Przepis na czekoladowe fondue

AutorMagda
Ocena

fondue czekoladowe

Ilość1 Porcja

Category

Zbliża się długo planowana przez ciebie impreza, a nie masz jeszcze pojęcia, co podasz gościom? Jeżeli znajdują się wśród nich łasuchy, zaskocz ich oryginalnym deserem. Słodką przekąską, która idealnie sprawdzi się na tego typu przyjęciach, będzie czekoladowe fondue. Aksamitna konsystencja czekolady w połączeniu z owocami to strzał w dziesiątkę, jeżeli szukasz oryginalnych łakoci na wyjątkowy wieczór.

Tradycja przyrządzania fondue wywodzi się ze Szwajcarii, ale przysmak ten od stuleci jest znany również we Francji oraz we Włoszech. Mimo że początkowo do jego przygotowywania używano wyłącznie sera, szybko pojawiła się jego alternatywna wersja wykorzystująca inne szwajcarskie „złoto”. W ten sposób powstało czekoladowe fondue, które kochają dziś wszyscy czekoladoholicy, niezależnie od wieku.

Ten wyszukany deser sprawdzi się podczas niezobowiązujących spotkań w gronie znajomych, ale także na bardziej oficjalnych przyjęciach. Fondue umili również romantyczny wieczór we dwoje, gdyż nie od dziś wiadomo, że czekolada to jeden z największych afrodyzjaków.

Co musisz wiedzieć o przygotowywaniu czekoladowego fondue?

Tak elegancki deser wymaga szczególnej oprawy. Aby ją stworzyć, musisz zadbać o odpowiednie naczynie, które posłuży do podawania rozpuszczonej, gęstej czekolady.

Najważniejszym elementem jest podstawka na podgrzewacz lub – w bardziej zaawansowanych wersjach – palnik. To właśnie ogień podgrzewa misę, w której znajduje się czekoladowe fondue. Dzięki temu ma ono zawsze płynną konsystencję i przyjemną temperaturę.

Oprócz tego do zestawu muszą być dołączone specjalne widelce do fondue, na które nadziewa się smakołyki przed zanurzeniem ich w czekoladzie. Takimi przekąskami mogą być między innymi:

  • chrupiące grzanki lub kawałki świeżego pieczywa
  • ciastka, herbatniki
  • owoce z puszki – na przykład ananasy – po ich wcześniejszym odsączeniu z nadmiaru zalewy
  • wafle, pierniczki.

Aksamitne fondue z czekolady – jak je przygotować?

Czekoladowe fondue to tak naprawdę błyskawiczna przekąska. Nie wymaga wiele pracy, a mimo tego ciężko mu się oprzeć.

Do zrobienia klasycznego fondue będą ci potrzebne:

  • śmietanka kremówka 30% – 200 ml
  • 300 g, czyli 3 tabliczki dobrej jakości czekolady – możesz połączyć np. czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel (200 g) i czekoladę mleczną E.Wedel (100 g)
  • dodatki: do wyboru na przykład truskawki, banany, kiwi, herbatniki, pieczywo.

Owoce oraz inne dodatki pokrój, w razie potrzeby umyj oraz ułóż efektownie na półmisku lub paterze. W tym czasie przygotuj również widelczyki oraz naczynie, do którego przelejesz płynne fondue z czekolady.

Fondue powstaje w kąpieli wodnej. Zagotuj wodę w garnku, a następnie umieść w nim metalową miskę. Wlej do niej śmietankę. Pokrusz na drobne kawałki czekoladę i w takiej formie przesyp ją do podgrzanej śmietanki. Kiedy oba te składniki się połączą, a fondue uzyska gęstą, gładką konsystencję, zdejmij je z ognia i przelej do wcześniej przygotowanego naczynia. Nie zapomnij o zapaleniu pod nim podgrzewacza lub palnika.

Dobrym pomysłem jest też przygotowanie pokruszonych orzechów. Dzięki temu owoce, po zanurzeniu ich w czekoladzie, można następnie pokryć chrupiącą, orzechową posypką.

Ingredients

Directions

Przepis na czekoladowe fondue

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *