Muffiny karmelowe

AutorMagda
Ocena

Babeczki z Czekoladą

Ilość1 Porcja

Category

Muffiny to deser, który jest bardzo uniwersalny i łatwy w przygotowaniu, dlatego smakuje każdemu – niezależnie od okazji czy okoliczności! Jego przewagą nad wieloma innymi wypiekami jest również to, że może występować pod różnymi postaciami, a nie tylko jednej tradycyjnej. Szczególnie dużą popularnością cieszą się muffiny karmelowe – poznaj sprawdzony przepis!

 

Jeśli szukasz szybkiego i prostego w przygotowaniu wypieku, postaw na muffiny. To deser uwielbiany przez dzieci oraz dorosłych, dlatego szybko znika z patery. Jeżeli dysponujesz sprawdzonym przepisem bazowym, możesz wykorzystać go do stworzenia pewnej wariacji, jeśli jednak go nie posiadasz, to nic nie szkodzi, by przedstawimy nasz własny przepis. Sprawdź go, nasze muffiny karmelowe z pewnością przypadną Ci do gustu!

Składniki na muffiny karmelowe

Jeżeli uwielbiasz muffiny czekoladowe, babeczki w wersji karmelowej także przypadną Ci do gustu. Są wilgotne, szybko rozpływają się w ustach.

 

Do ich przygotowania będziesz potrzebować:

  • 1 szklanki mąki,
  • ½ szklanki brązowego cukru,
  • 160 g czekolady Białej Karmelowej E.Wedel,
  • 1 szklankę śmietany 18%,
  • ½ kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 laskę wanilii.

Z powyższych składników przygotujesz ok. 12 muffinek.

Jeśli nie lubisz zbyt słodkich wypieków lub planujesz udekorować babeczki polewą czekoladową, możesz zmniejszyć ilość cukru w przepisie.

Przygotowanie babeczek karmelowych

Babeczki czekoladowe zwykle przygotowuje się w ciągu 30-40 minut. Mniej więcej tyle samo zajmie Ci przyrządzenie muffinek na bazie czekolady karmelowej. Jak postępować krok po kroku?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i ustaw go na tryb grzania góra-dół.
  2. W rondelku roztop masło i odstaw do ostygnięcia.
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – uważaj, aby dno miski nie dotykało gotującej się wody.
  4. W misce umieść roztopione masło, śmietanę, roztrzepane jajka, ziarenka laski wanilii.
  5. W drugiej misce umieść suche składniki, tj. mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia.
  6. Składniki mokre wymieszaj ze składnikami suchymi – tylko do połączenia składników.
  7. Papilotki umieść w formie do muffinek, a następnie napełniaj je ciastem do ¾ wysokości.
  8. Muffiny umieść w piekarniku i piecz przez ok. 20 minut – do suchego patyczka.
  9. Babeczki wyjmij z formy i studź na kratce.

Muffiny możesz udekorować w dowolny sposób, np. oprószyć cukrem pudrem, ozdobić polewą karmelową lub przyrządzoną z mlecznej czekolady.

Z czym serwować babeczki karmelowe?

Muffiny karmelowe same w sobie zachwycają smakiem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby je dodatkowo wzbogacić. W tym celu możesz zaserwować je z:

  • gałką ulubionych lodów – także tych własnoręcznie przygotowanych,
  • bitą śmietaną i posypką z czekolady karmelowej,
  • gorącą czekoladą do picia,
  • kawą mrożoną.

Warto podkreślić, że muffiny karmelowe możesz przygotować także z dodatkami, np. kawałkami czekolady mlecznej, kawałkami czekolady karmelowej, kawałkami czekoladowych cukierków, bakaliami. Możliwości jest naprawdę wiele, dlatego te same babeczki mogą smakować na wiele różnych sposobów.

Ingredients

Directions

Muffiny karmelowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *