Jak zrobić nałęczowskie śliwki w czekoladzie? Przepis na klasyczne polskie słodycze

AutorMagda
OcenaTrudnośćŚredni

Śliwka nałęczowska to jeden ze znaków rozpoznawczych polskiego cukiernictwa. Już od lat pięćdziesiątych pojawiła się w szarym i nudnym PRL-u i tak została z nami przez wiele lat. Dziś samodzielnie możemy wykonać taki specjał w domu. Wystarczy chwila, trochę fantazji i dobry przepis. O ten ostatni nie musicie się już martwić…

Przepis na nałęczowskie śliwki w czekoladzie

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania1 hr 10 minut

Podstawowe składniki na śliwkę w czekoladzie

 

            Aby dobrze zrozumieć fenomen tego deseru, trzeba cofnąć się do lat pięćdziesiątych, gdy śliwka w czekoladzie osładzała ludziom codzienność. To ona tak naprawdę łączy smak owocu doskonałej i pysznej polskiej śliwki, ale połączonej z wysokogatunkową masą czekoladową i wykwintną, lekką, ciemną czekoladą deserową. To właśnie tym połączeniem, tym mariażem smaków, zjednuje sobie wszystkich amatorów słodyczy.

 

            Zatem, co takiego powinniśmy mieć, by zrobić najlepszą śliwkę nałęczowską, o jakiej nigdy nie słyszeliście?

 200 g suszonych śliwek
 ¾ szklanki whiky
 ½ tabliczki gorzkiej czekolady klasycznej E.Wedel
 ¼ szklanki kokosowego mleczka z puszki
 szczypta soli
 szczypta chilli
 1 tabliczka lekko gorzkiej czekolady 50% E.Wedel
 do dekoracji: kakao ciemne z Ghany E.Wedel, szczypta cynamonu, szczypta chili

Jak przyrządzić śliwkę w czekoladzie?

 

            Zamknięty smak wyjątkowego, polskiego owocu w doskonałej czekoladzie to przekąska, która nie tylko urozmaici podwieczorek czy proszoną herbatkę, ale także będzie fajnym prezentem, zamiast czekoladek kupionych w sklepie. Od czego trzeba zacząć, przy przygotowywaniu śliwki w czekoladzie?

Od śliwek na początek
1

Należy wybrać je starannie i włożyć do małego rondelka. Dodać whisky, choć tu można dodać także ciemną, mocną herbatę – zależy, co kto lubi – i zagotować na małym ogniu pod przykryciem. Będzie to średnio trwało około 10-12 minut, do czasu aż śliwki wchłoną cały płyn i będą gotowe do dalszego działania.

Płyn
2

Śliwki wyjąć na talerzyk i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. W rondlu za to rozpuścić czekoladę z kokosowym mlekiem, solą oraz szczyptą chili. Całość podgrzewać na małym ogniu, delikatnie i bez przerwy mieszając. Gdy czekolada zmieni się w płynną, błyszczącą masę, należy zdjąć rondel z ognia.

Polewanie
3

Śliwka w czekoladzie nabierze kształtu nad kratką. Do rozpuszczonej masy włożyć część śliwek, przewracać je patyczkiem, taplając w czekoladzie, a następnie odłożyć właśnie na kratkę. Powtarzać, aż wszystkie śliwki zostaną oblane czekoladą. Wówczas należy odłożyć je na 30 minut w chłodne miejsce.

Gotowe!

 

            Gdy śliwki przestygną, a czekolada stężeje, w kąpieli wodnej czas na rozgrzanie czekolady. Roztopienie jej pozwoli na stworzenie kolejnej warstwy cudownej polewy, który musi otulić każdą śliwkę, po czym znów trafią one na kratkę. Wówczas czas na przybranie. Można oprószyć je cynamonem czy chili lub wymyślić inny sposób na dodanie im smaku. Gdy śliwki stężeją, będą gotowe do jedzenia. Podawaj je jako czekoladki lub jako dodatek do lodów i bitej śmietany.

 

Czy myślałeś kiedyś, by sprawić komuś bombonierkę? Teraz już możesz! Tym bardziej, że Twoje śliwki w czekoladzie będą ręcznie robione i pełne jeszcze lepszego smaku niż ten, który znasz na co dzień. Smacznego!

Gotowe!

 

            Gdy śliwki przestygną, a czekolada stężeje, w kąpieli wodnej czas na rozgrzanie czekolady. Roztopienie jej pozwoli na stworzenie kolejnej warstwy cudownej polewy, który musi otulić każdą śliwkę, po czym znów trafią one na kratkę. Wówczas czas na przybranie. Można oprószyć je cynamonem czy chili lub wymyślić inny sposób na dodanie im smaku. Gdy śliwki stężeją, będą gotowe do jedzenia. Podawaj je jako czekoladki lub jako dodatek do lodów i bitej śmietany.

 

Czy myślałeś kiedyś, by sprawić komuś bombonierkę? Teraz już możesz! Tym bardziej, że Twoje śliwki w czekoladzie będą ręcznie robione i pełne jeszcze lepszego smaku niż ten, który znasz na co dzień. Smacznego!

Ingredients

 200 g suszonych śliwek
 ¾ szklanki whiky
 ½ tabliczki gorzkiej czekolady klasycznej E.Wedel
 ¼ szklanki kokosowego mleczka z puszki
 szczypta soli
 szczypta chilli
 1 tabliczka lekko gorzkiej czekolady 50% E.Wedel
 do dekoracji: kakao ciemne z Ghany E.Wedel, szczypta cynamonu, szczypta chili

Directions

Od śliwek na początek
1

Należy wybrać je starannie i włożyć do małego rondelka. Dodać whisky, choć tu można dodać także ciemną, mocną herbatę – zależy, co kto lubi – i zagotować na małym ogniu pod przykryciem. Będzie to średnio trwało około 10-12 minut, do czasu aż śliwki wchłoną cały płyn i będą gotowe do dalszego działania.

Płyn
2

Śliwki wyjąć na talerzyk i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. W rondlu za to rozpuścić czekoladę z kokosowym mlekiem, solą oraz szczyptą chili. Całość podgrzewać na małym ogniu, delikatnie i bez przerwy mieszając. Gdy czekolada zmieni się w płynną, błyszczącą masę, należy zdjąć rondel z ognia.

Polewanie
3

Śliwka w czekoladzie nabierze kształtu nad kratką. Do rozpuszczonej masy włożyć część śliwek, przewracać je patyczkiem, taplając w czekoladzie, a następnie odłożyć właśnie na kratkę. Powtarzać, aż wszystkie śliwki zostaną oblane czekoladą. Wówczas należy odłożyć je na 30 minut w chłodne miejsce.

Jak zrobić nałęczowskie śliwki w czekoladzie? Przepis na klasyczne polskie słodycze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *