Przepis na ciastka owsiane z czekoladą

AutorMagda
OcenaTrudnośćŁatwy

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania15 minutCałkowity czas25 minut

Ciastka owsiane z czekoladą. Czego potrzebujesz do realizacji przepisów?

Chociaż przepis na ciasteczka owsiane charakteryzuje się dość obszerną listą składników, i przygotowanie wbrew pozorom nie jest skomplikowane. Zacznijmy od sporządzenia listy zakupów, która powinna zawierać:

 cukru
 mąki pszennej tortowej
 3 płatków owsianych
 1 cynamonu
 1 sody oczyszczonej
 150 g masła
 3 jajka
 2 ulubionych bakalii
 1 mlecznej czekolady Wedel

Cynamon zapewni ciasteczkom wyrazisty korzenny aromat. Soda oczyszczona pomoże im prawidłowo wyrosnąć. Jeśli zaś chodzi o bakalie, w tej kwestii panuje praktycznie pełna dowolność. Ciastka owsiane z czekoladą świetnie smakują między innymi z nasionami słonecznika i pestkami dyni, ale również żurawiną, rodzynkami, a nawet kandyzowanymi owocami. Najlepiej wybrać po prostu swój ulubiony smak i stworzyć idealną kompozycję. Ważny jest także wybór czekolady mlecznej dobrej jakości. My zdecydowaliśmy się na popularną czekoladę mleczną E.Wedel, ale można ją także zastąpić czekoladą Karmellove. Miłośnikom klasycznych smaków przypadnie zaś do gustu czekolada Jedyna z lekko gorzkim akcentem.

Jak przygotować idealne ciastka owsiane z czekoladą?

Masło, którego użyjemy do przygotowania ciasteczek powinno mieć temperaturę pokojową. Należy ucierać jest z cukrem przez kilka minut przy pomocy miksera na najwyższych obrotach. Później cały czas mieszając wbijamy do naczynia jajka i miksujemy, dopóki składniki nie stworzą jednolitej masy.

Teraz czas na dodanie pozostałych składników, czyli mąki, bakalii, sody oczyszczonej, cynamonu i oczywiście płatków owsianych. Masa, z której powstaną pyszne ciastka owsiane z czekoladą musi zostać dokładnie wymieszana. Gdy to nastąpi należy szczelnie przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na około godzinę. Schłodzenie ciasta pozwoli na łatwiejsze formowanie kulek wielkości orzechów włoskich, z których powstaną ciasteczka.

Przystępujemy do pieczenia pysznych ciasteczek!

Układając na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ciasteczka owsiane z czekoladą należy nadać im płaski kształt. Bardzo istotne jest zachowanie odpowiednich odstępów, ponieważ soda oczyszczona sprawi, że ciastka porządnie wyrosną. Optymalna temperatura pieczenia wynosi około 180 stopni Celsjusza w kuchence wyposażonej w termoobieg. Ciasteczka powinny zarumienić się i być gotowe do wyjęcia z piekarnika po około 15 minutach.

W trakcie pieczenia możemy zająć się czekoladową polewą. Tym razem skorzystamy z najprostszego rozwiązania. Tabliczkę czekolady należy podzielić na mniejsze kostki, a następnie umieścić w kąpieli wodnej aż do momentu rozpuszczenia i powstania jednolitej płynnej masy. Alternatywę stanowi roztapianie czekolady w mikrofalówce. Następnie przy pomocy łyżeczki rozprowadzamy czekoladę na każdym z ciasteczek. Zapewni im to nie tylko wspaniały smak, ale także dekoracjeę.

Niepozorne, jak mogłoby się wydawać ciasteczka owsiane z czekoladą smakują naprawdę obłędnie!

Ingredients

 cukru
 mąki pszennej tortowej
 3 płatków owsianych
 1 cynamonu
 1 sody oczyszczonej
 150 g masła
 3 jajka
 2 ulubionych bakalii
 1 mlecznej czekolady Wedel

Directions

Przepis na ciastka owsiane z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *