Ciasto „Pijana Śliwka” to wypiek, którego podstawą są dwa ciemne blaty, przełożone śliwkami w rumie oraz masą czekoladową. Jest to efektowny deser, który może stać się popisem Twoich umiejętności cukierniczych.
Żeby upiec idealne ciasto śliwka w czekoladzie, zacznij od przygotowania biszkoptów. Olej, wodę, 1 szklankę cukru i kakao E.Wedel umieść w garnuszku i zagotuj do rozpuszczenia się składników. Następnie odstaw do wystudzenia. Mąkę sodę i proszek do pieczenia przesiej i odstaw.
Białka (oddzielone od żółtek) ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania pozostałe ½ szklanki cukru. Dodaj do masy żółtka i dalej ubijaj aż do uzyskania kremowej pianki. Następnie wlej całą wystudzoną mieszankę i delikatnie wymieszaj. Dodaj przesianą, suchą mieszankę i wymieszaj delikatnie masę jedynie do połączenia się składników.
Wyłóż formę do pieczenia papierem (samo dno) i przelej ciasto. Piecz przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wystudź ciasto w uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa równe blaty oraz nasącz kawą z rumem.
Pyszne, słodko-alkoholowe nadzienie możesz zacząć przyrządzać, kiedy biszkopty są jeszcze w piekarniku. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki (ok. 4 kawałki z dużej śliwki). Następnie umieść pokrojone śliwki w małym garnuszku i zalej je rumem. Podgrzej do wrzenia i odłóż na około godzinę lub do momentu, kiedy alkohol w większości wsiąknie w śliwki.
Osusz ręcznikiem kuchennym śliwki. Masło utrzyj do powstania puszystej masy, po czym, cały czas ucierając, dodaj masło czekoladowe i mascarpone. Ucieraj aż do powstania jednorodnej masy. Dodaj pijane śliwki i wymieszaj.
Przelej kremówkę do małego garnka i podgrzej do wrzenia. Zdejmij śmietanę z palnika i dodaj do niej pokruszoną czekoladę E.Wedel. Odstaw na 2 minuty, po czym wymieszaj, uzyskując jednolitą masę. Poczekaj do lekkiego zgęstnienia.
Najprzyjemniejszym etapem jest składanie ciasta. W tym celu ułóż na tacy jeden z nasączonych blatów i posmaruj go cienką warstwą powideł. Nałóż na powidła kremową masę i wyrównaj. Przykryj drugim biszkoptowym blatem. Wylej lekko zgęstniałą polewę i równo rozprowadź. Schłodź ciasto przed podaniem i ciasto śliwka w czekoladzie gotowe!