Owsianka z owocami i czekoladą

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Owsianka to popularna propozycja śniadaniowa. Nasyca na długo, a jednocześnie pozwala na modyfikowanie zgodnie ze swoimi preferencjami. Popularną praktyką jest dodawanie do niej kakao, tworząc pyszne śniadanie w czekoladowej wersji.

 

Czekolada komponuje się idealnie ze świeżymi owocami. Do owsianki można dodać ich dowolne gatunki. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i możliwe nawet wieczór wcześniej. Jak stworzyć czekoladową owsiankę pełną pysznych owoców? Jakie dodatki sprawdzą się najlepiej?

Jak przygotować owsiankę z owocami i czekoladą?

Owsianka z owocami i czekoladą to bardzo proste danie, które można przygotować w zaledwie kilka minut. Podczas gotowania przyda się przede wszystkim rondelek. Płatki owsiane doskonale chłoną wodę, dlatego owsiankę da się przygotować także bez konieczności jej gotowania, najlepiej zostawiając ją na noc.

 

Składniki na owsiankę z owocami i czekoladą:

  • 80 g płatków owsianych górskich,
  • 500 ml mleka,
  • 40 g miodu,
  • 10 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • świeże owoce (według uznania).

 

Sposób przygotowania:

Wsyp płatki owsiane do rondelka i wlej mleko. Dodaj kakao i miód. Gotuj przez kilka minut na niewielkim ogniu. W tym czasie posiekaj czekoladę na drobne kawałki i dodaj ją do owsianki. Zamieszaj do połączenia się wszystkich składników. Nałóż owsiankę do miseczek i posyp owocami.

Jakie owoce pasują najlepiej do owsianki czekoladowej?

Zarówno owsianka, jak i mus czekoladowy komponują się najlepiej z konkretnymi owocami. W sezonie warto postawić przede wszystkim na maliny, borówki, truskawki czy nawet porzeczki. Dobrym wyborem są wszelkie gatunki o kwaśnym smaku, przełamujące słodycz miodu i czekolady. Świetnie sprawdzą się więc wiśnie czy śliwki. Zimą świeże owoce można zastąpić tymi już przerobionymi, w postaci dżemów czy syropów. Doskonale spiszą się też bakalie – dowolne orzechy, rodzynki czy suszona żurawina.

 

Jeśli wybierzesz bardzo słodkie owoce, jak np. dojrzałe truskawki i maliny dostępne w pełni sezonu, a także suszone daktyle idealne zimą, możesz zrezygnować z dodawania miodu do samej owsianki. Wszystko zależy jednak od tego, jaki stopień słodkości lubisz.

Jak podawać owsiankę czekoladową?

Owsianka czekoladowa będzie wyglądać jeszcze bardziej zachęcająco w sytuacji, gdy odpowiednio ją ozdobisz. Warto postawić na kontrastujące produkty, np. listek mięty umieszczony pomiędzy świeżymi owocami. Doskonale sprawdzi się też posypanie dania wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi orzechami. Takie same metody warto zastosować, przygotowując inne słodkie potrawy, np. tort czekoladowy.

 

Owsiankę można przygotować również na zimno, zalewając płatki owsiane mlekiem i pozostawiając je w lodówce na co najmniej kilka godzin. Wówczas czekoladę należy zastąpić kakao, które nie wymaga rozpuszczania w wysokiej temperaturze. Jeśli chcesz, do takiej mieszanki możesz dodać też krem czekoladowy – bez problemu pomiesza się on z mlekiem, nadając daniu niesamowity smak.

Ingredients

Directions

Owsianka z owocami i czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *