Pancakes z kawałkami czekolady – świetny pomysł na śniadanie dla malucha

AutorMagda
OcenaTrudnośćŁatwy

Pancakes

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania5 minutCałkowity czas20 minut

 

Dzieci to szalenie wymagający klienci! Jednego dnia potrafią zajadać się jakimś przysmakiem, po to, żeby nazajutrz stwierdzić, że go nienawidzą. Trudno trafić w ich gusta, ale ten przepis z pewnością to potrafi! Poznaj pancakes z kawałkami czekolady, czyli połączenie naleśników uwielbianych przez maluchy oraz czekolady – pysznego, słodkiego dodatku. Wypróbuj je już dziś!

 

Śniadanie idealne? Takie, które zje każde dziecko. Pancakes z czekoladą to przepis sprawdzony na milionach amerykańskich maluchów, które od lata zajadają się tym przysmakiem o poranku. Podaj je na stół, a nawet największy niejadek chętnie na nie spojrzy! Dowiedz się, jak przygotować pancakes z kawałkami czekolady.

Pancakes z kawałkami czekolady – szybko, prosto i smacznie

Do wykonania pancakesów przyda Ci się specjalna patelnia do naleśników. Jest cienka, szybko się nagrzewa i dobrze rozprowadza ciepło, dzięki czemu placuszki są dobrze wypieczone z każdej strony. Nie masz patelni do naleśników? Sięgnij po tę, którą masz w domu – pancakes na pewno się udadzą!

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 jajko rozmiar L,
  • 1 i ¼ szklanki mleka,
  • 2,5 łyżki oleju,
  • szczypta cynamonu,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 1 tabliczka czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel.

 

Przygotowanie pancakesów z kawałkami czekolady

Wykonanie pancakesów trwa dosłownie chwilę. Najdłużej trwa natomiast ich smażenie. Jednak już po kilkunastu minutach poczęstujesz rodzinę pysznym śniadaniem.

Przygotowanie:

  • Tabliczkę czekolady zetrzyj na tarce.
  • Do kielicha blendera wlej mleko i olej, dodaj jajko oraz banany, a następnie dokładnie wszystko zmiksuj.
  • W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, a także startą czekoladę.
  • Mokre składniki wlej do suchych i dokładnie wymieszaj zawartość miski – tak, żeby nie było grudek.

Jak smażyć pancakes z kawałkami czekolady

Sztuka przygotowania idealnych pancakesów nie polega tylko na zrobieniu ciasta. Warto zwrócić uwagę także na sposób smażenia placuszków.

  • Rozgrzej patelnię – jeśli nie masz naczynia z nieprzywierającą powłoką, posmaruj to, którego używasz, olejem.
  • Odmierz pół chochli ciasta i wylej na patelnię.
  • Smaż do momentu, aż zobaczysz na wierzchu pękające pęcherzyki powietrza.
  • Przewróć na drugą stronę i smaż przez kilka minut.
  • Ściągnij na talerz.

 

Pancakesy możesz podawać od razu, jeszcze gorące. Pysznie smakują w połączeniu z syropem klonowym, jednak równie dobrze pasuje do niego dżem owocowy lub serek waniliowy. Możesz wybrać także świeże, sezonowe owoce.

Jak zrobić polewę do pancakesów z kawałkami czekolady?

Podczas przygotowywania idealnego śniadania dla malucha, warto zadbać o wszystkie szczegóły. Do pancakesów z kawałkami czekolady najlepiej pasuje… sos czekoladowy – gładki, gęsty i bardzo aromatyczny.

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady białej E.Wedel,
  • 1 śmietanka 30%.

 

Do miski wlej śmietankę i pokrojoną czekoladę. Rozpuść zawartość w kąpieli wodnej lub mikrofali. Po podgrzaniu krótko wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Sos podawaj ciepły, aby łatwiej się rozprowadzał. Spróbuj!

 

Zobacz Więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/puszyste-placuszki-pancakes-z-czekolada/

Ingredients

Directions

Pancakes z kawałkami czekolady – świetny pomysł na śniadanie dla malucha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *