Jakie są Twoje ulubione owoce? Jeśli banany znajdują się wysoko w Twoim rankingu, koniecznie poznaj nowy sposób na ich przygotowanie – i to na ciepło! Deser z bananów i czekolady zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. To idealne urozmaicenie leniwego, weekendowego popołudnia oraz niejednej imprezy. Sprawdź, jak go przygotować!

Banany i czekolada: połączenie idealne? Jak najbardziej. Oczywiście pod warunkiem, że wiesz, w jaki sposób je skomponować. Jeden z najlepszych pomysłów na nietuzinkowy deser są oczywiście banany w czekoladzie. Ogromną zaletą tego przysmaku jest krótki czas potrzebny na jego przygotowanie. Nie bez znaczenia jest również prostota oraz… wiele możliwości „podkręcenia” oryginalnej receptury. Zobacz, czego potrzebujesz, aby połączyć banany z czekoladą w postać deseru idealnego.
Składniki na banany w czekoladzie
Do przygotowania deseru dla 2 osób potrzebujesz:
Pieczone banany z czekoladą krok po kroku
obierz banany i przekrój je na połówki (w poprzek),
roztop czekoladę z dodatkiem mleka i masła w kąpieli wodnej, umieszczając miskę z czekoladą nad garnkiem, w którym gotuje się woda,
zanurz kawałki bananów w jeszcze ciepłej czekoladowej masie,
pozostaw je do zastygnięcia, ewentualnie posyp dodatkami – np. pokruszonymi nerkowcami, płatkami migdałów czy wiórkami kokosa.
Porada
Przepis możesz również urozmaicić, aby uzyskać inny efekt. Na przykład:
- podpiecz banany na patelni, na odrobinie oleju kokosowego (przez ok. 5 minut, obracając kilkukrotnie) i dopiero później zanurz w czekoladzie,
- zamiast przekroić banany na pół, natnij owoce tak, aby można było je „nadziać” kostkami czekolady i zapiecz w piekarniku przez ok. 10 min (160oC),
- przekrój banany na pół (wzdłuż), połącz z paskami biszkoptu czekoladowego posmarowanego kremem orzechowym lub ulubioną marmoladą i tak zanurz w polewie czekoladowej. Całość udekoruj orzeszkami lub owocami.
Jak widzisz, wariacji na temat bananów w czekoladzie i z czekoladą jest wiele. Nie bój się eksperymentować. Pod warunkiem, że masz pod ręką dobrą czekoladę i dojrzałe banany – każda wersja tego deseru będzie fenomenalna. Smacznego!
Ingredients
Directions
obierz banany i przekrój je na połówki (w poprzek),
roztop czekoladę z dodatkiem mleka i masła w kąpieli wodnej, umieszczając miskę z czekoladą nad garnkiem, w którym gotuje się woda,
zanurz kawałki bananów w jeszcze ciepłej czekoladowej masie,
pozostaw je do zastygnięcia, ewentualnie posyp dodatkami – np. pokruszonymi nerkowcami, płatkami migdałów czy wiórkami kokosa.