Muffiny czekoladowe z karmelowym środkiem

AutorMagda
Ocena

Babeczki z Czekoladą

Ilość1 Porcja

Category

Wilgotne, czekoladowe, z miękkim nadzieniem karmelowym – takie właśnie muffiny czekoladowe możesz przygotować w swojej kuchni. Najlepiej smakują jedzone jeszcze na ciepło po wyjęciu z piekarnika. Poznaj sprawdzony przepis na słodkości, które zasmakują każdemu!

 

Kiedy nie możesz się zdecydować na wybór pomiędzy czekoladową babeczką a brownie, wybierz muffiny czekoladowe, które łączą w sobie to, co najlepsze z obu tych klasycznych deserów. Są wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe! Możesz zjeść je na drugie śniadanie, deser lub poczęstować nimi niespodziewanych gości.

 

Przepis na muffiny czekoladowe z karmelowym środkiem

Kilka prostych składników i wyczarujesz niezwykły deser. W zasadzie w tych prostych muffinach znajdziesz wszystko, czego oczekuje się od czekoladowej babeczki i idealnego brownie. Są wilgotne, miękkie, wypełnione pysznym nadzieniem karmelowym i oczywiście z intensywnym smakiem czekolady.

 

Składniki na 12 sztuk muffinek czekoladowych:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej,
  • 1/3 szklanki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 ¼ szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego (np. rzepakowego),
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

 

Dodatkowo:

  • 1 czekotubka Karmellove E.Wedel,
  • cukier puder,
  • silikonowe foremki lub papilotki do pieczenia muffinek.

 

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

 

Przygotowanie krok po kroku:

  • w średniej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, kakao i sól,
  • w dużej misce ubij mikserem jajka na puszystą masę, a następnie dodaj do nich mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Ucieraj do dokładnego połączenia składników,
  • do mokrej masy wmieszaj delikatnie łyżką suche składniki,
  • przygotowane foremki do pieczenia babeczek napełnij ciastem do około 3/4 pojemności,
  • piecz w temperaturze 180oC przez 20-25 minut lub do momentu, gdy muffinki będą miały jędrne, zaokrąglone wierzchy, a wykałaczka włożona w środek wyjdzie z kilkoma wilgotnymi okruchami,
  • upieczone muffiny czekoladowe pozostaw do ostygnięcia na 10 minut,
  • następnie wyjmij je z foremek i ponownie odstaw na kolejne 5 minut,
  • delikatnie przestudzone babeczki nadziej od spodu kremem o smaku karmelowym z czekotubki,
  • gotowe muffiny posyp cukrem pudrem.

 

Zarumienione na zewnątrz, wilgotne w środku muffiny czekoladowe z karmelowym środkiem można podawać na deser z gałką lodów waniliowych. Doskonale zastąpią smak tradycyjnego brownie.

 

Jak przechowywać te czekoladowe babeczki?

Te pulchne, mocno czekoladowe muffiny pozostają miękkie i wilgotne przez kilka dni. Obecność karmelowego nadzienia sprawia, że długo pozostają świeże. Jeśli jednak szybko nie znikną ze stołu lub upieczesz nadprogramową ilość, można je przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku do 4 dni.

 

Świetnym sposobem na zapewnienie świeżości tych słodkości jest umieszczenie ręczników papierowych na dnie pojemnika pod babeczkami. Ręczniki wchłoną wilgoć, która mogłaby zepsuć muffinki.

Ingredients

Directions

Muffiny czekoladowe z karmelowym środkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *