Co powiesz na zaskakujące połączenie smaków? Coś, czego prawdopodobnie nigdy do tej pory nie jadłeś? Wybierz się w podróż za ocean i poznaj meksykańskie chilli z czekoladą. To nie jest ani za ostre, ani za słodkie danie – te smaki wzajemnie się przenikają i tworzą doskonałą kompozycję, która pieści podniebienie. Daj się ponieść rozkoszy i przygotuj chilli z nutą czekolady!
Dodaj życiu pikanterii i zdecyduj się na to danie! Aromatyczne, pyszne, pełne smaków i wrażeń. Rewelacyjnie sprawdzi się jako główny posiłek podczas spotkania rodzinnego. Chilli z czekoladą doceni każdy, nawet osoby o bardzo wysublimowanych preferencjach. Spróbuj, a na pewno pozytywnie się zaskoczysz!
Chilli z gorzką czekoladą, czyli co?
To sos, który doskonale pasuje nie tylko do wołowiny, ale także do drobiu. Czekolada z chilli stanowią połączenie doskonałe, które idealnie uzupełnia mięsne nuty. Sięgnij po ten przepis, a już nigdy więcej nie wrócisz do klasycznych pomysłów na obiad.
Jak przygotować chilli z czekoladą?
Do przygotowania tego dania potrzebujesz garnka i blendera, który dokładnie wszystko posieka.
Składniki:
- 1,5 cebuli białej,
- 3 suszone chilli ancho, inaczej poblano,
- 1,5 chilli mulato,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 szklanka uprażonych płatków migdałowych,
- ½ szklanki rodzynek,
- 1,5 puszki pomidorów,
- 1,5 tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
- 1 łyżeczka kminku i cynamonu,
- 4 ziarna ziela angielskiego.
Przygotowanie chilli z czekoladą
Pokrój czekoladę na drobne kawałki. Płatki migdałowe wsyp na suchą patelnię i upraż na brązowy kolor. Cebulę pokrój na cztery części. Przygotuj kielich blendera.
Do naczynia włóż pokrojoną cebulę, połamaną czekoladę, płatki migdałowe, rodzynki, oba rodzaje chilli – ancho i mulato – oraz oliwę. Blenduj całość do momentu uzyskania gładkiej i jedwabistej masy. Następnie dodaj pomidory i ponownie dokładnie zmiksuj.
Przelej zawartość do rondla i podgrzej do chwili, gdy krem stanie się kleisty i bardzo gęsty.
Z czym podawać chilli z czekoladą?
Sos będzie rewelacyjnie pasować do pieczonych udek z kurczaka. Pałki drobiowe natłuść olejem, posól i popieprz. Obsmaż równomiernie z każdej strony, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Po wyjęciu sprawdź, czy mięso w środku jest upieczone. Przełóż je na półmisek. Obok w sosjerce podaj chilli z czekoladą. Serwuj w towarzystwie ryżu z kolendrą, która doskonale uzupełni smak mięsa.
Jaką paprykę do chilli z czekoladą wybrać?
Nie masz dostępu do chilli ancho lub mulato, a chcesz przygotować to danie? Możesz zastąpić je suszonymi papryczkami Jalapeno i Cayenne. Pamiętaj o tym, żeby przyprawy dodawać stopniowo – zbyt ostre danie będzie niejadalne.
Chilli z czekoladą to rewelacyjny sposób na urozmaicenie domowego menu. Nie tylko zaskoczy gości, ale także sprawi, że domownicy zjedzą wszystko, do ostatniego kęsa. Nieoczywista czekoladowa nuta łagodzi, a jednocześnie podkreśla pikantność, co jest dodatkowym generatorem smakowych doznań.
Zobacz Więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/chili-con-carne-z-nuta-kakao/