Wilgotne, czekoladowe, z miękkim nadzieniem karmelowym – takie właśnie muffiny czekoladowe możesz przygotować w swojej kuchni. Najlepiej smakują jedzone jeszcze na ciepło po wyjęciu z piekarnika. Poznaj sprawdzony przepis na słodkości, które zasmakują każdemu!
Kiedy nie możesz się zdecydować na wybór pomiędzy czekoladową babeczką a brownie, wybierz muffiny czekoladowe, które łączą w sobie to, co najlepsze z obu tych klasycznych deserów. Są wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe! Możesz zjeść je na drugie śniadanie, deser lub poczęstować nimi niespodziewanych gości.
Przepis na muffiny czekoladowe z karmelowym środkiem
Kilka prostych składników i wyczarujesz niezwykły deser. W zasadzie w tych prostych muffinach znajdziesz wszystko, czego oczekuje się od czekoladowej babeczki i idealnego brownie. Są wilgotne, miękkie, wypełnione pysznym nadzieniem karmelowym i oczywiście z intensywnym smakiem czekolady.
Składniki na 12 sztuk muffinek czekoladowych:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej,
- 1/3 szklanki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 ¼ szklanki mleka,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego (np. rzepakowego),
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 1 czekotubka Karmellove E.Wedel,
- cukier puder,
- silikonowe foremki lub papilotki do pieczenia muffinek.
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
Przygotowanie krok po kroku:
- w średniej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, kakao i sól,
- w dużej misce ubij mikserem jajka na puszystą masę, a następnie dodaj do nich mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Ucieraj do dokładnego połączenia składników,
- do mokrej masy wmieszaj delikatnie łyżką suche składniki,
- przygotowane foremki do pieczenia babeczek napełnij ciastem do około 3/4 pojemności,
- piecz w temperaturze 180oC przez 20-25 minut lub do momentu, gdy muffinki będą miały jędrne, zaokrąglone wierzchy, a wykałaczka włożona w środek wyjdzie z kilkoma wilgotnymi okruchami,
- upieczone muffiny czekoladowe pozostaw do ostygnięcia na 10 minut,
- następnie wyjmij je z foremek i ponownie odstaw na kolejne 5 minut,
- delikatnie przestudzone babeczki nadziej od spodu kremem o smaku karmelowym z czekotubki,
- gotowe muffiny posyp cukrem pudrem.
Zarumienione na zewnątrz, wilgotne w środku muffiny czekoladowe z karmelowym środkiem można podawać na deser z gałką lodów waniliowych. Doskonale zastąpią smak tradycyjnego brownie.
Jak przechowywać te czekoladowe babeczki?
Te pulchne, mocno czekoladowe muffiny pozostają miękkie i wilgotne przez kilka dni. Obecność karmelowego nadzienia sprawia, że długo pozostają świeże. Jeśli jednak szybko nie znikną ze stołu lub upieczesz nadprogramową ilość, można je przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku do 4 dni.
Świetnym sposobem na zapewnienie świeżości tych słodkości jest umieszczenie ręczników papierowych na dnie pojemnika pod babeczkami. Ręczniki wchłoną wilgoć, która mogłaby zepsuć muffinki.