Muffinki czekoladowo-bananowe z orzechami

AutorMagda
Ocena

suflet czekoladowy

Ilość1 Porcja

Category

Babeczki to jeden z tych deserów, który sprawdzi się w różnych sytuacjach. Będzie doskonała przekąską podczas spotkań towarzyskich lub jako coś słodkiego do popołudniowej kawy. Muffiny są nie tylko pyszne i proste w przygotowaniu, ale także zachwycają swoją estetyczną formą. Jeżeli też jesteś fanem słodkich babeczek, powinieneś wypróbować nasz przepis.

Muffiny czekoladowe to dobre rozwiązanie, jeżeli masz w domu przejrzałe banany i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać. Przygotowanie ciasta nie zajmie Ci wiele czasu, a potrzebne składniki powinieneś mieć w swojej kuchni. Zobacz, jak łatwo zrobić miękkie babeczki z dodatkiem chrupiących orzechów!

Muffinki czekoladowo-bananowe z orzechami – przepis

Proponowany przez nas przepis ogranicza się do wykorzystania tylko kilku tanich produktów. Całość wraz z upieczeniem ciasta zajmie Ci ok. 45 min., a z podanych niżej proporcji wyjdzie ok. 12 średnich muffinek. Podstawowy przepis na babeczki został wzbogacony w dodatek bananów i orzechów. Dzięki temu zyskuje ciekawe połączenie smaków, a ciasto jest soczyste i wyraziste. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 180 g płatków owsianych górskich,
  • 70 g cukru,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 10 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • 250 ml mleka 1,5%,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej z orzechami i słonym karmelem E.Wedel,
  • 1 duże jajko,
  • 3 banany,
  • 100 g ulubionych, posiekanych orzechów.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesyp mąkę, płatki owsiane cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj kakao. Jeszcze raz połącz ze sobą składniki, aby powstała sypka mieszanka.
  2. Do drugiej miski wbij jajko i dolej mleka. Delikatnie roztrzep zawartość, a następnie dodaj olej rzepakowy i rozgniecione na pulpę banany. Całość wymieszaj łyżką, aby powstała masa o jednolitej konsystencji.
  3. Do tak przygotowanego ciasta stopniowo dosypuj suche składniki, cały czas energicznie mieszając. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać nieco mleka. Konsystencja ma być jednak zwarta i kleista, aby muffiny czekoladowe wyszły puszyste. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i orzechy i delikatnie rozprowadź je równomiernie po mieszance.

Do przygotowania babeczek będą Ci potrzebne papilotki cukiernicze. Przełóż do nich ciasto, aby sięgało do poziomu nieco poniżej ścianek foremek. Ustaw je na blasze do pieczenia, aby do siebie nie dotykały i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem). Po 20 minutach wyjmij babeczki i poczekaj aż wystygną.

Wzbogacony przepis na muffinki czekoladowo-bananowe z orzechami

Jeżeli zależy Ci na wzbogaceniu podstawowego przepisu, możesz eksperymentować z dodatkami. Wykorzystaj suszone owoce i ulubione bakalie zamiast samych orzechów. Przed włożeniem muffinek do piekarnika możesz także na nich ułożyć np. daktyle lub kawałki czekolady, tworząc w ten sposób polewę. Babeczki to doskonały deser, który będzie obłędnie smakował w każdej wersji. Smacznego!

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/

Ingredients

Directions

Muffinki czekoladowo-bananowe z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *