Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym ciastem ze świeżymi owocami, ale za to uwielbiasz bakalie i brownie, najeżone ciasto czekoladowe będzie wspaniałym kompromisem. To niewielka wariacja na temat klasyki, którą miłośnicy czekolady będą zachwyceni. Bogactwo orzechów i czekolady przenika ten wypiek w każdym kawałku. Sprawdź przepis!
Najeżone ciasto czekoladowe ma to do siebie, że z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Jest dobrą propozycją, jeśli szukasz alternatywy dla mocno czekoladowego brownie. W zasadzie podstawą tego wypieku jest wszechstronne ciasto czekoladowe, które może być również używane jako baza do innych ciast, tortów i pieczone w różnych formach.
Składniki na najeżone ciasto czekoladowe
Do przygotowania podstawy, czyli ciasta czekoladowego potrzebne są:
- kostka masła,
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią,
- 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
- 1 żółtko jajka,
- 2/3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego,
- dwa kieliszki rumu.
Pozostałe składniki potrzebne do „najeżenia” masy czekoladowej bakaliami to:
- 1 szklanka drobno posiekanych ulubionych orzechów (np. włoskich, pekan, niesolonych pistacji lub migdałów),
- 1 szklanka suszonych owoców (np. żurawiny, wiśni, rodzynek),
- 90 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel.
Najeżone ciasto czekoladowe – przygotowanie krok po kroku
Krok 1. Na dwie godziny przed przygotowaniem ciasta zalej suszone owoce rumem i pozwól im się macerować, kilka razy mieszając.
Krok 2. Wyłóż papierem do pieczenia dwie foremki o średnicy 23 cm lub jedną dużą. Rozgrzej piekarnik do 180oC.
Krok 3. Przesiej mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. Odstaw na bok.
Krok 4. W dużej misce ubij mikserem masło z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania bardzo lekkiej i puszystej masy (przez ok. 3 do 5 minut).
Krok 5. Roztrzep jajka i żółtko w małej misce, a następnie wlej je powoli do masy maślanej, ciągle miksując ze średnią prędkością. Upewnij się, że masa ze ścianek miski zostanie dobrze połączona z jajkami.
Krok 6. Do powstałej masy łyżką wmieszaj powoli część mąki i kakao, dolej połowę jogurtu lub maślanki. Następnie dodaj kolejną część suchych składników i resztę jogurtu. Na koniec dodaj pozostałe suche składniki i delikatnie wmieszaj do czekoladowej masy orzechy, owoce w rumie i posiekaną drobno tabliczkę czekolady.
Krok 7. Przelej ciasto czekoladowe z bakaliami do przygotowanych foremek i piecz przez 40 do 45 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie sucha.
Krok 8. Wyjmij placek z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Dobre rady
To najeżone ciasto czekoladowe, dobrze zapakowane, np. w papier do pieczenia przetrwa upieczone i świeże przez 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
Zamiast rumu możesz użyć whisky lub amaretto.
Aby ułatwić sobie krojenie ciasta, posiekaj suszone owoce, zanim dodasz je do rumu.
Smacznego!