Proste i szybkie ciasto czekoladowe

AutorMagda
Ocena

mokre ciasto czekoladowe

Ilość1 Porcja

Category

Czekoladowe ciasto to uniwersalny deser na każdą okazję. Sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy, poczęstunek dla gości lub wypiek na świąteczny stół. Nie ma się co temu dziwić, gdyż przepis jest nie tylko prosty, ale także mało czasochłonny w realizacji. Sprawdź sam!

Trudno znaleźć kogoś, kto nie dałby się skusić na kawałek wilgotnego, intensywnie czekoladowego ciasta. Może być ono bazą dla pysznych deserów z ulubionymi dodatkami, lecz bez nich również świetnie smakuje. Ponadto jest także doskonałą alternatywą dla tortów na specjalne okazje, gdyż można je przełożyć dowolną masą i przyozdobić według własnego uznania. Wypróbuj naszą propozycję ciasta czekoladowego, które przygotujesz z kilku tanich składników.

Sprawdzony przepis na szybkie ciasto czekoladowe

Staraliśmy się tak zmodyfikować recepturę, aby składała się z łatwo dostępnych i tanich składników. Zależało nam na tym, aby ciasto czekoladowe z naszego przepisu było proste w wykonaniu i nie zajmowało dużo czasu. Jego zrobienie nie powinno Ci zająć więcej niż godzinę, dlatego to doskonały pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Co będziesz potrzebował, aby je przygotować?

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki tortowej,
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 150 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 200 ml mleka,
  • 5 średnich jajek.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel.

Rodzaj czekolad możesz zmodyfikować według własnego uznania. Jeżeli wolisz ciasta o delikatniejszym, słodszym smaku, wykorzystaj tabliczki mleczne. Gdy zależy Ci na intensywnym, mocno czekoladowym deserze w stylu brownie, ogranicz się tylko do czekolad gorzkich.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść masło oraz czekoladę, aby powstała masa o jednolitej konsystencji. Zdejmij z palnika i pozostaw do ostygnięcia.
  2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną.
  3. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem pudrem. Opcjonalnie możesz dodać kilka kropel esencji waniliowej.
  4. Do tak powstałej masy dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę z sypkich składników oraz przestudzoną czekoladę z masłem. Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera lub rózgi.
  5. Przygotuj formę tortową i równomiernie rozprowadź w niej ciasto. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 45 minut.
  6. W tym czasie przygotuj polewę. W tym celu wystarczy podgrzać w rondelku śmietankę oraz dodać do niej połamane tabliczki czekolady. Całość energicznie mieszaj, aż do powstania masy o jednolitej konsystencji.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika wyjmij je z formy i poczekaj aż trochę wystygnie. Po tym czasie rozprowadź na nim polewę czekoladową i pozostaw do jej stężenia. Ciasto możesz udekorować wiśniami z polewy, bitą śmietaną lub cukrową posypką. Smacznego!

Ingredients

Directions

Proste i szybkie ciasto czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *