“Pijana śliwka” w czekoladowym cieście – przepis

AutorMagda
Ocena

Ciasto „Pijana Śliwka” to wypiek, którego podstawą są dwa ciemne blaty, przełożone śliwkami w rumie oraz masą czekoladową. Jest to efektowny deser, który może stać się popisem Twoich umiejętności cukierniczych.

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania20 minutCzas gotowania40 minutCałkowity czas1 hr

Podstawowe składniki na ciasto śliwka w czekoladzie

 

Ponieważ ciasto „Pijana Śliwka” jest wypiekiem dość wymagającym, składniki podzielone zostały na 3 grupy:

a) Ciemne biszkopty
 ¾ szklanki oleju
 ½ szklanki wody
 1 ½ szklanki cukru
 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
 5 jajek
 1 ½ szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ szklanki kawy (zaparzone z jednej łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
 3 łyżki rumu
b) Masa ze śliwkami
 500 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
 1 szklanka ciemnego rumu
 250 g masła
 400 g masła czekoladowego
 125 g serka mascarpone
c) Polewa
 1 tabliczka gorzkiej czekolady klasycznej 64% E.Wedel
 120 g śmietany słodkiej 30 lub 36%

Dodatkowo przygotuj ¾ słoiczka powideł.

 

Przygotowanie „Pijanej Śliwki” – zacznij od biszkoptu

1

Żeby upiec idealne ciasto śliwka w czekoladzie, zacznij od przygotowania biszkoptów. Olej, wodę, 1 szklankę cukru i kakao E.Wedel umieść w garnuszku i zagotuj do rozpuszczenia się składników. Następnie odstaw do wystudzenia. Mąkę sodę i proszek do pieczenia przesiej i odstaw.

2

Białka (oddzielone od żółtek) ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania pozostałe ½ szklanki cukru. Dodaj do masy żółtka i dalej ubijaj aż do uzyskania kremowej pianki. Następnie wlej całą wystudzoną mieszankę i delikatnie wymieszaj. Dodaj przesianą, suchą mieszankę i wymieszaj delikatnie masę jedynie do połączenia się składników.

3

Wyłóż formę do pieczenia papierem (samo dno) i przelej ciasto. Piecz przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wystudź ciasto w uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa równe blaty oraz nasącz kawą z rumem.

Ciasto śliwka w czekoladzie – stwórz pyszne nadzienie
4

Pyszne, słodko-alkoholowe nadzienie możesz zacząć przyrządzać, kiedy biszkopty są jeszcze w piekarniku. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki (ok. 4 kawałki z dużej śliwki). Następnie umieść pokrojone śliwki w małym garnuszku i zalej je rumem. Podgrzej do wrzenia i odłóż na około godzinę lub do momentu, kiedy alkohol w większości wsiąknie w śliwki.

5

Osusz ręcznikiem kuchennym śliwki. Masło utrzyj do powstania puszystej masy, po czym, cały czas ucierając, dodaj masło czekoladowe i mascarpone. Ucieraj aż do powstania jednorodnej masy. Dodaj pijane śliwki i wymieszaj.

Polewa mocno czekoladowa
6

Przelej kremówkę do małego garnka i podgrzej do wrzenia. Zdejmij śmietanę z palnika i dodaj do niej pokruszoną czekoladę E.Wedel. Odstaw na 2 minuty, po czym wymieszaj, uzyskując jednolitą masę. Poczekaj do lekkiego zgęstnienia.

Jak złożyć ciasto śliwka w czekoladzie?
7

Najprzyjemniejszym etapem jest składanie ciasta. W tym celu ułóż na tacy jeden z nasączonych blatów i posmaruj go cienką warstwą powideł. Nałóż na powidła kremową masę i wyrównaj. Przykryj drugim biszkoptowym blatem. Wylej lekko zgęstniałą polewę i równo rozprowadź. Schłodź ciasto przed podaniem i ciasto śliwka w czekoladzie gotowe!

Category

Ingredients

a) Ciemne biszkopty
 ¾ szklanki oleju
 ½ szklanki wody
 1 ½ szklanki cukru
 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
 5 jajek
 1 ½ szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ szklanki kawy (zaparzone z jednej łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
 3 łyżki rumu
b) Masa ze śliwkami
 500 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
 1 szklanka ciemnego rumu
 250 g masła
 400 g masła czekoladowego
 125 g serka mascarpone
c) Polewa
 1 tabliczka gorzkiej czekolady klasycznej 64% E.Wedel
 120 g śmietany słodkiej 30 lub 36%

Directions

1

Żeby upiec idealne ciasto śliwka w czekoladzie, zacznij od przygotowania biszkoptów. Olej, wodę, 1 szklankę cukru i kakao E.Wedel umieść w garnuszku i zagotuj do rozpuszczenia się składników. Następnie odstaw do wystudzenia. Mąkę sodę i proszek do pieczenia przesiej i odstaw.

2

Białka (oddzielone od żółtek) ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania pozostałe ½ szklanki cukru. Dodaj do masy żółtka i dalej ubijaj aż do uzyskania kremowej pianki. Następnie wlej całą wystudzoną mieszankę i delikatnie wymieszaj. Dodaj przesianą, suchą mieszankę i wymieszaj delikatnie masę jedynie do połączenia się składników.

3

Wyłóż formę do pieczenia papierem (samo dno) i przelej ciasto. Piecz przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wystudź ciasto w uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa równe blaty oraz nasącz kawą z rumem.

Ciasto śliwka w czekoladzie – stwórz pyszne nadzienie
4

Pyszne, słodko-alkoholowe nadzienie możesz zacząć przyrządzać, kiedy biszkopty są jeszcze w piekarniku. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki (ok. 4 kawałki z dużej śliwki). Następnie umieść pokrojone śliwki w małym garnuszku i zalej je rumem. Podgrzej do wrzenia i odłóż na około godzinę lub do momentu, kiedy alkohol w większości wsiąknie w śliwki.

5

Osusz ręcznikiem kuchennym śliwki. Masło utrzyj do powstania puszystej masy, po czym, cały czas ucierając, dodaj masło czekoladowe i mascarpone. Ucieraj aż do powstania jednorodnej masy. Dodaj pijane śliwki i wymieszaj.

Polewa mocno czekoladowa
6

Przelej kremówkę do małego garnka i podgrzej do wrzenia. Zdejmij śmietanę z palnika i dodaj do niej pokruszoną czekoladę E.Wedel. Odstaw na 2 minuty, po czym wymieszaj, uzyskując jednolitą masę. Poczekaj do lekkiego zgęstnienia.

Jak złożyć ciasto śliwka w czekoladzie?
7

Najprzyjemniejszym etapem jest składanie ciasta. W tym celu ułóż na tacy jeden z nasączonych blatów i posmaruj go cienką warstwą powideł. Nałóż na powidła kremową masę i wyrównaj. Przykryj drugim biszkoptowym blatem. Wylej lekko zgęstniałą polewę i równo rozprowadź. Schłodź ciasto przed podaniem i ciasto śliwka w czekoladzie gotowe!

“Pijana śliwka” w czekoladowym cieście – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *