Ciastka czekoladowe z rodzynkami – niezbędne składniki
Lista składników potrzebnych do przygotowania tych pysznych ciasteczek nie jest długa i skomplikowana. W razie potrzeby uzupełniania zapasów, wszystkie niezbędne elementy znajdziemy z pewnością z najbliższym sklepie. Należą do nich:
Bardzo ważne, by przed przystąpieniem do realizacji przepisu upewnić się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. W przeciwnym razie ciasteczka mogą nie wyrosnąć lub nie uzyskamy jednolitej masy.
W jaki sposób wybrać optymalną czekoladę do ciasteczek?
Ciasteczka czekoladowe, które dziś proponujemy, stanowią w pewnym sensie niespodziankę i mieszankę smaków. Nie tylko rodzynki będą w ich atrakcyjnym dodatkiem. W odróżnieniu od większości podobnych wypieków, tym razem czekolady nie rozpuścimy w pozostałych składnikach tworzących ciasto, lecz znajdzie się ona w ciasteczkach w formie kawałków. Dlatego godnym rozważania pomysłem jest wykorzystanie kilku gatunków czekolady. My zdecydowaliśmy się na proponowane przez E.Wedel czekoladę gorzką klasyczną 64%, czekoladę Karmellove oraz czekoladę białą. Dzięki temu każdy kęs zaskakiwał smakiem rozpływającej się w ustach pysznej czekolady.
Do dzieła! Ciasteczka czekoladowe z rodzynkami w kwadrans
Czas rozpocząć przygotowywanie ciasteczek. Najpierw należy przy pomocy miksera utrzeć masło i cukier wraz z waniliowym aromatem. Efektem powinno być powstanie puszystej masy. Później wbijamy do niej jajko i ucieramy dalej. Na końcu do masy dodajemy kolejno suche składniki. Po ich wymieszaniu do gry wkracza czekolada wraz z rodzynkami. Wszystkie tabliczki czekolady należy dokładnie posiekać na małe kawałeczki, które wraz z rodzynkami dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Czekolada nie powinna się w niej rozpuścić – wręcz przeciwnie, będzie ona przyjemnie rozpływać się w ustach wraz z każdym kolejnym kęsem ciasteczek.
Jak długo piec ciastka czekoladowe?
Teraz przystępujemy do pieczenia. Piekarnik należy rozgrzać do około 180 stopni Celsjusza. Z uzyskanego wcześniej ciasta lepimy kulki przypominające wielkością duże orzechy włoskie. Układamy je na formie pokrytej papierem do pieczenia w odstępach wynoszących nawet kilka centymetrów i spłaszczamy. Przerwy pomiędzy ciasteczkami są niezbędne, ponieważ proszek do pieczenia sprawi, że ciasteczka czekoladowe z rodzynkami mocno wyrosną w trakcie pieczenia. Na efekt nie trzeba czekać długo. Ciasteczka powinny upiec się w ciągu 10, maksymalnie 15 minut. Wyjęte z piekarnika będą dość miękkie, jednak po wystudzeniu staną się chrupiące.