Przepis na ciasto czekoladowe bez jajek – wegańska wersja

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Wegańskie ciasto czekoladowe z bakaliami

Ciasto czekoladowe bez jajek w niczym nie ustępuje swoim tradycyjnym odpowiednikom. W naszej pierwszej propozycji za wspaniały czekoladowy akcent odpowiadać będzie dobrej jakości kakao. W przepisie wykorzystaliśmy kakao ciemne z Ghany produkowane przez E.Wedel i jesteśmy bardzo zadowoleni ze swojej decyzji, ponieważ ciasto przeszło za sprawą swojego aromatu najśmielsze oczekiwania! Oto pełna lista składników:

  • 2 szklanki mąki
  • pól szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • garść żurawiny
  • garść jagód goji
  • garść nasion słonecznika

W przepisie można wykorzystać także inne bakalie. Wszystko zależy od kreatywności i preferencji. Sprawdzą się również pestki dyni, migdały, orzechy nerkowca, wiórki kokosowe czy rozdrobnione orzechy laskowe.

Wszystkie suche składniki należy wymieszać w misce, a następnie dodać do nich wodę, olej ulubiony dżem i bakalie. Teraz masa wymaga dokładnego wymieszania, aby jej poszczególne elementy równomiernie się rozprowadziły. Ciasto najlepiej piec w tortownicy, którą warto przy pomocy pędzelka nasmarować olejem, aby nie przywierało do spodu i brzegów. Ekspresowe ciasto czekoladowe bez jajek potrzebuję do wyrośnięcia około 30 minut. Optymalna temperatura pieczenia wynosi 180 stopni lub nieco więcej w opcji bez termoobiegu.

Bananowe ciasto czekoladowe bez jajek

Nasza druga inspiracja to ciasto czekoladowe bez jajek z bananami. Do jego przygotowania oprócz kakao wykorzystamy także tabliczkę gorzkiej czekolady, takiej jak czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel. Miłośnicy wyrazistych kakaowych akcentów mogą zdecydować się na wersję 64%, a nawet 80%. Pełna lista składników potrzebnych do upieczenia ciasta uwzględnia:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru
  • dojrzałego banana
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka sojowego
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • tabliczkę gorzkiej czekolady

To pyszne wegańskie ciasto czekoladowe bez jajek najlepiej smakuje w towarzystwie polewy, do której przygotowania potrzebna będzie wyłącznie ulubiona czekolada mleczna lub gorzka.

W pierwszej kolejności czekoladę należy dokładnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekolada nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia. Następnie do naczynia dodajemy cukier i olej i dokładnie mieszamy składniki, aby powstała jednolita masa. Z dojrzałego banana przy pomocy widelca lub łyżki tworzymy swego rodzaju puree, które następnie dodajemy do mieszanki wraz z mlekiem sojowym i jeszcze raz mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.

W tym momencie łączymy ją z mąką, kakao oraz proszkiem do pieczenia i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do foremki lub tortownicy. Ciasto powinno piec się w temperaturze 180 stopni przez maksymalnie 40 minut. Pod koniec pieczenia należy przygotować polewę rozpuszczając połowę tabliczki czekolady w kąpieli wodnej i wylewając ją na wyjęte z piekarnika ciasto.

Oba przepisy pozwalają przygotować pyszne ciasto czekoladowe bez jajek w ciągu godziny. To znakomity sposób na przyjęcie niespodziewanych wegańskich gości.

Ingredients

Directions

Przepis na ciasto czekoladowe bez jajek – wegańska wersja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *