Muffiny czekoladowe z wsadem karmelowym

AutorMagda
Ocena

Babeczki z Czekoladą

Ilość1 Porcja

Category

Babeczki są świetną alternatywą dla tradycyjnych ciast. Są poręczne, łatwe w przygotowaniu, a ponadto atrakcyjnie się prezentują. Muffiny są doskonałym rozwiązaniem na poczęstunek dla gości lub słodki dodatek do popołudniowej kawy. Postanowiliśmy więc podzielić się prostym przepisem na pyszne babeczki wypełnione karmelem. Sprawdź!

Muffiny czekoladowe to dobry wybór, jeżeli zależy Ci na połączeniu estetyki i wyjątkowego smaku. Można je dowolnie udekorować, wykorzystując do tego ulubione dodatki. Możesz do tego zaangażować dzieci, co stwarza okazję do spędzenia wspólnie czasu na kreatywnych zabawach. Na temat przepisu powstało wiele wariacji z różnymi dodatkami, my natomiast proponujemy babeczki z wsadem karmelowym.

Muffiny czekoladowe z karmelem – najprostszy przepis

Przygotowanie deseru jest niezwykle proste i nie powinno Ci zająć więcej niż 45 minut. Użyliśmy w nim lekko zmodyfikowanego przepisu na klasyczne brownie, wypełnionego delikatnym karmelem. Do wykonania muffinek czekoladowych będziesz potrzebować łatwo dostępnych produktów, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Babeczki są więc doskonałym rozwiązaniem na awaryjny deser, kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki tortowej,
  • 100 g cukru,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 20 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 80 g masła,
  • 200 ml mleka,
  • Tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 1 duże jajko.

Składniki na nadzienie:

  • 250 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 10 g mąki ziemniaczanej.

Opcjonalnie możesz dodać do ciasta także drobno posiekane migdały lub orzechy włoskie. Wówczas muffiny czekoladowe będą nie tylko zdrowsze, ale także nieco chrupiące i bardziej wyraziste w smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego mleko oraz roztrzepane jajko. Potrzymaj na chwilę na małym ogniu, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły.
  3. Przelej całość do mieszanki w misce i delikatnie wymieszaj do powstania konsystencji ciasta. Na koniec, dodaj drobno pokruszoną czekoladę.
  4. Nastaw piekarnik na 180 stopni. W tym czasie przygotuj karmelowe nadzienie. W tym celu zagotuj w rondleku 200 ml mleka, a w pozostałej części rozpuść mąkę ziemniaczaną.
  5. W osobnym garnku podgrzej cukier aż się skarmelizuje, a następnie powoli dolej gorące mleko oraz mieszankę z mąką ziemniaczaną. Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę oraz odstaw do przestygnięcia.
  6. Na dno papilotek do pieczenia nałóż ciasto, następnie warstwę karmelowego nadzienia i resztę foremki ponownie wypełnij ciastem. Tak przygotowane muffinki wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut.

Po wyjęciu babeczek poczekaj aż ostygną. Na koniec możesz je ozdobić bitą śmietaną, posypać cukrem pudrem lub polać karmelowym nadzieniem, jeżeli nie wykorzystałeś całego. Z podanych proporcji wyjdzie Ci ok. 10 muffinek. Smacznego!

Ingredients

Directions

Muffiny czekoladowe z wsadem karmelowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *