Pieczone banany w czekoladzie – deser z bananów i czekolady

AutorMagda
OcenaTrudnośćŁatwy

Jakie są Twoje ulubione owoce? Jeśli banany znajdują się wysoko w Twoim rankingu, koniecznie poznaj nowy sposób na ich przygotowanie – i to na ciepło! Deser z bananów i czekolady zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. To idealne urozmaicenie leniwego, weekendowego popołudnia oraz niejednej imprezy. Sprawdź, jak go przygotować!

Banany w czekoladzie

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania20 minut

Banany i czekolada: połączenie idealne? Jak najbardziej. Oczywiście pod warunkiem, że wiesz, w jaki sposób je skomponować. Jeden z najlepszych pomysłów na nietuzinkowy deser są oczywiście banany w czekoladzie. Ogromną zaletą tego przysmaku jest krótki czas potrzebny na jego przygotowanie. Nie bez znaczenia jest również prostota oraz… wiele możliwości „podkręcenia” oryginalnej receptury. Zobacz, czego potrzebujesz, aby połączyć banany z czekoladą w postać deseru idealnego.

Składniki na banany w czekoladzie

Do przygotowania deseru dla 2 osób potrzebujesz:

 2 średniej wielkości banany – wybierz te bardziej dojrzałe (z żółtą, ale nie brązową skórką), średniej wielkości. Jeśli masz taką możliwość, sięgnij np. po bardziej nietypowe odmiany tych owoców, np. po banany czerwone.
 100 g dobrej czekolady – w zestawieniu z bardzo słodkimi bananami najlepiej sprawdza się ta gorzka, deserowa, najlepiej o wysokiej zawartości kakao,
 50 ml mleka lub śmietanki kremówki,
 50 g masła.

Pieczone banany z czekoladą krok po kroku

1

obierz banany i przekrój je na połówki (w poprzek),

2

roztop czekoladę z dodatkiem mleka i masła w kąpieli wodnej, umieszczając miskę z czekoladą nad garnkiem, w którym gotuje się woda,

3

zanurz kawałki bananów w jeszcze ciepłej czekoladowej masie,

4

pozostaw je do zastygnięcia, ewentualnie posyp dodatkami – np. pokruszonymi nerkowcami, płatkami migdałów czy wiórkami kokosa.

Porada

Przepis możesz również urozmaicić, aby uzyskać inny efekt. Na przykład:

  • podpiecz banany na patelni, na odrobinie oleju kokosowego (przez ok. 5 minut, obracając kilkukrotnie) i dopiero później zanurz w czekoladzie,
  • zamiast przekroić banany na pół, natnij owoce tak, aby można było je „nadziać” kostkami czekolady i zapiecz w piekarniku przez ok. 10 min (160oC),
  • przekrój banany na pół (wzdłuż), połącz z paskami biszkoptu czekoladowego posmarowanego kremem orzechowym lub ulubioną marmoladą i tak zanurz w polewie czekoladowej. Całość udekoruj orzeszkami lub owocami.

Jak widzisz, wariacji na temat bananów w czekoladzie i z czekoladą jest wiele. Nie bój się eksperymentować. Pod warunkiem, że masz pod ręką dobrą czekoladę i dojrzałe banany – każda wersja tego deseru będzie fenomenalna. Smacznego!

Ingredients

 2 średniej wielkości banany – wybierz te bardziej dojrzałe (z żółtą, ale nie brązową skórką), średniej wielkości. Jeśli masz taką możliwość, sięgnij np. po bardziej nietypowe odmiany tych owoców, np. po banany czerwone.
 100 g dobrej czekolady – w zestawieniu z bardzo słodkimi bananami najlepiej sprawdza się ta gorzka, deserowa, najlepiej o wysokiej zawartości kakao,
 50 ml mleka lub śmietanki kremówki,
 50 g masła.

Directions

1

obierz banany i przekrój je na połówki (w poprzek),

2

roztop czekoladę z dodatkiem mleka i masła w kąpieli wodnej, umieszczając miskę z czekoladą nad garnkiem, w którym gotuje się woda,

3

zanurz kawałki bananów w jeszcze ciepłej czekoladowej masie,

4

pozostaw je do zastygnięcia, ewentualnie posyp dodatkami – np. pokruszonymi nerkowcami, płatkami migdałów czy wiórkami kokosa.

Pieczone banany w czekoladzie – deser z bananów i czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *