Print Options:

Podwójnie czekoladowe ciasto dla prawdziwych fanów słodkości

Ilość1 PorcjaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania30 minutCałkowity czas50 minut

Czy istnieje coś lepszego niż czekolada? Oczywiście, że tak. Jeszcze więcej czekolady – zwłaszcza takiej o głębokim, wielowymiarowym smaku. Palce lizać. Jeśli masz ochotę zajadać się pysznościami, których stopień „czekoladowości” sięgnął zenitu (albo trochę dalej…), koniecznie sprawdź, jak przygotować ciasto czekoladowe z czekolady – takie, w którym ten smakołyk jest wykorzystany dwukrotnie.

 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady(idealna będzie czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel)
 1 tabliczkę czekolady mlecznej E.Wedel
 200 g masła lub margaryny
 4 jajka
 1 lankę cukru
 ¾ szklanki mąki
 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
 200,00 g posiekanych orzechów, np. nerkowców, włoskich czy pekan
Dodatkowo na polewę potrzebujesz:
 50 ml śmietanki-kremówki (30%)
 75 ml mleka 3,2%
 1 tabliczkę mlecznej czekoladyJak widzisz, czekolady nie brakuje na żadnym kroku!
1

1. Rozpuść w kąpieli wodnej masło w rondelku i dodaj do niego posiekaną czekoladę mleczną i gorzką. Rozpuść na jednolitą masę, mieszając.
2. Jajka połącz z cukrem i ubij na puszystą pianę.
3. Połącz jajka z masą czekoladową.
4. Dodaj sypkie składniki i zmieszaj wszystko,
5. Na koniec dodaj posiekane orzechy i mieszaj jeszcze chwilę do uzyskania spójnej masy.
6. Piecz ciasto w temperaturze 175⁰C, w formie o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30 min – do „suchego patyczka”.

2

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odstaw je do ostygnięcia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, możesz zacząć przygotowywać polewę czekoladową, która doda „drugą warstwę” czekoladową.
Aby powstała polewa, zagotuj mleko ze śmietanką i rozpuść w niej obie czekolady. Kiedy powstanie jednolita masa, polej nią gotowe, wyjęte z formy ciasto. Możesz wyrównać warstwę polewy silikonową szpatułką.
Tak przygotowane ciasto pozostaw na co najmniej kilkadziesiąt minut, aż do zastygnięcia polewy. Możesz je serwować samodzielnie albo w towarzystwie kleksa z bitej śmietany, a nawet gałki waniliowych czy czekoladowych lodów.
Jeżeli chcesz jeszcze nieco wzbogacić ten przepis, możesz np. dodać do ciasta (razem z mąką i proszkiem do pieczenia) kilka łyżek dobrej jakości kakao. Dobrze sprawdzi się również dodatek odrobiny cynamonu, który nada całości korzennego posmaku. Bez względu na to, co wybierzesz, będzie pysznie!