Najeżone ciasto czekoladowe

AutorMagda
Ocena

czekoladowy sernik

Ilość1 Porcja

Category

Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym ciastem ze świeżymi owocami, ale za to uwielbiasz bakalie i brownie, najeżone ciasto czekoladowe będzie wspaniałym kompromisem. To niewielka wariacja na temat klasyki, którą miłośnicy czekolady będą zachwyceni. Bogactwo orzechów i czekolady przenika ten wypiek w każdym kawałku. Sprawdź przepis!

 

Najeżone ciasto czekoladowe ma to do siebie, że z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Jest dobrą propozycją, jeśli szukasz alternatywy dla mocno czekoladowego brownie. W zasadzie podstawą tego wypieku jest wszechstronne ciasto czekoladowe, które może być również używane jako baza do innych ciast, tortów i pieczone w różnych formach.

 

Składniki na najeżone ciasto czekoladowe

Do przygotowania podstawy, czyli ciasta czekoladowego potrzebne są:

  • kostka masła,
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią,
  • 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
  • 1 żółtko jajka,
  • 2/3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego,
  • dwa kieliszki rumu.

 

Pozostałe składniki potrzebne do „najeżenia” masy czekoladowej bakaliami to:

  • 1 szklanka drobno posiekanych ulubionych orzechów (np. włoskich, pekan, niesolonych pistacji lub migdałów),
  • 1 szklanka suszonych owoców (np. żurawiny, wiśni, rodzynek),
  • 90 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel.

 

Najeżone ciasto czekoladowe – przygotowanie krok po kroku

Krok 1. Na dwie godziny przed przygotowaniem ciasta zalej suszone owoce rumem i pozwól im się macerować, kilka razy mieszając.

Krok 2. Wyłóż papierem do pieczenia dwie foremki o średnicy 23 cm lub jedną dużą. Rozgrzej piekarnik do 180oC.

Krok 3. Przesiej mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. Odstaw na bok.

Krok 4. W dużej misce ubij mikserem masło z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania bardzo lekkiej i puszystej masy (przez ok. 3 do 5 minut).

Krok 5. Roztrzep jajka i żółtko w małej misce, a następnie wlej je powoli do masy maślanej, ciągle miksując ze średnią prędkością. Upewnij się, że masa ze ścianek miski zostanie dobrze połączona z jajkami.

Krok 6. Do powstałej masy łyżką wmieszaj powoli część mąki i kakao, dolej połowę jogurtu lub maślanki. Następnie dodaj kolejną część suchych składników i resztę jogurtu. Na koniec dodaj pozostałe suche składniki i delikatnie wmieszaj do czekoladowej masy orzechy, owoce w rumie i posiekaną drobno tabliczkę czekolady.

Krok 7. Przelej ciasto czekoladowe z bakaliami do przygotowanych foremek i piecz przez 40 do 45 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie sucha.

Krok 8. Wyjmij placek z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

 

Dobre rady

To najeżone ciasto czekoladowe, dobrze zapakowane, np. w papier do pieczenia przetrwa upieczone i świeże przez 3-4 dni w temperaturze pokojowej.

Zamiast rumu możesz użyć whisky lub amaretto.

Aby ułatwić sobie krojenie ciasta, posiekaj suszone owoce, zanim dodasz je do rumu.

Smacznego!

Ingredients

Directions

Najeżone ciasto czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *