Dzieci to szalenie wymagający klienci! Jednego dnia potrafią zajadać się jakimś przysmakiem, po to, żeby nazajutrz stwierdzić, że go nienawidzą. Trudno trafić w ich gusta, ale ten przepis z pewnością to potrafi! Poznaj pancakes z kawałkami czekolady, czyli połączenie naleśników uwielbianych przez maluchy oraz czekolady – pysznego, słodkiego dodatku. Wypróbuj je już dziś!
Śniadanie idealne? Takie, które zje każde dziecko. Pancakes z czekoladą to przepis sprawdzony na milionach amerykańskich maluchów, które od lata zajadają się tym przysmakiem o poranku. Podaj je na stół, a nawet największy niejadek chętnie na nie spojrzy! Dowiedz się, jak przygotować pancakes z kawałkami czekolady.
Pancakes z kawałkami czekolady – szybko, prosto i smacznie
Do wykonania pancakesów przyda Ci się specjalna patelnia do naleśników. Jest cienka, szybko się nagrzewa i dobrze rozprowadza ciepło, dzięki czemu placuszki są dobrze wypieczone z każdej strony. Nie masz patelni do naleśników? Sięgnij po tę, którą masz w domu – pancakes na pewno się udadzą!
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru,
- 1 jajko rozmiar L,
- 1 i ¼ szklanki mleka,
- 2,5 łyżki oleju,
- szczypta cynamonu,
- 3 dojrzałe banany,
- 1 tabliczka czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel.
Przygotowanie pancakesów z kawałkami czekolady
Wykonanie pancakesów trwa dosłownie chwilę. Najdłużej trwa natomiast ich smażenie. Jednak już po kilkunastu minutach poczęstujesz rodzinę pysznym śniadaniem.
Przygotowanie:
- Tabliczkę czekolady zetrzyj na tarce.
- Do kielicha blendera wlej mleko i olej, dodaj jajko oraz banany, a następnie dokładnie wszystko zmiksuj.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, a także startą czekoladę.
- Mokre składniki wlej do suchych i dokładnie wymieszaj zawartość miski – tak, żeby nie było grudek.
Jak smażyć pancakes z kawałkami czekolady
Sztuka przygotowania idealnych pancakesów nie polega tylko na zrobieniu ciasta. Warto zwrócić uwagę także na sposób smażenia placuszków.
- Rozgrzej patelnię – jeśli nie masz naczynia z nieprzywierającą powłoką, posmaruj to, którego używasz, olejem.
- Odmierz pół chochli ciasta i wylej na patelnię.
- Smaż do momentu, aż zobaczysz na wierzchu pękające pęcherzyki powietrza.
- Przewróć na drugą stronę i smaż przez kilka minut.
- Ściągnij na talerz.
Pancakesy możesz podawać od razu, jeszcze gorące. Pysznie smakują w połączeniu z syropem klonowym, jednak równie dobrze pasuje do niego dżem owocowy lub serek waniliowy. Możesz wybrać także świeże, sezonowe owoce.
Jak zrobić polewę do pancakesów z kawałkami czekolady?
Podczas przygotowywania idealnego śniadania dla malucha, warto zadbać o wszystkie szczegóły. Do pancakesów z kawałkami czekolady najlepiej pasuje… sos czekoladowy – gładki, gęsty i bardzo aromatyczny.
Składniki:
- 1 tabliczka czekolady białej E.Wedel,
- 1 śmietanka 30%.
Do miski wlej śmietankę i pokrojoną czekoladę. Rozpuść zawartość w kąpieli wodnej lub mikrofali. Po podgrzaniu krótko wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Sos podawaj ciepły, aby łatwiej się rozprowadzał. Spróbuj!
Zobacz Więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/puszyste-placuszki-pancakes-z-czekolada/