Prosty i szybki tort czekoladowy

AutorMagda
OcenaTrudnośćŚredni

Torty uchodzą za najwyższy poziom cukierniczego wtajemniczenia. Niby skład ciasta jest dość prosty, ale jego forma, sposób podania i smak muszą być niezwykłe i wyjątkowe, powinny współgrać ze sobą. Ciasto nie może być zbyt suche ani zbyt mokre. Dodatkowo tort nie może być mdły i nie mieć żadnego smaku. To złożona kompozycja, którą chce się jeść bez końca. Jak przygotować szybki tort?

Pyszny tort czekoladowy

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania30 minutCzas gotowania40 minutCałkowity czas1 hr 10 minut

Skąd wziął się tort?

 

            Skąd w ogóle pomysł na szybki tort czekoladowy się mógł wziąć, a więc – słowem – czym jest tort? Historia tych wypieków jest dość ciekawa. Najpierw przygotowywano coś, co dzisiejszego tortu zupełnie nie przypominało. Powstawało z ciasta chlebowego i miało różnorodne dodatki. Następnie jednak zaczęto dodawać do tortów rozmaite kremy, musy różnej konsystencji i smaku. Ciasto zaczęto słodzić i w ten sposób zaczął powstawać placek przekładany kremami. Tak narodził się tort, który dziś jest królewskim elementem każdych urodzin.

 

Szybki tort czekoladowy – składniki

 

            Szybki tort czekoladowy – czego potrzebujemy do przygotowania tego nietypowego ciasta?

a) Ciasto
 5 jaj (białka oddzielone od żółtek)
 200 g cukru
 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel, posiekanej
 250 g orzechów włoskich, posiekanych
 150 g suszonych fig lub moreli, drobno posiekanych
b) Masa z serka homogenizowanego
 200 ml ml śmietanki UHT 30%
 400 g serka homogenizowanego naturalnego
 2 łyżki cukru pudru
c) Dekoracja
 100 g czekolady deserowej lekko gorzkiej 50% E.Wedel
 kakao ciemne z Ghany E.Wedel
 kilka świeżych truskawek, umytych

Przygotowanie szybkiego tortu czekoladowego
1

Zaczynamy przygotowanie szybkiego tortu czekoladowego od białek. Ubijamy je na sztywną pianę i dodajemy cukier. Dalej w masie lądują żółtka, orzechy, figi oraz nasza ukochana czekolada. Całość musimy wymieszać i podzielić na dwie równe części. Przekładamy je do dwóch form o średnicy 21 centymetrów, które uprzednio wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Teraz pieczemy je w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Po tym studzimy ciasto przed dalszymi krokami.

2

W tym czasie jednak przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy i dodajemy cukier oraz serek homogenizowany. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki. Teraz trzeba poczekać na ostudzenie się blatów tortu. Jeden z nich umieszczamy w formie, wykładamy na niego masę śmietanową i przykrywamy drugim blatem. Ciasto smarujemy na wierzchu resztą masy, która nam pozostała.

3

Trzeci etap to przybranie szybkiego tortu czekoladowego. W tym celu czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy i wylewamy folię, blachę lub granitowy blat. W ten sposób tworzymy cienką warstwę i po chwili ścieramy czekoladę łopatką, tworząc nieregularne, pozwijane kształty. To nimi dekorujemy ciasto i posypujemy kakao. Na koniec zdobimy truskawkami.

Po półtorej godziny tort jest gotowy! Pamiętaj, by podawać go delikatnie schłodzonego, by nie stracił smaku i nie rozpłynął się. Jeśli jest piętrowy, przez nieodpowiednie schłodzenie może się przewrócić i nie tylko walory wizualne, ale i smakowe ucierpią. Zadbaj o to, by tort dało się „jeść” także oczami. Przystrój innym rodzajem czekolady, np. czekoladą ruby, która dzięki swym właściwościom i różowemu kolorowi nada wypiekowi jeszcze więcej wyjątkowości.

Category

Ingredients

a) Ciasto
 5 jaj (białka oddzielone od żółtek)
 200 g cukru
 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel, posiekanej
 250 g orzechów włoskich, posiekanych
 150 g suszonych fig lub moreli, drobno posiekanych
b) Masa z serka homogenizowanego
 200 ml ml śmietanki UHT 30%
 400 g serka homogenizowanego naturalnego
 2 łyżki cukru pudru
c) Dekoracja
 100 g czekolady deserowej lekko gorzkiej 50% E.Wedel
 kakao ciemne z Ghany E.Wedel
 kilka świeżych truskawek, umytych

Directions

Przygotowanie szybkiego tortu czekoladowego
1

Zaczynamy przygotowanie szybkiego tortu czekoladowego od białek. Ubijamy je na sztywną pianę i dodajemy cukier. Dalej w masie lądują żółtka, orzechy, figi oraz nasza ukochana czekolada. Całość musimy wymieszać i podzielić na dwie równe części. Przekładamy je do dwóch form o średnicy 21 centymetrów, które uprzednio wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Teraz pieczemy je w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Po tym studzimy ciasto przed dalszymi krokami.

2

W tym czasie jednak przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy i dodajemy cukier oraz serek homogenizowany. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki. Teraz trzeba poczekać na ostudzenie się blatów tortu. Jeden z nich umieszczamy w formie, wykładamy na niego masę śmietanową i przykrywamy drugim blatem. Ciasto smarujemy na wierzchu resztą masy, która nam pozostała.

3

Trzeci etap to przybranie szybkiego tortu czekoladowego. W tym celu czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy i wylewamy folię, blachę lub granitowy blat. W ten sposób tworzymy cienką warstwę i po chwili ścieramy czekoladę łopatką, tworząc nieregularne, pozwijane kształty. To nimi dekorujemy ciasto i posypujemy kakao. Na koniec zdobimy truskawkami.

Prosty i szybki tort czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *