, szybko zagniatasz i wkładasz do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie wyjmujesz kruche z powrotem na stolnicę i wałkujesz na grubość ok 3-4 mm. Chcąc przenieść ciasto do formy, nawiń je na wałek i rozwiń w blaszce. Aby zapobiec spływaniu ciasta, należy ponownie umieścić je na kilka godzin w lodówce.

Powstawaniu brzydkich wybrzuszeń i bąbelków zapobiegnie wysypane na ciasto ziarna fasoli lub specjalistyczne kule do pieczenia.

Kruche ciasto do czekoladowego mazurka należy piec ok 25 minut w 190 stopniach.

Jeśli zależy Ci na dekoracyjnych warkoczach na mazurku, wykonaj dekorację przed pieczeniem. Dzięki temu połączy się z resztą ciasta.

Masy do mazurka czekoladowego

Nadzienie tradycyjnego mazurka czekoladowego powinno składać się z produktów z domowej spiżarni. Na wypiekach królują powidła śliwkowe i różane, gładkie dżemy wiśniowe i malinowe, a do tego suszone owoce i orzechy. Dodatkowo gospodynie wykorzystują wyjątkowy smak czekolady oraz masy kajmakowej.

Idealne połączenie dla podniebienia to powidła śliwkowe przykryte gęstą i mocno czekoladową polewą. Do przygotowania polewy, która będzie podkreślać wyjątkowość mazurka potrzebujesz:

  • rondla z wodą, szklaną miskę oraz trzepaczkę
  • dwie tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady E.Wedel
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów śmietany kremówki 30%

Zagotuj wodę w rondlu i umieść miskę nad wrzątkiem. Do niej wlej śmietanę oraz dodaj masło i połamaną czekoladę. Pod wpływem temperatury czekolada zacznie się topić. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.

Nie możesz dopuścić do przegrzania polewy. Spowoduje to odwarstwienie się czekolady od tłuszczu.

Dekoracja świątecznego mazurka czekoladowego

Wystudzone kruche ciasto posmaruj powidłem śliwkowym. Następnie delikatnie nałóż polewę czekoladową i wyrównaj jej warstwę. Odstaw ciasto na pół godziny, żeby masa lekko stężała.

W tym czasie przygotuj sobie płatki migdałów, suszoną żurawinę, rodzynki i orzechy. Na wierzchu ułóż z bakalii bazie, kwiaty lub pisanki. Możesz zdecydować się na napis Alleluja lub Wesołych Świąt. Im staranniej udekorujesz mazurka czekoladowego tym większy zachwyt wzbudzisz w współbiesiadnikach.

Ingredients

Directions

Przepis na czekoladowy mazurek na kruchym spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *