Mus czekoladowy z dodatkiem jagód

AutorMagda
Ocena

mus czekoladowy

Ilość1 Porcja

Category,

Masz dość klasycznych deserów czekoladowych przekładanych śmietankowymi kremami i dekorowanych owocami? Szukasz pomysłu na oryginalny poczęstunek dla gości, którzy będą się delektować się niezwykłym smakiem oraz aromatem? Wypróbuj mus czekoladowy z dodatkiem jagód o aksamitnej konsystencji. Dowiedz się, jak go zrobić.

 

Podanie deserów w pucharkach to świetny sposób na to, żeby urozmaicić imprezowe menu, w którym króluje zazwyczaj brownie i inne czekoladowe wypieki. Goście z pewnością chętnie sięgną po oryginalne przekąski i z przyjemnością odkryją nowe smaki.

 

Co jest potrzebne do przygotowania musu czekoladowego z jagodami?

Zanim zaczniesz mieszać składniki, przygotuj 12 pucharków lub miseczek, w których podasz mus na stół. Zadbaj o to, aby były efektowne, dzięki czemu przyciągną uwagę Twoich gości. Oprócz tego potrzebujesz:

  • 500 g jagód,
  • 60 g cukru,
  • 4 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • 700 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 360 ml naturalnego jogurtu greckiego,
  • 30 g żelatyny,
  • 140 ml wrzątku.

Do dekoracji:

  • 750 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 60 g cukru pudru,
  • 15 ml ekstraktu waniliowego,
  • 100 g świeżych owoców.

 

Jak zrobić mus czekoladowy z jagodami?

Świeże jagody umyj i odstaw do odsączenia. Jeśli używasz mrożonych owoców, pomiń ten krok. Następnie umieść je w rondelku z grubym dnem, dodaj cukier i podgrzej. Powoli mieszaj składniki, aż jagody puszczą sok, a całość zacznie się gotować. Tak przygotowane owoce odstaw na ok. 10-15 minut.

W tym czasie przygotuj żelatynę. Zalej ją wodą, wymieszaj i odstaw, aby napęczniała. Następnie pokrój czekolady na drobne kawałki i razem ze śmietanką umieść w szklanej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy składniki się połączą, dodaj żelatynę i zmiksuj całość na gładki mus. Do czekoladowej masy dodaj jagody i zblenduj składniki na jednolity krem. Następnie przykryj całość folią i odstaw do wystygnięcia.

Chłodny mus krótko zmiksuj, dodaj do niego jogurt grecki i ponownie użyj miksera. Gotowy krem przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na co najmniej 1-2h, a najlepiej na całą noc.

 

Jak podawać mus czekoladowy z jagodami?

Przed zaserwowaniem deseru gościom, zadbaj o odpowiednie dekoracje. Zacznij od umycia garści owoców. Następnie zimną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru zmiksuj na wysokich obrotach, aż powstanie sztywna, gęsta bita śmietana. Na koniec wymieszaj ją z ekstraktem waniliowym, aby miała niezwykły aromat.

Tak przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na górę musu. Następnie poukładaj na niej jagody. Dobrym pomysłem jest także posypanie całości tartą mleczną czekoladą lub posypanie kakao. Deser należy od razu podawać na stół.

 

Do czego wykorzystać mus czekoladowy?

Mus czekoladowy możesz podawać samodzielnie lub użyć go do urozmaicenia smaku biszkoptu czekoladowego. Aby to zrobić, przygotuj ciasto i schłodź je do temperatury pokojowej. Następnie zamiast nakładać tężejący krem do pucharków, umieścisz go na biszkopcie, wyrównaj i wstaw całość do lodówki na całą noc. Tak przygotowane ciasto także możesz udekorować bitą śmietaną i jagodami. Deser z pewnością będzie wyglądać i smakować  wyśmienicie!

 

Mus czekoladowy z jagodami to świetna alternatywa dla klasycznych deserów. Wypróbuj, a z pewnością nie pożałujesz tych smaków!

Ingredients

Directions

Mus czekoladowy z dodatkiem jagód

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *