Muffiny czekoladowe z żurawiną

AutorMagda
Ocena

czekoladowa tarta z malinami

Ilość1 Porcja

Category

 

Liczba porcji: 12

Łączny czas: 35 min

Przygotowanie: 10 min

Oczekiwanie: 25 min

Poziom trudności: Łatwe

Mówi się, że nie ma ideałów. Wyjątek stanowią nasze wilgotne muffiny z żurawiną. To doskonałe połączenie kwaskowych dodatków i słodkiej, aromatycznej czekolady. Ich delikatna skórka rozpływa się w ustach, ukazując doskonałe wnętrze. Na dodatek są proste w przygotowaniu. Pora zabrać się do pracy.

 

Lista składników:

  • 120 g rozpuszczonego masła,
  • 120 g czekolady E.Wedel Mocno Mlecznej,
  • 2 duże jajka,
  • 250 g mąki,
  • 30 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ sody oczyszczonej,
  • 150 g cukru,
  • 150 ml mleka,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 30 g suszonej żurawiny,
  • starta skórka z połówki pomarańczy.

 

Sposób przygotowania:     

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C, tryb góra-dół. Przygotuj 15 papilotek. Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Zetrzyj skórkę z pomarańczy.
  2. Zmiksuj jajka. Dodaj do nich mleko, a całość ponownie wymieszaj.
  3. W osobnej misce połącz przesianą mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Całość przesiej po raz drugi.
  4. Do sypkich składników wlej jajka połączone z mlekiem. Delikatnie wymieszaj zawartość miski.
  5. Do gotowej masy dodaj suszoną żurawinę, skórkę z pomarańczy i połamaną czekoladę. Całość przemieszaj kilkakrotnie łyżką.
  6. Do każdej papilotki nałóż ciasto do 2/3 jej wysokości. W ten sposób muffinki nie wykipią, gdy będą rosnąć pod wpływem temperatury.
  7. Piecz babeczki przez 25 min albo do momentu, gdy drewniany patyczek okaże się całkowicie suchy. Na wierzchu wypieków powinna pojawić się twardsza skorupka.

Czym udekorować muffiny?

Dobrze przygotowane muffiny stanowią klasę samą w sobie, podobnie jak brownie czy szarlotka. Istnieją jednak metody, by ten pyszny wypiek stały się jeszcze doskonalszy.

 

Możesz postawić na prosty lukier na bazie cukru pudru i soku z cytrusów. Wyciśnij sok z połówki cytryny albo limonki. Dodawaj stopniowo cukier. Gdy uzyskasz zawiesinę przypominającą gęsty kisiel, polej nią babeczki.

 

Świetnym rozwiązaniem jest też klasyczna polewa. Wybierz swoją ulubioną czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Gdy zacznie tężeć, zanurz w niej widelec i zrób nim wzorki na muffinkach.

 

Lubisz krem maślany? Zrób go w domu! Ubij 150 g miękkiego masła z 300 g cukru pudru i 3 łyżkami mleka. Sztywną masę przełóż do rękawa cukierniczego. Powoli wyciskaj krem, tworząc na muffinkach coraz mniejsze kółka.

 

Gotowe wypieki udekoruj słodyczami, jak Lalibelle, Mieszanka Wedlowska czy Praliny Od Serca.

Czym zastąpić suszoną żurawinę?

Babeczki są wypiekiem, do którego pasują niemal wszystkie dodatki. Zamiast żurawiny możesz użyć suszonych moreli czy śliwek. Dobrym zamiennikiem są też świeże i kandyzowane owoce.

 

Mamy też dobrą wiadomość dla fanów babeczek z nadzieniem. Suszone owoce żurawiny można zastąpić soczystym dżemem, który sprawdzi się też jako przełożenie do ciast, jak np. biszkopt czekoladowy.

 

Konfitura z żurawiny, zwłaszcza domowej roboty, jest też świetnym dodatkiem do mięs. Warto więc zadbać o jej spory zapas!

Ingredients

Directions

Muffiny czekoladowe z żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *