Kochają je dzieci, ale przepadają za nimi również dorośli. Muffinki czekoladowo-kokosowe to świetna przekąska do kawy, ulubiony smakołyk najmłodszych i wyjątkowo pyszne ciastko. Sekretem ich sukcesu jest nieskomplikowana receptura oraz zapach i smak, którym nie można się oprzeć. Wszystko to sprawia, że znikają one z kuchennej blachy jeszcze wtedy, gdy są gorące. Dowiedz się jak zrobić muffinki czekoladowo-kokosowe, których nie można sobie odmówić!
Istnieją pokusy, którym ulegają także osoby o nawet najsilniejszych charakterach. Z całą pewnością można do nich zaliczyć muffinki czekoladowo-kokosowe. Zapach podczas ich pieczenia jest tak intensywny, że oczarowani nim domownicy szybko pojawiają się w kuchni i niecierpliwie spoglądają w stronę piekarnika. Dobra informacja jest taka, że na ciastka te nie trzeba długo czekać – ich pieczenie nie trwa wiele czasu. Ponadto przygotowanie muffinek jest banalnie proste.
Muffinki czekoladowe z kokosem – czego będziesz potrzebować?
Na pewno ucieszy cię fakt, że aby przygotować muffiny czekoladowe z kokosem nie potrzebujesz kilku wolnych godzin, sporej dawki cierpliwości i wybitnych umiejętności kucharskich. Musisz przygotować jedynie produkty, które na pewno znajdziesz w najbliższym sklepie spożywczym, czyli:
- 1 szklankę cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 8 łyżek wiórków kokosowych
- 5 łyżek ciemnego kakao z Ghany E. Wedel
- 2 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2,5 szklanki mleka
Jeżeli lubisz wyzwania i dekorowanie babeczek, przygotuj też tabliczkę klasycznej czekolady mlecznej E.Wedel i 80 g masła. Rozpuść i połącz te składniki w kąpieli wodnej, a otrzymasz polewę, którą ozdobisz swoje muffinki czekoladowe z kokosem.
Jak upiec muffinki czekoladowe z kokosem?
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 160 °C. Aby upiec muffinki czekoladowo-kokosowe nie potrzebujesz miksera – wystarczy zwykła trzepaczka. Musisz mieć jednak specjalną blachę do pieczenia babeczek oraz papilotki.
Jeżeli chcesz, by twoje babeczki smakowały tak jak te z cukierni, postępuj dokładnie zgodnie z przepisem:
- wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sodę i kakao) wymieszaj w jednej misce
- w drugim naczyniu starannie połącz pozostałe, mokre produkty
- następnie do masy z oleju, jaj i mleka dodawaj powoli składniki suche, dokładnie mieszając ciasto trzepaczką
- papilotki włóż do otworów w formie do pieczenia
- przelej do nich ciasto – w każdej papilotce powinno znaleźć się tyle samo surowej masy.
Muffiny czekoladowe z kokosem trzeba piec około 17 minut. Po tym czasie należy wyjąć je z piekarnika i poczekać aż nieco ostygną. Ci, którzy zdecydują się na wykończenie ich polewą, również powinni zaczekać, aż nie będą gorące – czekolada wtedy szybciej stężeje.
Jeżeli zostało ci trochę wiórków kokosowych, mogą ci się jeszcze przydać. Posyp nimi swoje muffinki, jeżeli wcześniej oblałeś je polewą - taką babeczkę chce się zjeść od pierwszego wejrzenia.
Zobacz więcej:https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasteczka-orzechowe-z-czekolada/