Meksykańskie chilli z nutą czekolady – pyszne i aromatyczne

AutorMagda
OcenaTrudnośćŁatwy

Chili Czekolada

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania35 minutCałkowity czas50 minut

Category

 

Co powiesz na zaskakujące połączenie smaków? Coś, czego prawdopodobnie nigdy do tej pory nie jadłeś? Wybierz się w podróż za ocean i poznaj meksykańskie chilli z czekoladą. To nie jest ani za ostre, ani za słodkie danie – te smaki wzajemnie się przenikają i tworzą doskonałą kompozycję, która pieści podniebienie. Daj się ponieść rozkoszy i przygotuj chilli z nutą czekolady!

 

Dodaj życiu pikanterii i zdecyduj się na to danie! Aromatyczne, pyszne, pełne smaków i wrażeń. Rewelacyjnie sprawdzi się jako główny posiłek podczas spotkania rodzinnego. Chilli z czekoladą doceni każdy, nawet osoby o bardzo wysublimowanych preferencjach. Spróbuj, a na pewno pozytywnie się zaskoczysz!

 

Chilli z gorzką czekoladą, czyli co?

To sos, który doskonale pasuje nie tylko do wołowiny, ale także do drobiu. Czekolada z chilli stanowią połączenie doskonałe, które idealnie uzupełnia mięsne nuty. Sięgnij po ten przepis, a już nigdy więcej nie wrócisz do klasycznych pomysłów na obiad.

Jak przygotować chilli z czekoladą?

Do przygotowania tego dania potrzebujesz garnka i blendera, który dokładnie wszystko posieka.

 

Składniki:

  • 1,5 cebuli białej,
  • 3 suszone chilli ancho, inaczej poblano,
  • 1,5 chilli mulato,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka uprażonych płatków migdałowych,
  • ½ szklanki rodzynek,
  • 1,5 puszki pomidorów,
  • 1,5 tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 1 łyżeczka kminku i cynamonu,
  • 4 ziarna ziela angielskiego.

 

Przygotowanie chilli z czekoladą

Pokrój czekoladę na drobne kawałki. Płatki migdałowe wsyp na suchą patelnię i upraż na brązowy kolor. Cebulę pokrój na cztery części. Przygotuj kielich blendera.

Do naczynia włóż pokrojoną cebulę, połamaną czekoladę, płatki migdałowe, rodzynki, oba rodzaje chilli – ancho i mulato – oraz oliwę. Blenduj całość do momentu uzyskania gładkiej i jedwabistej masy. Następnie dodaj pomidory i ponownie dokładnie zmiksuj.

Przelej zawartość do rondla i podgrzej do chwili, gdy krem stanie się kleisty i bardzo gęsty.

 

Z czym podawać chilli z czekoladą?

Sos będzie rewelacyjnie pasować do pieczonych udek z kurczaka. Pałki drobiowe natłuść olejem, posól i popieprz. Obsmaż równomiernie z każdej strony, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Po wyjęciu sprawdź, czy mięso w środku jest upieczone.  Przełóż je na półmisek. Obok w sosjerce podaj chilli z czekoladą. Serwuj w towarzystwie ryżu z kolendrą, która doskonale uzupełni smak mięsa.

 

Jaką paprykę do chilli z czekoladą wybrać?

Nie masz dostępu do chilli ancho lub mulato, a chcesz przygotować to danie? Możesz zastąpić je suszonymi papryczkami Jalapeno i Cayenne. Pamiętaj o tym, żeby przyprawy dodawać stopniowo – zbyt ostre danie będzie niejadalne.

 

Chilli z czekoladą to rewelacyjny sposób na urozmaicenie domowego menu. Nie tylko zaskoczy gości, ale także sprawi, że domownicy zjedzą wszystko, do ostatniego kęsa. Nieoczywista czekoladowa nuta łagodzi, a jednocześnie podkreśla pikantność, co jest dodatkowym generatorem smakowych doznań.

 

Zobacz Więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/chili-con-carne-z-nuta-kakao/

Ingredients

Directions

Meksykańskie chilli z nutą czekolady – pyszne i aromatyczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *