Muffinki mocno czekoladowe z nadzieniem wiśniowym

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi czekoladowych deserów. To doskonały dodatek do kawy, poczęstunek dla gości czy podwieczorek dla dzieci. Takie wypieki nigdy się nie znudzą i możesz być pewny, że każdemu będą smakować. Jeżeli jednak szukasz alternatywy dla tradycyjnego ciasta, wypróbuj nasz przepis na obłędne muffinki czekoladowe nadziewane soczystymi wiśniami!

Babeczki to najlepsze rozwiązanie, jeżeli chcesz na szybko przygotować pyszny deser. Do ich zrobienia nie potrzebujesz trudno dostępnych składników, a większość z nich znajdziesz w swojej kuchni. Ponadto to także świetna okazja, aby zaangażować do pomocy dzieci, gdyż pieczenie muffinek może być ekscytującą zabawą. Sprawdź nasz przepis, dzięki któremu wyczarujesz wyborne, mocno czekoladowe słodkości!

Babeczki czekoladowe z wiśniami – czego będziesz potrzebować?

Istnieje błędne przekonanie, że znacznie łatwiej jest upiec blachę ciasta niż przygotować kilkanaście babeczek. Oczywiście nie ma to nic zgodnego z prawdą, gdyż muffinki czekoladowe zrobisz w ok.40 min, wliczając do tego czas pieczenia. Dodatkowo możesz je przyozdobić w dowolny sposób, używając dekoracji cukierniczych lub czekoladowej polewy. Korzystając z naszego przepisu możesz być pewny, że w każdej wersji wyjdą idealnie!

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki tortowej,
  • 130 g cukru,
  • 5 g cukru wanilinowego,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 140 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 120 ml przegotowanej wody,
  • 1 duże jajko,
  • 250 g wiśni świeżych, mrożonych lub w syropie.

Składniki na polewę:

  • 50 g Czekolady Premium Gorzkiej z Cząstkami Wiśni i Ekstraktem z Chili E.Wedel,
  • 50 ml gęstej śmietany kremówki.

Jeżeli chcesz uniknąć ostrego posmaku, zamiast tabliczki z chilli możesz wykorzystać inną wersję smakową. Babeczki czekoladowe stwarzają nieograniczone możliwości modyfikacji przepisu według własnego uznania. Jako polewa równie dobrze sprawdzi się czekolada Mocno Gorzka 80% lub Mocno Mleczna E.Wedel.

Muffinki czekoladowe z wiśniami krok po kroku

  1. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
  2. Do suchych składników dodawaj kolejno olej, cukry, jajko i wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
  3. Po przygotowaniu mieszanki przełóż do niej wiśnie. Pamiętaj, że muszą być wydrylowane i rozmrożone. Powinny być też odsączone z nadmiaru soku, aby ciasto nie wyszło za rzadkie. Wymieszaj je z pozostałymi składnikami, aby równomiernie rozłożyły się po całej masie.
  4. Przełóż wszystko do papilotek lub foremek na babeczki i wstaw je na ok.25 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  5. Po upieczeniu babeczek zostaw je do wystygnięcia, a w tym czasie przygotuj polewę. Aby to zrobić wystarczy w rondelku podgrzać śmietankę i czekoladę. Po rozpuszczeniu polej nią muffinki starając się, aby wszystkie zostały równomiernie pokryte masą.

Do dekoracji możesz wykorzystać cząsteczki wiśni lub bitą śmietanę i oprószyć ją startą tabliczką czekolady. Smacznego!

Zobacz wiecej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/

Ingredients

Directions

Muffinki mocno czekoladowe z nadzieniem wiśniowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *