Podwójnie czekoladowe ciasto dla prawdziwych fanów słodkości

AutorMagda
Ocena

Czy istnieje coś lepszego niż czekolada? Oczywiście, że tak. Jeszcze więcej czekolady – zwłaszcza takiej o głębokim, wielowymiarowym smaku. Palce lizać. Jeśli masz ochotę zajadać się pysznościami, których stopień „czekoladowości” sięgnął zenitu (albo trochę dalej…), koniecznie sprawdź, jak przygotować ciasto czekoladowe z czekolady – takie, w którym ten smakołyk jest wykorzystany dwukrotnie.

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania20 minutCzas gotowania30 minutCałkowity czas50 minut

Co zrobić, aby ciasto czekoladowe z czekolady nabrało naprawdę intensywnego smaku? To proste! Czekoladę musisz po prostu dodać do ciasta dwa razy:

  • dodać ją do samej masy, z której zostanie upieczone ciasto – pamiętaj, aby wykorzystać właśnie czekoladę, a nie kakao (może ono być dodatkowym „wzmacniaczem” czekoladowego smaku),
  • polać gotowe już ciasto – tak, aby powstała aromatyczna polewa.

Takie połączenie sprawi, że ciasto czekoladowe z czekolady nabierze wyjątkowego charakteru, a jego każdy kęs zapewni mnóstwo wrażeń na podniebieniu.

Jak przygotować ciasto czekoladowe z czekolady?

Aby powstało dobre ciasto czekoladowe z czekolady, potrzebujesz:

 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady(idealna będzie czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel)
 1 tabliczkę czekolady mlecznej E.Wedel
 200 g masła lub margaryny
 4 jajka
 1 lankę cukru
 ¾ szklanki mąki
 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
 200,00 g posiekanych orzechów, np. nerkowców, włoskich czy pekan
Dodatkowo na polewę potrzebujesz:
 50 ml śmietanki-kremówki (30%)
 75 ml mleka 3,2%
 1 tabliczkę mlecznej czekoladyJak widzisz, czekolady nie brakuje na żadnym kroku!

Ciasto czekoladowe z czekolady krok po kroku

Składniki gotowe? Czas zatem zabrać się do działania.

1

1. Rozpuść w kąpieli wodnej masło w rondelku i dodaj do niego posiekaną czekoladę mleczną i gorzką. Rozpuść na jednolitą masę, mieszając.
2. Jajka połącz z cukrem i ubij na puszystą pianę.
3. Połącz jajka z masą czekoladową.
4. Dodaj sypkie składniki i zmieszaj wszystko,
5. Na koniec dodaj posiekane orzechy i mieszaj jeszcze chwilę do uzyskania spójnej masy.
6. Piecz ciasto w temperaturze 175⁰C, w formie o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30 min – do „suchego patyczka”.

2

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odstaw je do ostygnięcia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, możesz zacząć przygotowywać polewę czekoladową, która doda „drugą warstwę” czekoladową.
Aby powstała polewa, zagotuj mleko ze śmietanką i rozpuść w niej obie czekolady. Kiedy powstanie jednolita masa, polej nią gotowe, wyjęte z formy ciasto. Możesz wyrównać warstwę polewy silikonową szpatułką.
Tak przygotowane ciasto pozostaw na co najmniej kilkadziesiąt minut, aż do zastygnięcia polewy. Możesz je serwować samodzielnie albo w towarzystwie kleksa z bitej śmietany, a nawet gałki waniliowych czy czekoladowych lodów.
Jeżeli chcesz jeszcze nieco wzbogacić ten przepis, możesz np. dodać do ciasta (razem z mąką i proszkiem do pieczenia) kilka łyżek dobrej jakości kakao. Dobrze sprawdzi się również dodatek odrobiny cynamonu, który nada całości korzennego posmaku. Bez względu na to, co wybierzesz, będzie pysznie!

Ingredients

 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady(idealna będzie czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel)
 1 tabliczkę czekolady mlecznej E.Wedel
 200 g masła lub margaryny
 4 jajka
 1 lankę cukru
 ¾ szklanki mąki
 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
 200,00 g posiekanych orzechów, np. nerkowców, włoskich czy pekan
Dodatkowo na polewę potrzebujesz:
 50 ml śmietanki-kremówki (30%)
 75 ml mleka 3,2%
 1 tabliczkę mlecznej czekoladyJak widzisz, czekolady nie brakuje na żadnym kroku!

Directions

1

1. Rozpuść w kąpieli wodnej masło w rondelku i dodaj do niego posiekaną czekoladę mleczną i gorzką. Rozpuść na jednolitą masę, mieszając.
2. Jajka połącz z cukrem i ubij na puszystą pianę.
3. Połącz jajka z masą czekoladową.
4. Dodaj sypkie składniki i zmieszaj wszystko,
5. Na koniec dodaj posiekane orzechy i mieszaj jeszcze chwilę do uzyskania spójnej masy.
6. Piecz ciasto w temperaturze 175⁰C, w formie o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30 min – do „suchego patyczka”.

2

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odstaw je do ostygnięcia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, możesz zacząć przygotowywać polewę czekoladową, która doda „drugą warstwę” czekoladową.
Aby powstała polewa, zagotuj mleko ze śmietanką i rozpuść w niej obie czekolady. Kiedy powstanie jednolita masa, polej nią gotowe, wyjęte z formy ciasto. Możesz wyrównać warstwę polewy silikonową szpatułką.
Tak przygotowane ciasto pozostaw na co najmniej kilkadziesiąt minut, aż do zastygnięcia polewy. Możesz je serwować samodzielnie albo w towarzystwie kleksa z bitej śmietany, a nawet gałki waniliowych czy czekoladowych lodów.
Jeżeli chcesz jeszcze nieco wzbogacić ten przepis, możesz np. dodać do ciasta (razem z mąką i proszkiem do pieczenia) kilka łyżek dobrej jakości kakao. Dobrze sprawdzi się również dodatek odrobiny cynamonu, który nada całości korzennego posmaku. Bez względu na to, co wybierzesz, będzie pysznie!

Podwójnie czekoladowe ciasto dla prawdziwych fanów słodkości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *