Muffinki czekoladowo-kokosowe

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Kochają je dzieci, ale przepadają za nimi również dorośli. Muffinki czekoladowo-kokosowe to świetna przekąska do kawy, ulubiony smakołyk najmłodszych i wyjątkowo pyszne ciastko. Sekretem ich sukcesu jest nieskomplikowana receptura oraz zapach i smak, którym nie można się oprzeć. Wszystko to sprawia, że znikają one z kuchennej blachy jeszcze wtedy, gdy są gorące. Dowiedz się jak zrobić muffinki czekoladowo-kokosowe, których nie można sobie odmówić!

Istnieją pokusy, którym ulegają także osoby o nawet najsilniejszych charakterach. Z całą pewnością można do nich zaliczyć muffinki czekoladowo-kokosowe. Zapach podczas ich pieczenia jest tak intensywny, że oczarowani nim domownicy szybko pojawiają się w kuchni i niecierpliwie spoglądają w stronę piekarnika. Dobra informacja jest taka, że na ciastka te nie trzeba długo czekać – ich pieczenie nie trwa wiele czasu. Ponadto przygotowanie muffinek jest banalnie proste.

Muffinki czekoladowe z kokosem – czego będziesz potrzebować?

Na pewno ucieszy cię fakt, że aby przygotować muffiny czekoladowe z kokosem nie potrzebujesz kilku wolnych godzin, sporej dawki cierpliwości i wybitnych umiejętności kucharskich. Musisz przygotować jedynie produkty, które na pewno znajdziesz w najbliższym sklepie spożywczym, czyli:

  • 1 szklankę cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 5 łyżek ciemnego kakao z Ghany E. Wedel
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2,5 szklanki mleka

Jeżeli lubisz wyzwania i dekorowanie babeczek, przygotuj też tabliczkę klasycznej czekolady mlecznej E.Wedel i 80 g masła. Rozpuść i połącz te składniki w kąpieli wodnej, a otrzymasz polewę, którą ozdobisz swoje muffinki czekoladowe z kokosem.

Jak upiec muffinki czekoladowe z kokosem?

Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 160 °C. Aby upiec muffinki czekoladowo-kokosowe nie potrzebujesz miksera – wystarczy zwykła trzepaczka. Musisz mieć jednak specjalną blachę do pieczenia babeczek oraz papilotki.

Jeżeli chcesz, by twoje babeczki smakowały tak jak te z cukierni, postępuj dokładnie zgodnie z przepisem:

  • wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sodę i kakao) wymieszaj w jednej misce
  • w drugim naczyniu starannie połącz pozostałe, mokre produkty
  • następnie do masy z oleju, jaj i mleka dodawaj powoli składniki suche, dokładnie mieszając ciasto trzepaczką
  • papilotki włóż do otworów w formie do pieczenia
  • przelej do nich ciasto – w każdej papilotce powinno znaleźć się tyle samo surowej masy.

Muffiny czekoladowe z kokosem trzeba piec około 17 minut. Po tym czasie należy wyjąć je z piekarnika i poczekać aż nieco ostygną. Ci, którzy zdecydują się na wykończenie ich polewą, również powinni zaczekać, aż nie będą gorące – czekolada wtedy szybciej stężeje.

Jeżeli zostało ci trochę wiórków kokosowych, mogą ci się jeszcze przydać. Posyp nimi swoje muffinki, jeżeli wcześniej oblałeś je polewą - taką babeczkę chce się zjeść od pierwszego wejrzenia.

 

Zobacz więcej:https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasteczka-orzechowe-z-czekolada/

Ingredients

Directions

Muffinki czekoladowo-kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *