Print Options:

Pieczone banany w czekoladzie – deser z bananów i czekolady

Ilość1 PorcjaCzas przygotowania20 minut

Jakie są Twoje ulubione owoce? Jeśli banany znajdują się wysoko w Twoim rankingu, koniecznie poznaj nowy sposób na ich przygotowanie – i to na ciepło! Deser z bananów i czekolady zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. To idealne urozmaicenie leniwego, weekendowego popołudnia oraz niejednej imprezy. Sprawdź, jak go przygotować!

Banany w czekoladzie

 2 średniej wielkości banany – wybierz te bardziej dojrzałe (z żółtą, ale nie brązową skórką), średniej wielkości. Jeśli masz taką możliwość, sięgnij np. po bardziej nietypowe odmiany tych owoców, np. po banany czerwone.
 100 g dobrej czekolady – w zestawieniu z bardzo słodkimi bananami najlepiej sprawdza się ta gorzka, deserowa, najlepiej o wysokiej zawartości kakao,
 50 ml mleka lub śmietanki kremówki,
 50 g masła.
1

obierz banany i przekrój je na połówki (w poprzek),

2

roztop czekoladę z dodatkiem mleka i masła w kąpieli wodnej, umieszczając miskę z czekoladą nad garnkiem, w którym gotuje się woda,

3

zanurz kawałki bananów w jeszcze ciepłej czekoladowej masie,

4

pozostaw je do zastygnięcia, ewentualnie posyp dodatkami – np. pokruszonymi nerkowcami, płatkami migdałów czy wiórkami kokosa.