Napoleonka czekoladowa

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Lubisz ciasta z dodatkiem dużej ilości kremu? Jednocześnie nigdy nie odmawiasz sobie czekolady? W takim razie to ciasto jest właśnie dla Ciebie! Przygotowaliśmy łatwy przepis na napoleonkę z puszystym kremem czekoladowym. Mimo że to ciasto zawsze się udaje i można przygotować je naprawdę szybko, to jego smak nie ma sobie równych!

Napoleonka czekoladowa, czyli nowa odsłona tradycyjnego ciastka

Napoleonki to ciastka, które zachęcają do zjedzenia samym swoim wyglądem. Składają się z dwóch płatów ciasta francuskiego, pomiędzy którymi znajduje się bita śmietana lub krem śmietankowy. Ten smakołyk został zainspirowany ciastkiem mille-feuille pochodzącym z Neapolu.

Napoleonka jest od dziesięcioleci popularna w Polsce. Jej przygotowanie wymaga kunsztu cukierniczego i poświęcenia sporej ilości czasu. Nasz przepis to nieco uproszczona wersja tego ciastka z kremem w roli głównej. Mimo tego, korzystając z naszej receptury, przygotujesz wyśmienitą napoleonkę o intensywnym, czekoladowym smaku.

Niezbędne składniki do przygotowania napoleonki

Na ciastko będzie składał się puszysty mus czekoladowy oraz dwie, chrupiące warstwy krakersów. Dzięki temu unikniesz robienia ciasta francuskiego – jest to trudne i bardzo czasochłonne zadanie. Do przygotowania czekoladowej napoleonki będziesz potrzebował:

  • 300 g krakersów,
  • tabliczkę czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel,
  • tabliczkę czekolady klasycznej mlecznej E.Wedel,
  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 20 g masła,
  • 30 g cukru,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtek,
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%.

Przygotuj też foremkę o wymiarach 15x25 cm oraz folię aluminiową.

Napoleonka czekoladowa – jak ją przygotować krok po kroku?

Nasza napoleonka to tzw. ciasto bez pieczenia, dlatego przygotujesz ją znacznie szybciej niż tort czekoladowy. Mimo tego będzie ona dorównywała mu smakiem.

Sposób przygotowania:

  • foremkę wyłóż folią aluminiową;
  • przygotuj miskę i garnek – do każdego z naczyń wlej po 250 ml mleka;
  • do mleka znajdującego się w misce dodaj też budyń, żółtko i mąkę ziemniaczaną – składki te dokładnie wymieszaj ze sobą;
  • do garnka z mlekiem wsyp cukier i włóż masło – powstałą mieszankę doprowadź do wrzenia. Następnie przelej do niej zawartość miski, a powstałą masę mieszaj na ogniu do jej zgęstnienia;
  • słodką śmietanę nieco podgrzej w rondelku – powinna być ona dość ciepła, jednak zwróć uwagę, aby nie dopuścić do jej wrzenia;
  • w misce umieść pokruszone na kawałki mlecznej i gorzkiej czekolady;
  • czekoladę zalej ciepłą śmietaną;
  • kiedy większość czekolady się rozpuści, a śmietana ostygnie, umieść miskę w lodówce na ok. godzinę;
  • schłodzoną śmietaną z czekoladą ubijaj tak długo, aż stanie się sztywna.

Na dnie foremki wyłóż warstwę krakersów. Następnie przykryj jej budyniową, śmietankową masą. Ułóż kolejną warstwę krakersów i rozprowadź na niej czekoladową, bitą śmietanę. Na wierzchu ciasta również ułóż ciastka.

Następnie napoleonka musi trafić do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem należy ją pokroić na mniejsze kawałki – aby ciastko prezentowało się jeszcze lepiej, można posypać je odrobiną cukru pudru.

Ingredients

Directions

Napoleonka czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *