Wegańskie ciasto czekoladowe z bakaliami
Ciasto czekoladowe bez jajek w niczym nie ustępuje swoim tradycyjnym odpowiednikom. W naszej pierwszej propozycji za wspaniały czekoladowy akcent odpowiadać będzie dobrej jakości kakao. W przepisie wykorzystaliśmy kakao ciemne z Ghany produkowane przez E.Wedel i jesteśmy bardzo zadowoleni ze swojej decyzji, ponieważ ciasto przeszło za sprawą swojego aromatu najśmielsze oczekiwania! Oto pełna lista składników:
- 2 szklanki mąki
- pól szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki oleju
- pół szklanki orzechów włoskich
- garść żurawiny
- garść jagód goji
- garść nasion słonecznika
W przepisie można wykorzystać także inne bakalie. Wszystko zależy od kreatywności i preferencji. Sprawdzą się również pestki dyni, migdały, orzechy nerkowca, wiórki kokosowe czy rozdrobnione orzechy laskowe.
Wszystkie suche składniki należy wymieszać w misce, a następnie dodać do nich wodę, olej ulubiony dżem i bakalie. Teraz masa wymaga dokładnego wymieszania, aby jej poszczególne elementy równomiernie się rozprowadziły. Ciasto najlepiej piec w tortownicy, którą warto przy pomocy pędzelka nasmarować olejem, aby nie przywierało do spodu i brzegów. Ekspresowe ciasto czekoladowe bez jajek potrzebuję do wyrośnięcia około 30 minut. Optymalna temperatura pieczenia wynosi 180 stopni lub nieco więcej w opcji bez termoobiegu.
Bananowe ciasto czekoladowe bez jajek
Nasza druga inspiracja to ciasto czekoladowe bez jajek z bananami. Do jego przygotowania oprócz kakao wykorzystamy także tabliczkę gorzkiej czekolady, takiej jak czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel. Miłośnicy wyrazistych kakaowych akcentów mogą zdecydować się na wersję 64%, a nawet 80%. Pełna lista składników potrzebnych do upieczenia ciasta uwzględnia:
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- pół szklanki cukru
- dojrzałego banana
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka sojowego
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- tabliczkę gorzkiej czekolady
To pyszne wegańskie ciasto czekoladowe bez jajek najlepiej smakuje w towarzystwie polewy, do której przygotowania potrzebna będzie wyłącznie ulubiona czekolada mleczna lub gorzka.
W pierwszej kolejności czekoladę należy dokładnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekolada nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia. Następnie do naczynia dodajemy cukier i olej i dokładnie mieszamy składniki, aby powstała jednolita masa. Z dojrzałego banana przy pomocy widelca lub łyżki tworzymy swego rodzaju puree, które następnie dodajemy do mieszanki wraz z mlekiem sojowym i jeszcze raz mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.
W tym momencie łączymy ją z mąką, kakao oraz proszkiem do pieczenia i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do foremki lub tortownicy. Ciasto powinno piec się w temperaturze 180 stopni przez maksymalnie 40 minut. Pod koniec pieczenia należy przygotować polewę rozpuszczając połowę tabliczki czekolady w kąpieli wodnej i wylewając ją na wyjęte z piekarnika ciasto.
Oba przepisy pozwalają przygotować pyszne ciasto czekoladowe bez jajek w ciągu godziny. To znakomity sposób na przyjęcie niespodziewanych wegańskich gości.