Przepis na babeczki czekoladowe z sernikowym nadzieniem

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Czy znasz ciasto smaczniejsze od sernika? My tak! To czekoladowe babeczki z sernikowym nadzieniem, które są zaskakującą wariacją na temat klasycznych wypieków. To zarazem sposób na połączenie dwóch doskonałych deserów – sernika i muffinek – w jedno i zaprezentowanie ich gościom w nietuzinkowym wydaniu. Zobacz, dlaczego warto przetestować ten przepis w swojej kuchni!

Klasyka w nowoczesnej odsłonie

Tradycyjny sernik zna każdy, podobnie jak muffinki czekoladowe. Z połączenia tych dwóch pysznych deserów można stworzyć jeden, który podbije serca i rozpieści podniebienia. Warto eksperymentować, ponieważ delikatne ciastko wypełnione aksamitnym nadzieniem to coś, co zachwyci miłośników słodyczy w każdym wieku. Dzieci i dorośli na pewno poproszą o dokładkę!

Chcąc przyrządzić deser w takiej formie musisz przygotować kakaowe ciasto. To prosty krok, w którym wystarczy wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, jajka, kakao i inne składniki. Następnie tak przygotowaną masę przelewa się do foremek – silikonowych lub papierowych, ale tylko do połowy ich objętości. Na środku nakłada się porcję sera przygotowanego ze zmielonego twarogu, budyniu, jajek oraz cukru. Całość „zamyka się” kolejną dawką czekoladowej masy wylanej na ser.

Dlaczego warto wypróbować ten przepis?

Przepis na muffiny czekoladowe warto mieć w zanadrzu z wielu powodów. Czasem może Cię zaskoczyć niespodziewana wizyta gości, innym razem może Cię najść ochota na coś słodkiego. Zamiast szukać innych rozwiązań wyciągnij potrzebne składniki i upiecz ciastka, które:

  • są pyszne i na pewno zachwycą Twoich przyjaciół,
  • idealnie nadają się do serwowania na każdym typie przyjęć – również na tzw. standing party,
  • są efektownym deserem, który możesz podawać na różne sposoby, wybierając rozmaite dodatki – wiórki kokosowe, orzeszki, polewę na wierzch, dekorację ze świeżych owoców, w duecie z lodami.

Zaletą czekoladowych babeczek jest fakt, że niemal zawsze się udają. Rzadko kiedy wychodzą z nich nielubiane zakalce. O skuteczności receptury przekonasz się, jak tylko zdecydujesz się na odtworzenie jej w swojej kuchni.

Wskazówki i rady

Receptura na idealne babeczki z sernikowym nadzieniem jest prosta, ale wymaga nieco cukierniczej wiedzy, zaangażowania oraz przygotowań. Jeżeli nie chcesz, aby czas w kuchni był zmarnowany, sięgnij po dobrej jakości składniki. Przygotuj je zgodnie z przepisem - zwracaj uwagę na właściwe proporcje oraz temperatury produktów. Przy wyborze produktów nie idź na kompromisy, lecz zawsze wybieraj te z najwyższej półki. To m.in. kakao ciemne z Ghany E.Wedel i czekolada tej samej marki znane ze swojego dobrego składu i pysznego smaku. Co do nadzienia, postaw na sprawdzony ser twarogowy najlepiej taki, który pochodzi z lokalnych gospodarstw przetwórstwa mlecznego.

Dobrze przyrządzone babeczki z masą serową mogą być imprezową przekąską, dodatkiem do popołudniowej kawy, śniadaniem, a także lunchem zabieranym do pracy czy szkoły. W większej ilości ciastka ułożone na paterze mogą przybrać formę nowoczesnego tortu.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/babeczki-czekoladowe-z-malinami-i-czekolada-w-srodku/

Ingredients

Directions

Przepis na babeczki czekoladowe z sernikowym nadzieniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *