Mazurek z czekoladą i masą kajmakową

AutorMagda
Ocena

Brownie

Ilość1 Porcja

Category

Wielu kojarzy go głównie z Wielkanocą, jednak coraz częściej gości na stołach również w inne święta… i nie tylko. O czym mowa? Oczywiście o mazurku z czekoladą, który dotychczas wydawał się ciastem „jednego święta”, tymczasem coraz więcej osób przekonuje się, że warto cieszyć się tym wyjątkowym smakiem przez cały rok. Dołączysz do nich?

 

Czas przygotowania: 50 minut

Liczba porcji: 8

Stopień trudności: Średni

 

Lista składników:

Kruche ciasto

  • 250 g mąki (najlepiej krupczatki),
  • 150 g zimnego masła,
  • 50 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Masa kajmakowa:

  • 400 g masy kajmakowej z puszki,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%.

 

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 1 łyżka masła,
  •  

 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Na stolnicę lub do dużej miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło, żółtka i połącz składniki w ciasto. Nie ugniataj go za długo – tylko do połączenia składników. Ciasto owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wsadź do przygotowanej wcześniej, prostokątnej blaszki o wymiarach 26x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (tryb góra-dół), nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem i piecz przez 20 minut.
  4. W międzyczasie przygotuj masę kajmakową. W rondelku rozpuść kajmak z puszki i dodaj śmietankę kremówkę – mieszaj przez chwilę na małym ogniu, żeby nie powstały grudki. Wylej masę na podpieczony spód i wygładź powierzchnię.
  5. Na koniec zrób jeszcze polewę czekoladową. Czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę kremówkę i łyżkę masła. Mieszaj wszystko, aż powstanie gęsta, gładka masa. Polewą oblej warstwę masy kajmakowej. Posyp ulubionymi bakaliami i płatkami migdałowymi.
  6. Twój mazurek z czekoladą i masą kajmakową jest gotowy.
  7. Smacznego!

 

Kiedy z pamięci wiesz już, jak zrobić babeczki czekoladowe, warto upiec coś, czym zaskoczysz swoich najbliższych, mazurek z czekoladą i kajmakiem to będzie strzał w dziesiątkę. Szczególnie że jest równie pyszny!

Historia mazurka

Chociaż może wydawać się, że mazurek jest typowo polskim ciastem, historia mówi coś innego. Prawdopodobnie przepis na pierwsze mazurki przyjechał do nas aż z Turcji. W Polsce wypiekany jest jednak regularnie od XVII wieku i niemal od początku kojarzony jest właśnie z tradycją wielkanocną. Miał być symbolem zakończenia Wielkiego Postu. Dziś staje się coraz bardziej popularny, można kupić go w sklepach nawet poza okresem wielkanocnym. Co najciekawsze, nie istnieje jeden, standardowy przepis na mazurek. Każda gospodyni i każdy gospodarz przygotowuje go nieco inaczej, zmieniając proporcje, składniki lub dodatki.

 

Koniecznie wypróbuj też przepis na najlepsze czekoladowe babeczki

Ingredients

Directions

Mazurek z czekoladą i masą kajmakową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *