Czy istnieje coś lepszego niż czekolada? Oczywiście, że tak. Jeszcze więcej czekolady – zwłaszcza takiej o głębokim, wielowymiarowym smaku. Palce lizać. Jeśli masz ochotę zajadać się pysznościami, których stopień „czekoladowości” sięgnął zenitu (albo trochę dalej…), koniecznie sprawdź, jak przygotować ciasto czekoladowe z czekolady – takie, w którym ten smakołyk jest wykorzystany dwukrotnie.
Co zrobić, aby ciasto czekoladowe z czekolady nabrało naprawdę intensywnego smaku? To proste! Czekoladę musisz po prostu dodać do ciasta dwa razy:
- dodać ją do samej masy, z której zostanie upieczone ciasto – pamiętaj, aby wykorzystać właśnie czekoladę, a nie kakao (może ono być dodatkowym „wzmacniaczem” czekoladowego smaku),
- polać gotowe już ciasto – tak, aby powstała aromatyczna polewa.
Takie połączenie sprawi, że ciasto czekoladowe z czekolady nabierze wyjątkowego charakteru, a jego każdy kęs zapewni mnóstwo wrażeń na podniebieniu.
Jak przygotować ciasto czekoladowe z czekolady?
Aby powstało dobre ciasto czekoladowe z czekolady, potrzebujesz:
Ciasto czekoladowe z czekolady krok po kroku
Składniki gotowe? Czas zatem zabrać się do działania.
1. Rozpuść w kąpieli wodnej masło w rondelku i dodaj do niego posiekaną czekoladę mleczną i gorzką. Rozpuść na jednolitą masę, mieszając.
2. Jajka połącz z cukrem i ubij na puszystą pianę.
3. Połącz jajka z masą czekoladową.
4. Dodaj sypkie składniki i zmieszaj wszystko,
5. Na koniec dodaj posiekane orzechy i mieszaj jeszcze chwilę do uzyskania spójnej masy.
6. Piecz ciasto w temperaturze 175⁰C, w formie o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30 min – do „suchego patyczka”.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odstaw je do ostygnięcia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, możesz zacząć przygotowywać polewę czekoladową, która doda „drugą warstwę” czekoladową.
Aby powstała polewa, zagotuj mleko ze śmietanką i rozpuść w niej obie czekolady. Kiedy powstanie jednolita masa, polej nią gotowe, wyjęte z formy ciasto. Możesz wyrównać warstwę polewy silikonową szpatułką.
Tak przygotowane ciasto pozostaw na co najmniej kilkadziesiąt minut, aż do zastygnięcia polewy. Możesz je serwować samodzielnie albo w towarzystwie kleksa z bitej śmietany, a nawet gałki waniliowych czy czekoladowych lodów.
Jeżeli chcesz jeszcze nieco wzbogacić ten przepis, możesz np. dodać do ciasta (razem z mąką i proszkiem do pieczenia) kilka łyżek dobrej jakości kakao. Dobrze sprawdzi się również dodatek odrobiny cynamonu, który nada całości korzennego posmaku. Bez względu na to, co wybierzesz, będzie pysznie!
Ingredients
Directions
1. Rozpuść w kąpieli wodnej masło w rondelku i dodaj do niego posiekaną czekoladę mleczną i gorzką. Rozpuść na jednolitą masę, mieszając.
2. Jajka połącz z cukrem i ubij na puszystą pianę.
3. Połącz jajka z masą czekoladową.
4. Dodaj sypkie składniki i zmieszaj wszystko,
5. Na koniec dodaj posiekane orzechy i mieszaj jeszcze chwilę do uzyskania spójnej masy.
6. Piecz ciasto w temperaturze 175⁰C, w formie o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30 min – do „suchego patyczka”.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odstaw je do ostygnięcia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, możesz zacząć przygotowywać polewę czekoladową, która doda „drugą warstwę” czekoladową.
Aby powstała polewa, zagotuj mleko ze śmietanką i rozpuść w niej obie czekolady. Kiedy powstanie jednolita masa, polej nią gotowe, wyjęte z formy ciasto. Możesz wyrównać warstwę polewy silikonową szpatułką.
Tak przygotowane ciasto pozostaw na co najmniej kilkadziesiąt minut, aż do zastygnięcia polewy. Możesz je serwować samodzielnie albo w towarzystwie kleksa z bitej śmietany, a nawet gałki waniliowych czy czekoladowych lodów.
Jeżeli chcesz jeszcze nieco wzbogacić ten przepis, możesz np. dodać do ciasta (razem z mąką i proszkiem do pieczenia) kilka łyżek dobrej jakości kakao. Dobrze sprawdzi się również dodatek odrobiny cynamonu, który nada całości korzennego posmaku. Bez względu na to, co wybierzesz, będzie pysznie!