Proste ciasteczka owsiano-czekoladowe bez pieczenia

AutorMagda
OcenaTrudnośćŚredni

Ciasteczka Owsiano-Czekoladowe

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania35 minutCałkowity czas50 minut

Category

Pyszne, bardzo proste do przygotowania i tanie. Do tego, żeby je przygotować, nie trzeba używać używania jakichkolwiek urządzeń, co czyni je perfekcyjnym deserem na lato! Smak ciasteczek często przypomina dorosłym dzieciństwo, kiedy w polskich domach królowały proste i błyskawiczne przekąski. Za ten deser pokochają Cię dzieci i na pewno będą prosić o więcej! Dowiedz się, jak przygotować proste ciasteczka owsiano-czekoladowe bez pieczenia!

 

To prawdopodobnie najprostszy i najlepszy sposób na ciasteczka na całym świecie. Banalny przepis dla początkujących, choć chętnie wracają do niego także zaawansowani cukiernicy. Nie znajdziesz tu nic trudnego. Wystarczy wymieszać płatki owsiane z czekoladą i voila! Pyszne ciastka gotowe. Te proste ciasteczka przygotuje każdy. Nie wymagają pieczenia ani stosowania żadnych sprzętów elektrycznych – wystarczy łyżka i miska. A do tego smakują wprost wybornie. Tak jak szybko się je przygotowuje, tak szybko znikają. Sprawdź!

Składniki na proste ciasteczka owsiano-czekoladowe

Przed przystąpieniem do robienia ciasteczek przygotuj płaską formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyciągnij wszystkie produkty, załóż fartuch i umyj ręce. Gotowe? To zaczynaj!

 

Składniki:

  • ½ szklanki mleka 3,2%,
  • ½ szklanki cukru trzcinowego,
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych,
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 3 łyżki pokrojonych ulubionych bakalii,
  • 90 g miękkiego masła 82%.

 

Jak przygotować ciastka bez pieczenia?

Weź średni rondel, wlej do niego mleko, wsyp cukier, przesiej kakao i podgrzej. Cały czas mieszaj, aby nie dopuścić do przypalenia się zawartości oraz po to, żeby cały cukier się rozpuścił.

Gdy tak się stanie, zdejmij rondel z ognia i dodaj masło, połowę bakalii oraz płatki. Jeśli wybrałeś płatki górskie to przed użyciem warto je delikatnie zblendować, aby kawałki nie były zbyt duże.

Dokładnie wymieszaj zawartość rondla aż uzyskasz gładką, jednolitą masę.

 

Drugi etap – przygotowanie ciasteczek owsiano-czekoladowych bez pieczenia

Ciastka nie wymagają pieczenia, jednak potrzebują kilku godzin leżakowania, po to, żeby dobrze wyschły.

  1. Weź łyżkę i nabierz porcję ciasta. Uformuj kulkę i połóż ją na przygotowanej wcześniej blaszce. Grzbietem dłoni spłaszcz ciasteczko. Możesz to także zrobić za pomocą naoliwionego tłuczka do mięs – odbite paski wyglądają bardzo oryginalnie.
  2. Tak przygotowane ciastka obtocz w drobno posiekanych bakaliach i pozostaw do wysuszenia. Płatki nabiorą wilgoci od mokrych składników i staną się miękkie, więc nie musisz obawiać się „surowych” składników.
  3. Ciasteczka można zjadać od razu, jednak jeśli chcesz je przechowywać, warto poczekać aż dobrze zastygną.
  4. Przechowuj ciastka owsiano-czekoladowe w puszce lub szczelnie zamykanym pudełku. Zjedz w przeciągu kilku dni. Jeśli na dworze jest bardzo gorąco, umieść pojemnik z przekąskami w lodówce – dzięki temu się nie rozpuszczą.

 

Ciasteczka to świetny pomysł na drugie śniadanie. Spakuj dziecku do plecaka, wręcz partnerowi do pracy lub wybierz je do codziennej kawy, a na pewno zaczniesz miło dzień!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-zrobic-ciastka-owsiane/

Ingredients

Directions

Proste ciasteczka owsiano-czekoladowe bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *