Muffinki czekoladowe z malinami

AutorMagda
Ocena

mus czekoladowy

Ilość1 Porcja

Category

Muffinki to bardzo uniwersalna przekąska – sprawdzą się doskonale zarówno podczas towarzyskich spotkań, jak i rodzinnych obiadów czy ważnych okazji, np. urodzin. Stanowią też idealny deser dla miłośników szybkich przepisów. Co powiesz na muffinki czekoladowe z malinami?

 

Maliny są owocami dość kwaśnymi, dlatego idealnie przełamują słodkość czekolady, zwłaszcza po upieczeniu. Z tego powodu te dwa składniki spisują się doskonale w muffinkach. Jak przygotować pyszne babeczki o malinowo-czekoladowym smaku?

Jak przygotować muffinki czekoladowe z malinami?

Do przygotowania muffinek czekoladowych z malinami niezbędne są papilotki. Można wykorzystać takie produkty w wersji papierowej, a także wielorazowej – silikonowej. W wielu przypadkach papilotki pełnią funkcję dekoracyjną, szczególnie jeśli chodzi o modele w wyrazistych kolorach, pokryte ciekawymi motywami. Przed rozpoczęciem mieszania składników warto rozgrzać piekarnik, by uzyskał odpowiednią temperaturę w trakcie przygotowywania masy.

 

Składniki na muffinki czekoladowe z malinami:

  • 270 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 80 g masła,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 300 g malin,
  • 130 g cukru,
  • 10 g proszku do pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

90 g czekolady odłóż i w wolnej chwili pokrój na drobne kawałki. Pozostałe 180 g posiekaj na mniejsze części i rozpuść w rondelku wraz z masłem. Odstaw do lekkiego przestygnięcia, dodaj mleko oraz jajka i wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do miski i dodaj cukier. Wlej masę czekoladową, a następnie dokładnie wymieszaj całość łyżką. Wsyp maliny i równomiernie rozprowadź je w objętości całej masy. Dodaj posiekane fragmenty nierozpuszczonej czekolady. Tak przygotowane ciasto nałóż do papilotek, na około 2/3 ich wysokości. Piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut.

Jak wzbogacić przepis na muffinki czekoladowe z malinami?

Połączenie malin z czekoladą z powodzeniem można zastosować również w wielu innych deserach czy nawet śniadaniach na słodko – doskonałym przykładem są kakaowe naleśniki. Do takiej kompozycji pasują też orzechy. Składnik ten zapieczony w cieście zupełnie odmienia jego konsystencję. Podczas przygotowywania babeczek idealnie sprawdzą się nerkowce czy fistaszki – o dość słodkim, neutralnym smaku. Warto pokruszyć je na mniejsze kawałki, dzięki czemu jedzenie muffinek będzie przyjemniejsze.

Maliny można umieścić także na wierzchu, przyklejając je do polewy czekoladowej. Dzięki temu babeczki będą wyglądać jeszcze efektowniej. Jako dekorację można potraktować także cukier puder, przysypując ciasto po upieczeniu. Jeśli chcesz wzbogacić przepis na muffinki, możesz zastąpić dwie tabliczki gorzkiej czekolady wariantem mlecznym lub białym.

 

Jeśli kochasz czekoladowe wypieki, na pewno zainteresuje Cię również przepis na babkę czekoladową. Takie ciasto sprawdzi się idealnie także z dodatkiem lekko kwaśnych malin, przełamujących smak deseru. Owoce te spisują się doskonale również jako dekoracja, kontrastująca z ciemną, kakaową masą.

Ingredients

Directions

Muffinki czekoladowe z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *